PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10015105}
6,3 38 tys. ocen
6,3 10 1 37744
6,2 37 krytyków
Uśmiechnij się
powrót do forum filmu Uśmiechnij się

Tu nie chodzi o żadna klątwę… Film pokazuje jak ważne jest aby pomoc osobom które maja myśli samobójcze. Gdyby ta psychoterapeutka od razu jej dała leki o które prosiła i zaczęła terapie to główna bohaterka pewnie by przeżyła.
Film pokazuje, że osoby z problemami psychicznymi są często pozostawione samym sobie, nikt ich nie słucha, uważane są za dziwaków, ich problemy sa ignorowane. Nawet mąż bohaterki nie potrafił jej wysłuchać do końca i pomoc tylko się na nią darł, siostra to samo.
Ile razy się słyszy, ze osoby które popełniły samobójstwo zawsze były uśmiechnięte, ze nikt się po nich tego nie spodziewał itd. Albo jak ktoś jest przygnębiony to się do niego mówi „uśmiechnij się” jak by to miało naprawić wszystkie problemy. Ostatnia scena wyraźnie to pokazywała, bohaterka zostaje sama ze swoją trauma, ucieka od ludzi, az w końcu sie zabija i oczywiście z uśmiechem na twarzy…Pozniej osoby które ich kochały maja traumę do końca życia i historia zatacza koło.

ocenił(a) film na 5
riccardo_filmweb

Bardzo mądry komentarz :)

riccardo_filmweb

Myślę, że są osoby które zauważyły właśnie takie przesłanie filmu. I chwała im za to!

ocenił(a) film na 7
riccardo_filmweb

Przecież to zwykły horror, po co dorabiać górnolotną teorię do zwykłego horroru

ocenił(a) film na 6
lukaszjelon

Może dlatego, że horror jako gatunek daje świetne możliwości do wykorzystania alegorii i metafor? Z mnóstwa horrorów można wynieść wartościowe treści, tylko potrzeba do tego choćby minimalnego wysiłku intelektualnego. To się nazywa interpretacja, na pewno coś na ten temat miałeś kiedyś w szkole, tylko co najwyżej słabo pamiętasz...

ocenił(a) film na 7
KrukNagrobny

O odezwał się niedoszły krytyk filmowy, na którym nikt się nie poznał i spełnia się na zmywaku w MC, kasie w Biedronce, lub ewentualnie jako magazynier. Jakiś czas temu pisałem maturę z polaka i nawet dobrze mi poszło, także dokładnie wiem, co oznacza interpretacja, tylko po co na siłę dorabiać coś czego nie ma

ocenił(a) film na 6
lukaszjelon

Gratuluję, żeby tyle razy usiłować strzelić, by kogoś urazić i ani razu nie trafić, to naprawdę trzeba mieć talent. Maturą też nie masz się co szczególnie chwalić, bo napisać podstawę z polskiego potrafiłaby średnio inteligentna małpa. Stawiając obok siebie w jednym zdaniu "interpretacja" i "dorabianie na siłę", udowadniasz wyłącznie, że za tym napisaniem matury nie stoi absolutnie nic więcej.

ocenił(a) film na 7
KrukNagrobny

Myślę, że trafiłem bo widzę, że ktoś tu się zagotował delikatnie, ale nie przejmuj się, takich jak Ty, niedoszłych socjologów, filozofów itp jest od groma, a może Ty po szkole filmowej, a to przepraszam, chociaż widząc twoje wnioski z tego filmu, sądzę że Pan magister psychologii z Collegium Tumanun oł sorry Humanum

ocenił(a) film na 6
lukaszjelon

Na twoje nieszczęście powodujesz wyłącznie ogromne rozbawienie, jak każdy, kto z tak ograniczonym postrzeganiem, jak ty, usiłuje przez chwilę zabłyszczeć własną ignorancją i chamstwem, bo niczym innym nie potrafi. Wciąż strzelasz ślepakami, bo jednak kierunek typowo medyczny, jeden z tych uznawanych za "elitarne".

PS Ludzie, którzy faktycznie coś w życiu osiągnęli, nie muszą cisnąć po innych ścieżkach kariery, gdyż ich estyma jest wystarczająca, by być uznawanymi za elitę intelektualną. Pomyśl więc, na jakim poziomie stawia cię w powszechnym odbiorze twój sposób wypowiedzi, bo na pewno nie pośród ludzi wybitnych.

ocenił(a) film na 7
KrukNagrobny

Czyli miałem rację, przedstawiciel Elyty, no brawo brawo, także na pewno masz rację w interpretacji filmu, no przecież Wy zawsze wiecie wszystko lepiej.

ocenił(a) film na 6
lukaszjelon

Z niczym nie miałeś racji, bo zaczynałeś od pojazdów po zmywaku i pracy w maku, a jak się okazało, że samemu ci do niej bliżej, to zmieniłeś narrację o 180 stopni, byleby dalej pogardzać bez powodu ani tym bardziej jakiejkolwiek skuteczności. Masz absolutnie wysrane w to, do kogo się próbujesz przyczepić, bo w swoim ciasnym móżdżku próbujesz się wyłącznie poczuć lepszym, byleby tylko jakoś podreperować swoje kompleksy, których najwyraźniej jest sporo. Idealny przedstawiciel szarej masy, który pogardza i tymi, którzy w życiu nie mieli szczęścia, i tymi, którzy zapracowali na to, by cokolwiek osiągnąć. Tylko takie osoby jakoś zawsze zapominają, że same też są tak w zasadzie nikim.

PS Zestawienie razem "interpretacja" i "mieć rację" świadczy wyłącznie o tym, że nie masz pojęcia, czym tak właściwie jest interpretacja.

ocenił(a) film na 7
KrukNagrobny

To tak jak Ty z INTERPRETACJĄ filmu i dalej się chwalimy swoimi SUKCESAMI, czyli jednak zabolało, masz takie fajne życie i same sukcesy, a w sobotnie popołudnie i obecnie, wieczór, siedzisz na forum Filmweba, Ty chyba nie należysz do tej Elyty lekarskiej

ocenił(a) film na 6
lukaszjelon

XD Ojejku, jejku, kto by pomyślał, że ludzie mają CZAS WOLNY i HOBBY, w którym też się realizują. Pomijając, - dalej podbijam, jeśli uważasz, że w interpretacji można mieć rację lub nie, to nie masz pojęcia czym jest prawdziwa interpretacja. Pięknie cię ta szkółka wepchnęła w ciasne ramy jedynego słusznego myślenia - można niemal pogratulować.

ocenił(a) film na 7
KrukNagrobny

Czyli miałem rację, zaczynając zdanie od XD, mniemam że mam do czynienia z gimbą, a jedyną Elytą z jaką miałeś kontakt, to ta w stylu Szlachta nie pracuje, a nie lekarska

ocenił(a) film na 6
lukaszjelon

Emotikona XD ma ponad 20 lat, jest powszechnie znana wśród użytkowników Internetu, ludzie z niej korzystają. Tak jak z masy innych emotikon. Masz mylne wyobrażenie o ludziach - środowisko medyczne nie składa się wyłącznie ze snobów z kijem w ( ! ). Jakbyś się kiedyś poobracał wśród takich ludzi, to może byś zauważył.

Dodatkowo - od kilku lat nie ma już gimbazy. Mniej pogardy dla innych, możesz się na tym wyłącznie przejechać.

ocenił(a) film na 4
lukaszjelon

To ty z siebie robisz samozwańczą "elytę" z kompleksami, skoro obrażasz kogoś za to, że mogły wykonywać pracę fizyczną.

lukaszjelon

Zawsze znajdzie się egzegeta, który będzie dociekał "co autor miał na myśli" i doszuka się takich znaczeń, które autorowi do głowy by nie przyszły...

ocenił(a) film na 5
riccardo_filmweb

miedzy odbiorcą i nadawcą nie pykło ,tylko nadawca żle ubrał słowa

ocenił(a) film na 7
riccardo_filmweb

Jaki mąż?

tonik1983

Co był sprawcą wielu ciąż...;-)

riccardo_filmweb

To zwykły prosty horror, w którym nie doszukiwałbym się aż tak głębokiego drugiego dna.
Ludzie popełniający samobójstwa w filmie byli sobie obcy więc nie mogli mieć traumy że ich bliscy się zabili.
Murzyn przełamał schemat i zamordował sąsiada, ale za to siedzi w więzieniu. Jakby chciał popełnić dalej samobójstwo to nawet w celi by to zrobił.
Poza tym myśli samobójcze nie przychodzą zdrowemu człowiekowi po 4-7dniach załamania czy depresji.
No i ostatnia scena wyraźnie otwiera furtke do kolejnych części.

Shinoku

Też tak to odebrałam

ocenił(a) film na 7
Shinoku

Niby w filmie jest pokazanych te 4-7 dni od bycia świadkiem samobójstwa, ale bohaterka już znacznie wcześniej cierpi na koszmary związane ze śmiercią matki, leczyła się u terapeutki, więc ta jej depresja towarzyszyła jej praktycznie całe życie

ocenił(a) film na 7
riccardo_filmweb

Też uważam, że takie było przesłanie tego filmu, ale też rzeczywiście poczułam, że te demony/duchowe opętania, straszki itp itd to wszystko jest metafora stanów psychicznych. I owszem, mając traumę otwierasz się na "złe energie" (to też metafora ludzi, którzy używają tego właśnie konkretnego języka, bo im brak innego) , wszyscy którzy mówią o demonach, religiach, energiach, stanach psychicznych, matriksie, zatruciach psychicznych - mówią o jednym i tym samym, po prostu używając innych słów podług własnych przekonań. I o tym to jest, po prostu o uwalnianiu cierpienia. A smile to presja społeczna.

ocenił(a) film na 8
iiizusiekkk

Brawo, tez tak to zrozumialem.

ocenił(a) film na 4
iiizusiekkk

Bynajmniej.

riccardo_filmweb

Myślę, że artystyczne formy wyrazu, nawet w postaci amerykańskiego horroru, mogą mieć różne przesłania i interpretacje. Ty widzisz opuszczenie osób z problemami psychicznymi, ktoś widzi prosty horror z potencjałem do kontynuacji, ktoś pisze o uwalnianiu cierpienia. Dla mnie film był najbliższy ucieczce od przeszłości bez jej zamknięcia. Główna bohaterka nie chce sprzedać domu, idzie w kierunku zawodu aby zagłuszyć przeszłość, sama wszystkich dookoła oszukuje mówiąc "wszystko u mnie ok". Do tego informacja na zasadzie: to się dzieje w Twojej głowie i przed tym nie uciekniesz, to albo Ciebie zabije albo kogoś, kto będzie na to patrzył.

ocenił(a) film na 4
riccardo_filmweb

Chyba inny film widziałeś.

ocenił(a) film na 9
riccardo_filmweb

Ja natomiast rozumiałam ten film jako mechanizm powstawania traumy i ucieczki przed nią/dostrzegania jej w osobach i miejscach zupełnie niegroźnych i niepowiązanych. Co można powiedzieć, ludzie to idioci i powinni pozostać przy oglądaniu „kiepskich”. Widać przy tym filmie kto przeżył coś bardzo traumatycznego, a kto ma życie usłane różanymi pierdami lmao

Blue_Angel_07

jeśli twierdzisz, ze wszyscy poza tobą mają życie usłane różami to idiotką jesteś tutaj tylko ty. i do tego bardzo samolubną. KAŻDY ma problemy. i prawie każdy z nas przeżył coś traumatycznego.

riccardo_filmweb

ok, ok, a może to po prostu był średni horror i słaby film bez żadnego przesłania? przyszło ci to na myśl? są tysiące takich horrorów i to co robisz nazywa się nadinterpretacją, bo to co piszesz można odnieść prawie do każdego horroru. nikt nigdy nie wierzy ofierze horroru, każda jest pozostawiona samej sobie, bo na tym polega ten gatunek filmu.
są filmy ambitne, mające przesłanie, ale to nie jest taki film. chcesz się doszukiwać piękna w gównie? super możesz napisać nawet wierszyk, ale gówno pozostanie gównem niezależnie od tego jak ładnie je opiszesz i niezależnie od tego za jak mądrego i oświeconego chcesz uchodzić.

ocenił(a) film na 6
riccardo_filmweb

retardo swoją teorie mozesz wsadzic sobie w dupsko.

ocenił(a) film na 6
marcinpastuszynski

Druda czesc całkowicie twojej teori zaprzecza.W tym horrorze nie ma mowy o chorobie psychicznej tylko zwykła klątwa,a wy swiry na siłe szukacie atencji i wciskacie kazdemu gownianeprzesłania haha

riccardo_filmweb

Po drugiej części twoja hipoteza niestety jest obalona. Od demon który prowadzi do obłędu i samobójstwa przy swiadku by robić to samo kolejnej osobie

ocenił(a) film na 6
riccardo_filmweb

Poniosło Cię z tą interpretacją xD

Pulser_X

Dokładnie xDD hahaha gościu chyba za bardzo się wczuł xD

ocenił(a) film na 6
riccardo_filmweb

Ok, dobry komentarz, tylko że twórcy zdecydowali się na formułę horroru, a oceniając ten film w takiej kategorii oceniam go jako średniaka bez polotu. Te tanie i zgrane efekty specjalne psuły mi odbiór całości.

riccardo_filmweb

Jezu, uwielbiam takie naciąganie i gówniane pseudointerpretacje xD spiąłeś to od A do Z, ale zupełnie nie to film miał na myśli xD po prostu, była okrutna klątwa i tyle, dosyć ciekawe widowisko xD