Film o którym zdecydowanie za cicho, świetnie zrealizowany, czasami ciężko uwierzyć, że pewne rzeczy dzieją się naprawdę.
Bardzo dobrze zrobione kino. Jestem zaskoczony jak bardzo to była skomplikowana i ryzykowna akcja ratunkowa.
Polecam serdecznie dokument na Disney+ pt. Na ratunek:misja w jaskini. Świetnie zrealizowany. Choć ten film jest super zrobiony, to dokumentowi dałam jedną gwiazdeczkę więcej.
Dokumet jest realizowany przez National Geographic i jest przekozacki i rówież polecam
Swojego korespondenta wysłała polska telewizja TVN. Krytyce poddano zachowanie się niektórych dziennikarzy na miejscu katastrofy; przynajmniej dwukrotnie uruchamiano drony w okolicach lądowisk helikopterowych. Za użycie drona przy wyjściu do jaskini policja tajska zatrzymała dziennikarza TVN Wojciecha Bojanowskiego. Związek dziennikarzy audiowizualnych zaapelował do dziennikarzy o bezwzględne stosowanie norm etycznych zawodu.
Ale wstyd.
Jedyny, powiedzmy, zarzut mam do faktu przeprowadzania najistotniejszej części akcji przez zagranicznych nurków. Oczywiście nie wiem jak to tam dokładnie wyglądało, ale podejrzewam, że udział tajskich komandosów był większy. No i dramaturgia wyraźnie i troszkę efekciarsko rośnie pod koniec filmu. Mimo to jestem pod wrażeniem, świetne kino.