Ostatnio zastanawiałem się, która z tych kultowych postaci klasyków kina sci-fi wygrałaby pojedynek. Po stronie obcego dorosły osobnik, a po stronie terminatora oczywiście T-800. Postanowiłem wypisać zalety (+) i wady (-) obu przeciwników. Oznaczenie dla obcego to X, a dla T-800 to T.
1. Inteligencja: T+, X+
2. Zwinność: T-, X+
3. Siła: T+, X-
4. Umiejętność posługiwania się bronią: T+, X-
5. Naturalny mechanizm obronny organizmu: T-, X+
6. Posiadanie endoszkieletu: T+, X-
7. Umiejętność przetrwania w trudnych warunkach (brak zapotrzebowania na tlen itp.): T+, X+
Wyniki:
T-800 zebrał 5 punktów, a ksenomorf 4, więc wychodziłoby na to, że to terminator jest górą. Jednak mogłem ominąć kilka czynników mogących wpłynąć na zwycięstwo którejś z postaci.
Jeżeli posiadacie jakieś argumenty dodające lub odejmujące punktu, któremuś z przeciwników to podawajcie. Dzięki wiedzy fanów uzupełnimy braki i wyłonimy zwycięzcę.
Temat będzie się znajdował w filmach: "Obcy - 8. pasażer "Nostromo"" oraz "Terminator".
Myślę, że zainteresuje Cię fakt istnienia komiksu pt. "Obcy vs. Predator vs. Terminator". Ja widziałem jedynie okładkę kilka lat temu przeglądając Fantastykę (lub podobnie nazywające się czasopismo) i tam był artykuł o obcym, a sam komiks stanowił rodzaj ciekawostki. Cóż, w zasadzie to dzięki temu wpisowi sobie o tym przypomniałem, więc być może sam poszukam czegoś więcej na ten temat.
Co do Terminatora jako broni przeciw Obcym, to... w filmach o obcym oraz w grach AvP były roboty, więc można by podciągnąć takiego robota pod Terminatora i jak gracz był zwinny to roboty dostawały baty, a jak nie... Sam Terminator uzbrojony raczej szybko by został kupką rozpuszczonego kwasem złomu, zaś uzbrojony... Trochę za dużo czynników mogących zadecydować o czyjejś wygranej. Ponad to można by sobie wymyślić którąś z późniejszych generacji Terminatorów z drugiej, albo trzeciej części filmu.
Tylko mam nadzieję że żaden z durnych amerykańskich producentów nie wpadnie na pomysł nakręcenia filmu "Alien vs Terminator"
nie oglądałem tego: http://www.filmweb.pl/film/Terminator+II-1990-207544 Włoskiej podróby Terminatora, ale podobno jest tam cyborg i są obcy więc może coś w tym jest.
a dlaczego nie ? Niech zrobią wali na arenie, obcy, terminatory, predatory itp ;p Filmy niech powstają i to jak najwięcej, w końcu któryś będzie dobry ;p
Terminator T-X pokonał by bez problemów Obcego, czy Predatorka
Jak dla mnie T-800 miałby ciężko wygrać z Xenomorfem w walce wręcz (choć sądzę, że i tak by wygrał), ale przy odpowiednim arsenale (jak ten z akcji w Cyberdyne), mógłby sam wbić się na LV-426. A predator, to chyba żaden problem.
Arnold pokonał Predatora jako człowiek, to pokonanie go jako robot przyszło by mu wyjątkowo łatwo, a Obcy dostał by serią z dużej maszynówy (jakiś CKM) i by go nie było, a T-800 sypnął by tylko kultowym "Hasta lavista baby"
ciekawe, dutch pokonał predatora dzięki ogromnemu sprytowi. przypominam że t-800 został pokonany przez kyle'a reese i sarę connor nawet bez uciekania się do specjalnie wymyślnych sztuczek. obcy w pojedynkę raczej nie miał by szans przeciwko t-800, ten nie posiada witalnych organów, które obcy mógł by uszkodzić i mówię tu o nie uzbrojonym t-800. co do predatora, jeden strzał z plasma castera ostatecznie rozwiązuje sprawę terminatora, to samo dysk, i predator ma ogromną przewagę sprytu i taktyki. tak samo obcy w pojedynkę raczej z łowcą szans nie ma.wniosek?
1 miejsce - człowiek! bo za każdym razem jeden z nas sklepał zadek każdemu z panów poniżej!
2 miejsce - predator za technologię i umiejętności oraz naturalne predyspozycje
3 miejsce - t-800 za technologię i "naturalne" predyspozycje
4 miejsce - obcy za naturalne predyspozycje