Próbuje sobie poukładać żeby nie sprawdzać filmów po kolej od którego się zaczęło z sagi marwela ze wstawkami po napisach. Wydaje mi się że od Niesamowitego Halka jak Stark wszedł do baru. A w Iron man 2 było o Thorze. Może ktoś pamięta po kolej i mi pomoże bo męczy mnie to a nie mam wszystkich filmów
Jeszcze była scena po napisach w Wolverine (i to chyba w dwóch czy trzech wersjach nawet) oraz scena po X3 ale one nie miały wpływu na Avengers ;)
W Thorze w tej scenie jest Nick Fury i gada z kimś tam i pokazuje mu takie ładne urządzonko, niestety całego filmu nie wiedziałem, tylko tą scenę na necie w dodatku bez napisów. To było małe coś dające biało-niebieskie światło i miało chyba kabelki :)
No właśnie co do kolejności to wydawało mi się że pomiędzy Iron Man jedynką a dwójką było coś jeszcze. Może dlatego że wychodził Wolwerine wtedy Widziałem tą scenę z Thora to cosmic cube czyli w następnej będzie modoc i prawdopodobnie red skull jak ma być głównym przeciwnikiem kapitana ameryski. Jakoś ten fragment mi nie pasuje do ameryki mogli tarcze pokazać albo coś. Pożyjemy obejrzymy i się dowiemy
Do X-Menów(czyli też do Wolverine'a) prawo ma inne studio, także nie ma szans na powiązania. A tarczę pokazali w dwóch częściach Iron Mana.