PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=561418}

Szklana pułapka 5

A Good Day to Die Hard
2013
5,7 58 tys. ocen
5,7 10 1 58221
3,7 27 krytyków
Szklana pułapka 5
powrót do forum filmu Szklana pułapka 5

W scenie w Moskwie (ok. 14min) widzę flagę - niby rosyjską, ale obróconą o 90o, czyli flagę... Francji... We flagach poziomych barw się nie odwraca... 13 minuta a czyżby już pechowa wpadka ?

radeush

Znalazłem jeszcze jedno... Komarov dzwoni z jakiegoś Androida (bodaj SGS2) i widać klawiaturę (tj. nie wybrano numeru)... Żenada.

radeush

To raczej Twoja pechowa wpadka. Flaga Francji ma biel pośrodku, w rosyjskiej jest na brzegu, obejrzyj jeszcze raz, czy tam widać flagę Francji???
W Polsce jest flaga pozioma,w pewnych warunkach barwy się obraca, skąd wiesz, że w Rosji nie ma zasad umożliwiających obracanie barw (jak na filmie)????

tomekcis

Wpadka moja - fakt, patrzyłem tylko na czerwony :) Nie zmienia to jednak faktu, że nie jest to flaga Rosji.
Co do protokołu flagowego, to jest on z zasady międzynarodowy - np kolejność honorowa i to w którą stronę obracać flagi w przypadku flag np. wiszących na pojazdach. Flagi drzewcowe - w tym te "ręczne" są poziome - obraca się razem z drzewcem. Wyjątkiem są flagi stolikowe.

radeush

Jajednak sądzę, że ta flaga jest (z rosyjskiego punktu widzenia) prawidłowa, przecież ekipa filmowa odpowiedzialna za te sceny w większości była rosyjska... więc to pewnie nie wpadka. W końcu gdyby to była flaga nieprawidłowa.... to musieliby się wysilić, by ją stworzyć, zamiast kupić w sklepie z flagami?? Tak logicznie patrząc.

tomekcis

Szczerze wątpiłem by te sceny kręcono w Rosji (tym bardziej że większość nazwisk na "liście płac" to Madziarzy)a filmweb te wątpliwości potwierdził - "zdjęcia do filmu powstały w Belgradzie (Serbia) i Budapeszcie (Węgry)".
Skąd informacja że odpowiedzialni za te sceny byli Rosjanie? Gdyby tak było to byłoby jeszcze ciekawiej.
Mimo wszystko ja myślę że z tą flagą jest tak samo, jak z Czernobylem leżącym w Rosji a Grenoble w Szwajcarii...

ocenił(a) film na 2
radeush

Też na to zwróciłem uwagę, były dwa ujęcia. Ale to nic w porównaniu do zjeżdżania z wiaduktu po ciężarówkach, samochodach itd., kiedy zaraz obok jest zjazd.. Cóż, pewnie tak było szybciej od przejechania kilku metrów i zjechaniu drogą...

ocenił(a) film na 2
xUmcyk

O, i jeszcze jedno. Moskwa - Prypeć. 1000 km, przekroczona granica (w sumie to nie wiem, jak wygląda przekraczanie granicy ukraińsko - rosyjskiej). Wszystko.. w 2-3h? Bo samochód kradną, jak jest już ciemno, a dojeżdżają w środku nocy...