PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=33295}

Szkoła uczuć

A Walk to Remember
2002
7,5 236 tys. ocen
7,5 10 1 235990
5,1 26 krytyków
Szkoła uczuć
powrót do forum filmu Szkoła uczuć

ksiazka czy film ?

ocenił(a) film na 9

Tak sie zastanawiam co jest lepsze ksiazka czy film. Film widzialam juz dawno temu... Az wstyd sie przyznac ze dopiero nie dawno dowiedzialam sie, ze film zostal nakrecony na podstawie ksiazki. Mam zamiar ja przeczytac. A co w sadzicie o ksiazce ? ;)

LoL2

Ja przyznam szczerze, że film podobał mi się o wiele bardziej od książki. Pomimo, że bardzo lubię książki Sparksa, to "Jesienna miłość", mnie jakoś nie porwała, zbyt często odbiegał od tematu.

Camilla3

no a ja wlasnie odwrotnie. Film jak i ksiazka sa spoko. Moim zdaniem nie nalezy porownywac tych dwoch rzeczy bo jesli chodzi o akcje w filmie to jest kompletnie to co innego. Nie ma takich samych scen itp, jednak sens jest ten sam.
Polecam książkę i film.
Mówiąc szczerze dopiero po przeczytaniu ksiązki uroniłam łeske na filmie ;p

ocenił(a) film na 9
youarenotalone18

youarenotlone18 - zgodze sie z toba :) niedawno przeczytalam ta ksiazke i powiem szczerze, ze ksiazka bardziej mi sie podobala od filmu. Choc prawda jest to, ze akcja jest calkiem inna ;p

youarenotalone18

Ja najpierw oglądałam film, potem czytałam książkę, no i jakoś tak czułam niedost, czegoś mi w niej brakowało. Natomiast film dla mnie najpiękniejszy.

ocenił(a) film na 8
Camilla3

Zdecydowanie książka! Film nie był zły, ale brakowało mi tu ukazania tego wielkiego bólu związanego z chorobą Jamie. Np. scena ze ślubem, w książce była bardziej wzruszająca ;) Ogólnie polecam i film i powieść, jednak mimo wszystko głosuję za KSIĄŻKĄ!

oooxy

Według mnie książka. Film nie pokazał ich wzajemnych relacji. To przedstawienie filmowe (chodzi o tą sztukę, którą wystawiali) to też nie było to samo, w książce to miało sens. Nie pokazało też rozterek Landona i cierpień Jamie. Na ekranie było to ukazane tylko przez jakiś czas. Poza tym zabrakło mi tych wspomnień. W książce on przepięknie to wspomina będąc już starszym człowiekiem. Film nie jest zły, ale jeśli mam wybierać to zdecydowanie KSIĄŻKA : D

LoL2

Jak już ktoś wcześniej wspomniał książka i film niebotycznie się różnią.
Mnie jednak osobiście podobała się bardziej książka, bo tam jest mniej banalności niż w filmie i przede wszystkim Sparks w sposób śliczny ukazał aspekt wiary.

Paullita

No właśnie ta wiara Jamie, ona w książce była taka silna i wyjątkowa, że większość osób też chciałoby żyć w taki sposób jak ona.

ocenił(a) film na 10
LoL2

Ksiazka jest bardzo dobra są w niej ukazane te wszystkie emocje i ta wiara poprzez genialne opisy, których w filmie brakuje jednak film zrobil na mnie o wiele wieksze wrazenie bo przez pół filmu płakałam :)