Zastanawia mnie kim jest Samara? Dlaczego nigdy nie śpi? Czy waszym zdaniem zmarli pochodzący z wód (jak to mówi jej matka) opętali jej duszę i dlatego tak bardzo boi sie wody? Skąd jej nadnaturalne zdolności...?Nie ma chyba wątpliwości, że nie jest normalnym dzieckiem od samego początku...jakie są wasze teorie ,a może po prostu znacie odpowiedź.
Samara była demonem.została utopiona chyba dlatego bo powodowała śmierć np.mogla spowodować ,że konie umierają dookoła ..nie została opętana(jak wcześniej oznajmiłam)była DEMONEM a wody to się chyba bała w dwójce jest to omówione bo jej prawdziwa mama chciała ją utopić.masz już moją odpowiedź
Po narodzinach Samary, jej biologiczna matka próbowała ją utopić, dlatego tak bardzo bała się wody. Jaka była przyczyna bezsenności? Tego do końca nie wiadomo. W drugiej części Aidan mówi, że "Samara nie słyszy nas kiedy śpimy". Bardzo możliwe, że to dlatego właśnie nie spała. Podczas snu nie wiedziała co się wokół niej dzieje. Czy Samara była demonem? Nie sądzę. Być może odziedziczyła zdolności po swoich prawdziwych rodzicach. W końcu jej matka też nie była do końca normalna; o ile dobrze pamiętam przebywała w jakimś ośrodku prowadzonym przez zakonnice. Na pewno była bardziej wrażliwa od innych ludzi. Poza tym dużo przeżyła - większość dzieciństwa spędziła w szpitalu psychiatrycznym, później przebywała zamknięta w stodole. Bardziej prawdopodobne jest opętanie. Może dowiemy się całej prawdy w trzeciej części. Pozdrawiam ;)
Myślę, ze nie bała się wody bo matka chciała ja utopić, była za mała by to pamiętać...czytałam sporo wyjaśnień i najbardziej prawdopodobne jest to, które mówi o tym, ze jakiś demon z wód opętał ja jeszcze gdy była w łonie matki( tak mówi jej matka) utopienie jest rodzajem egzorcyzmu, odsyła demona do miejsca, z którego pochodzi stad lęk przed wodą, tak samo jest w wersji japońskiej
UWAGA SPOILER!
Nieco inaczej. W wersji oryginalnej matka chce utopić dziecko, które jest półdemonem, jednak dziewczynkę chroni moc odziedziczona po ojcu, i woda nie robi jej krzywdy. Wersja amerykańska jest ugrzeczniona, bo amerykański odbiorca nie przełknąłby takich ciężkich tematów jak topienie nieślubnych dzieci przez wiejskie panny, dlatego trzeba było to ocenzurować. Wyszło coś lekkostrawnego, ale i lekko sztucznego...