PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10035557}
5,1 11 tys. ocen
5,1 10 1 10668
3,8 14 krytyków
The Watchers
powrót do forum filmu The Watchers

Chociaż film the Watchers nie zaskakuje niczym nowym to trzeba docenić przynajmniej fakt, że jest dobrze skonstruowany. Począwszy od tła, którym są pradawne wierzenia, budowanie napięcia przez stopniowe odkrywanie wrogiej postaci dawało sporo satysfakcji. Zakończenie może nie było bardzo zaskakujące ale od pewnej ilości obejrzanych filmów trudno już o zaskoczenie. Zakończenie nie było przynajmniej nachalnie dorysowane jak w przypadku wielu produkcji. Żałuję, że autorzy nie skupili się bardziej na emocjach ludzi.

ocenił(a) film na 10
JaX_86

A jaki znasz choćby trochę podobny film? Zwłaszcza z takim klimatem, czy z takim zarysem fabuły? Ja żadnego xD

ocenił(a) film na 8
emoLaskaFun

Raczej filmu z taką samą fabułą nie ma. A to do czego się odnosiłem to środki stylistyczne wykorzystane do budowy napięcia, tło historyczne lub mityczne do zbudowania fabuły. Polecam obejrzyj film "The Hallow" ("Z lasu"), który też fajnie porusza się w temacie folkloru irlandzkiego. W filmach "Osada" i "The Ritual" (ten z 2017) też można odnaleźć kilka podobieństw. W horrorach szukam czegoś co serio mnie wystraszy. Kruki przelatujące przed ekranem już nie robią na mnie wrażenia. Wykrzywione potworne twarze podobnie. Ale historia w "The Watchers" jest świetna. Podoba mi się to, że nie wzięła się tak do końca z d... ale jest oparta o dawne wierzenia, a autorzy zręcznie przedstawili wszystkie ważne na ten temat informacje. Ja też wierzę we wróżki ;)