PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=33295}

Szkoła uczuć

A Walk to Remember
2002
7,5 236 tys. ocen
7,5 10 1 236065
5,1 26 krytyków

Szkoła uczuć
powrót do forum filmu Szkoła uczuć

Możecie sie śmiać ale ejstem chłopakiem i poryczałem sie na tym filmie jak głupi. Nie wiem czmu aż tak się nim zachwyciłem bo film jest prosty i przewidywalny ale poprostu ma to coś naprawde piękny film 1 z moich ulubionych.

juve_10_2

W sumie to nie ma się czego wstydzić:P Ja to tak na nim płakałam, ale kolejny raz było lepiej:P

juve_10_2

jestem poprostu w szoku , facet który płacze oglądając romansidło ?? rzadko spotykany widok :P mówi się że facet to taki nie czuły , że nie ma serca a tu prosze , mamy jakiś wyjątek :) też za każdym razem płaczę gdy oglądam ten film ...

anula_17

Jak chcesz sobie dobrze popłakać to polecam " PS. I Love You" na tym filmie płakałem średnio co 10 minut aż mnie głowa rozbolała od tego . Pozdrawiam wrażliwych :)

Arkariusz

Zgadzam się "PS. Kocham Cię" niesamowicie wzrusza. Każda chwila, każdy moment tego filmu powoduje, że mam mokre oczy;-) Zasługa świetnej obsady i oryginalnego pomysłu. Pozdro

juve_10_2

wydaje mi się, że nikt się z Ciebie nie będzie śmiać ;) nie ma się czego wstydzić to, że jesteś chłopakiem nie znaczy, że nie masz prawa okazywać swoich uczuć
P.S. ja też się popłakałam ;) film jest fantastyczny

juve_10_2

Stary, rozumiem Cię! Też jestem facetem, a w paru momentach miałem łzy w oczach (co na filmach nie zdarza mi się prawie w ogóle). Piękny film, i śliczna dziewczyna :)

Elektryk

Właśnie, ona jest prześliczna. Jak tu się w niej nie zakochać? ;)))

juve_10_2

oglądałem juz setki filmów..w tym filmy które są uznawane za najwieksze wyciskacze łez i nie uronilem nawet łzy... a jednak na tym uwazanym przez niektórych za ,,ckliwy, naiwny i przesłodzony" łzy ciekły pewnie przez polowe filmu ;) mam 17 lat i moze po prostu jestem naiwny... mnie coś takiego rusza... a jeszcze bardziej mnie dołuje że dziewczyna grana przez mandy moore naprawde mi sie spodobała :) z drugiej strony wiem że takie dzewczyny nie są zbyt pospolite...

juve_10_2

chłopaki,łez nie należy sie wstydzić-one po prostu ukazują naszą wrażliwość :)).przyznam,że nie spodziewałam się,iż ten film zrobi na mnie samej aż takie wrażenie (^^,)-był po prostu świetny;nie rozumiem złośliwych komentarzy nt.tego filmu,może niektórym w ogóle przejadło sie ogladanie filmów o tematyce milosnej i stąd taka krytyka,ale o gustach się nie dyskutuje :P do filmu wybrali niezłą obsade głównych ról-mmm,baaardzo do siebie pasowała xD pzdr:))

juve_10_2

Nie ma się z czego śmiac :D To świadczy o Twojej romantycznej duszy :D
Ja też płakałam ja bóbr,nie pamiętam żebym na jakimś filmie tak płakała...Pozdrowienia dla wszystkich,którzy tez uronili choc jedną łzę :D:D:D

juve_10_2

Kocham Cię:) Pierwszy raz słyszę że facet zachwycił się tak filmem. Chętnie bym go obejrzała z Tobą:) Ja to się na nim uryczałam masakrycznie. Pozdrawiam

gocha_w4

To wspaniałe, że chłopak potrafi się wzruszyć na takim filmie :) Nie ma się czego wstydzić, moim zdaniem to wielka zaleta, że jesteś taki romantyczny i wrażliwy ;] Pozdrawiam =]

juve_10_2

Juve i Elektryk, nie jesteście sami :). Ja też jestem facetem i też mnie ten film bardzo poruszył, płakałem (nie, że tam łezka :P) nawet oglądając go! Naprawdę wspaniały i wzruszający film. Dobrze, że nie pokazali, jak Jamie umiera, bo bym chyba wykitował :|. Wspaniała jest również piosenka, którą śpiewała Jamie na przedstawieniu "Only Hope". Pozdrawiam

juve_10_2

chyba nikt się nie będzie z Ciebie śmiał:) film boski,i tylko pozazdrościć Twojej dziewczynie(którą masz,lub będziesz miał;)),że trafiła na takiego faceta:))) szacuneczek:p

juve_10_2

Panie kolejny wzruszony tym filmem chłopak to niestety ja a może to dobrze. Łzy co prawda oczyszczają. Kiedy skończył się czułem pustkę, nie wiem czemu.Pozdrawiam wszystkich.

juve_10_2

Nie mógłbym jeszcze raz obejrzeć tego filmu bo wywarł na mnie takie wrażenie jak ,,Cierpienia młodego Wertera'' na ludzi żyjących w ówczesnej Europie....

juve_10_2

Ha! Triumf mężczyzny wrażliwego nad maczo-man'em. Jestem pod wrażeniem. :)

Ps. No właśnie. Werter w tamtych czasach, teraz nas nudzi, teraz mamy pop-kulturę. :P A co tam. :)

Pozdrawiam.

juve_10_2

witaj w klubie:) też płakałem, drugi raz w sumie (pierwszy podczas rozmowy John'a Coffey'a z Paulem Edgecombem przed egzekucją w "Zielonej Mili") W tym filmie szczególnie mnie wzruszył moment kiedy Landon poszedł podziękować ojcu za pokrycie kosztów opieki domowej. Może dlatego, że sam z moim ojcem nie mam najlepszych kontaktów... Pozdrawiam:)

juve_10_2

No nie jestes sam :) mi tez film sie bardzo podobal, poprostu trzeba go miec !! Muzyka i piosenki Mandy dobrze dobrane !! Calosc poprostu swietna !!
Ale zastanawia mnie jeden fakt ,czy flim byl w jakims stopniu oparty na faktach autentycznych ?? .Na literach koncowych pisze: In loving memory Danielle Sparks Lewis and Jimmy Everest . Ale znowusz na samym koncu napisali ze historia filmu jest fikcyjna , A wszelkie podobienstwo do osob i faktow jest czysto przypadkowe . To jak to wkoncu jest ??

rysiek80

Film jest adaptacją ksiazki Nicholasa Sparksa "Jesienna miłośc". Do konca nie wiem czy oparte na faktach ? Film piękny oraz wzruszający. Rola Shane i Mandy była tez znakomita :D Muzyka oczywiście tez. Szkoda tylko ze taki koniec... Wrazliwość to zaleta :d i to chyba dobrze jak facet potrafi dostrzec cos bardzo waznego :D Film mozna oglądac 60 razy i się nie nudzi. Polecam tez ksiązkę :D

dam91

co do końca, to trzeba przyznać , iż mimio że był bardzo smutny, to wzbogacił cały film. Przyznasz mi racje ,że gdyby nagle Jamie cudownie wyzdrowiała, film przypominałabym tandetną historię, gdzie wszyscy źyją długo i szcześliwie=p. Chociaż poważnie smutne zakonczenie dopełniło całosć filmu, który stał sie arcydziełem. pozdrowienia hheheh=]

aagggaa7

Wlasnie dokladnie to samo mysle. Gdyby nie choroba Jammie ,film byl by tandetna szmira jakich wiele w stylu "zyli dlugo i szczesliwie" . Film ma swoja dusze , znali sie krotko, ale ich milosc byla bardzo bardzo goraca a on NIGDY nie zapomni jej i jej nauki nawet po jej smierci, i dlatego tak sie podoba :). Przypomina mi troszke Donnie Darko , to sa 2 filmy ktore naprawde trzeba obejrzec !!!

dam91

książka nie jest oparta na faktach zresztą jak wszystkie Sparksa

rysiek80

@rysiek80, postacie są autentyczne, wydarzenia natomiast nie. Film bazuje na książce, zaś postacie z książki Jamie i Landon są autentycznymi osobami z życia autora. Jednak akcja książki rozgrywa się w 1958 roku.

Pierwszy raz wsruszyłem się przy filmie. Zawsze dziwiłem się ludziom, którzy płaczą przy filmach. Myślalem, przecież to tylko film... A przedwczoraj rozpłakałem się jak bubr. :) Do teraz czuję się jakąś pustkę po filmie. Chciałbym kiedyś przeżyc taką romantyczną miłosc, nawet jeśli miałbym poświecic się całkowicie drugiej osobie, tak jak zrobił to Landon.

juve_10_2

ojjjj ! xD chlopcze juz cie lubie :) uwazam ze jak ktos nie ukruwa swoich uczuc... to jest piekne ! i nie chodzi tu tylko o łzy! o zlosc etc rowniez... wazne jest by nie ukrywac tego co czujemy... wielkie brawa dla ciebie i buziaczki :* :* :*

juve_10_2

Faceci też mają uczucia. Tylko tyle.Trzymajcie się życzę Wam wszystkim i sobie również takiej miłości tylko z innym zakończeniem...Będzie dobrze :)

juve_10_2

Być może uczucia jakie wywołuje ten film przysłaniają błędy i niedociągnięcia w nim.Nie chce się niczego czepiać.Jednak uważam, że jest to znakomity film dla młodych ludzi. ;)

juve_10_2

Też ryczałem jak dzieciak z powodu takiego, że uświadomiłem sobie że ja chyba nigdy takiej dziewczyny jak Jaime nie spotkam i to jest najgorsze :( ... Mam 18 lat i nie sądziłem ze ten film wywoła u mnie takie emocje :) ...

ostrys1

eh...miło słyszeć że ludzie w moim wieku tak mocno reagują.. może to znaczy że nie jestem sam z moimi marzeniami..hehe ;) dzis w nocy obejrzalem go ponownie...i także płakalem...kompletnie tego nie rozumiem...

ostrys1

film fantastyczny wzruszam się za każdym razem jak go oglądam ;)
P.S.nie chciałabym Cię urazić ale może źle szukasz tej dziewczyny

cyna

Wydaje mi się że szukam dobrze , raz poznałem dziewczyne, która zmieniła moje życie na zawsze jednak wyjechała , długo nie mogłem się z tym pogodzić jednak nauczyła mnie wielu rzeczy i za to jej dziekuje ....

ostrys1

usmiecham sie za kazdym razem, gdy to czytam:)

juve_10_2

a co dokladnie w przetlumaczeniu na polski oznacza tytul filmu czyli. "A Walk To Remember"

rysiek80

@rysiek80, "A Walk to Remember" to po polsku "Droga do Zapamiętania".

juve_10_2

masz może ten film bo chciałam go obejrzeć jeszcze raz

kasia_brzu

Film sciaglem z emule w wresji z lektorem i orginalnej. W wersji z lektorem troszke za glosny byl sam lektor i wyciszono bardzo caly film, co mnie troszke draznilo i dlatego sciaglem orginalna wersje + napisy.

rysiek80

Ja mam wersje z bardzo dobrym lektorem - ogolnie baja hehe ...

ostrys1

Ryczałam jak bóbr na tym filmie, kiedy go oglądałam ostatnio. Żeby było śmiesznie, za pierwszym razem nie wywarł na mnie takiego wrażenia - a tu bach, nie przeszkodziły nawet reklamy na tvn.
Film jest bardzo ładny, wszystko jest w nim takie gładkie i szlachetne, że aż niewiarygodne - piękni aktorzy, szlachetne postawy, miłość i przyjaźń aż po grób. Ale takie filmy też są potrzebne. Pozdrawiam.

rysiek80

hmmm moglabym prosic o przeslanie mi tego filmu??

afpytke

Ściągnij program o nazwie BitTorrent.
Następnie wejdz na torrentz.com.
W wyszukiwarce wpisz "A walk to remember".
Sciągnij torrenta.
Otwórz go w BitTorrencie i ściągaj film. :)

rysiek80

hmmm moglabym prosic o przeslanie mi tego filmu??

afpytke

a niby jak przeslac 700 mega ?? sciagnij z emule

rysiek80

jeszcze jak by tak ktos byl dobry, to przetlumaczy piosenke Mandy Moore - Cry :)

rysiek80

Zawsze będę pamiętała
To było późne popołudnie
Było ostatnie na zawsze
I skończyło się tak prędko
Byłeś sam ze sobą
Zagapiony w ciemne, szare niebo
I zmieniłam to

W miejscach gdzie nikt nas nie znajdzie
Wszystkie Twoje uczucia są głęboko w środku
To było wtedy kiedy zdałam sobie sprawę
Że ta wieczność jest w Twoich oczach
W momencie zobaczyłam, jak płaczesz
(płaczesz, w momencie zobaczyłam jak płaczesz)

To był późny wrzesień
I zobaczyłam Ciebie po
(i Ty ja)
Byłeś zawsze taki zimy
Ale ja nigdy nie byłam pewna
Byłeś sam ze sobą
Zagapiony w ciemne, szare niebo
I zmieniłam to

Że ta wieczność jest w Twoich oczach
(płaczesz, w momencie zobaczyłam jak płaczesz)

I chciałam Ciebie trzymać
Chciałam sprawić by to odeszło
I chciałam Ciebie znać
Chciałam sprawić by wszystkie myśli były OK.

Zawsze będę pamiętała
To było późne popołudnie

(na zawsze w Twoich oczach)
Ta wieczność jest w Twoich oczach
Kochanie płacz
Myślę, że widziałam Twój płacz
Chciałam Cię znać (x3)

juve_10_2

ja nie pierwszy raz słyszę żeby chłopak płakał na filmie. Kiedyś oglądałam "Armageddona" z moim kolega i ryczał bardziej niż ja :P

A ten film jest przeliczny. Chyba teraz jest mój ulubiony, a przynajmniej jeden z ulubionych. Wgrałam go sobie teraz na komuter i ciąglę oglądam, jak nie cały, to urywkami... i prawie ciągle myśle o Jamie i Landonie...
bardzo się wzruszyłam na tym filmiku:)
i piosenki tez super, oczywiście mam cały soundtrack:P

juve_10_2

Nie ma się czego wstydzić i nikt nie będzie się śmiał. Na dowód powiem, że ja też płakałam na tym filmie, chociaż, według ogółu społeczeństwa, posiadam tak zwaną wrażliwość słonia.
I znam wielu chłopaków, którzy owy film również oglądali z chusteczkami przy oczach.

Lene_

Mi najbrdziej cisly sie lzy tusz na slubie, jak Landon powiedzial "A później odeszła,z jej niewyczerpaną wiarą." no i na koniec "Jamie uratowała mi życie. Nauczyła mnie wszystkiego. O życiu, nadziei....i długiej podróży. Zawsze będzie mi jej brakowało. Ale nasza miłość jest jak wiatr, nie widzę jej...ale czuję ją." . Nie spodziewalem sie ze Jamie odejdzie..:(

rysiek80

" gatunek: Melodramat "
Widocznie nie zwróciłeś uwagi na gatunek filmu. :)
Odrazu wiedziałem, że nie będzie happyend'u.

juve_10_2

Ja również płakałem na tym filmie, ale przede wszystkim dlatego, że mam swoją Jamie..i też nie ma Jej już ze mną:(...z tym, że moja Jamie się przeprowadziła(300km ode mnie), a nie umarła

juve_10_2

Ja ryczałam odkąd Jamie powiedziała Landonowi że ma białaczke ale do końca nie wieżyłam że umrze, a mimo to ryczałam jak bóbr. No przyznam sie że nie tylko na filmie bo oglądałam go przed snem i ryczałam dobre pół nocy. No cóż, zawsze tak mam. Ale filmy który najbardziej mnie wzruszyły to Szkoła Uczuć, Titanic, Szansa na sukces z Hilary Duff i książki 5 i 6 częśc Harrego Pottera na samym końcu.