Wersje kinowe,TV oglądałem wszystkie.Na seriale nie miałem czasu.To się jednak zmieniło i dlatego mam do was kilka pytań:
Od czego zacząć oglądanie serii ''Star Trek''? Wyszło kilka seriali i mnóstwo sezonów,ale chodzi mi o układ chronologiczny..Od pierwszego Enterprise i pierwszych akcji,po te ostatnie..
I wpięcie seriali między wersje kinowe,telewizyjne..
Czy zaczynać od oryginalnego ''Star Treka'' z 1966-1969,czy od Star Trek:Enterprise'' z 2001-2005? Nie będę ściemniał,ale gubię się,bo np.wiki podaje,że ''Star Trek: Stacja kosmiczna'' z 1993-1999 rozpoczyna się między czwartą a piątą serią "Następnego pokolenia".. Wiecie jak z wiki i dlatego wolę zapytać i poprosić o pomoc prawdziwych fanów i znawców tematu..
Gdyby jakiś fan uniwersum ''Star Trek'' mógłby mi to wszystko wypisać ,byłbym wdzięczny!
Powiem Ci tak , jak byś chciał obejrzeć wszystkie serie serialów , to by ci życia nie starczyło . Te same seriale to mają tyle razem odcinków co nie przymierzając moda na sukces :D . Najlepiej obejrzyj sobie tego oryginalnego 1966-1969 , ale jak i gdzie to Ci nie podpowiem . Kiedyś emitowali na axn Star Trek: Enterprise (2001–2005) i obejrzałem wszystkie odcinki i jestem zadowolony całkiem fajne to było . Tak emitują to na axn jeszcze . A co do filmów przyznam się bez bicia widziałem tylko ten z 2009 , 2002(Nemesis) , 1998(Rebelia ) . Ogólnie filmy są młodsze i łatwiej gdzieś to wyszukać . Obejrzyj sobie wszystkie filmy jak masz czas takie jest moje zdanie .
Star Trek (Star Trek: The Motion Picture, 1979) (reż. Robert Wise)
Star Trek II: Gniew Khana (Star Trek: The Wrath of Khan, 1982) (reż. Nicholas Meyer)
Star Trek III: W poszukiwaniu Spocka (Star Trek III: The Search for Spock, 1984) (reż. Leonard Nimoy)
Star Trek IV: Powrót do Domu (aka Star Trek IV: Powrót na Ziemię) (Star Trek IV: The Voyage Home, 1986) (reż. Leonard Nimoy)
Star Trek V: Ostateczna Granica (Star Trek V: The Final Frontier, 1989) (reż. William Shatner)
Star Trek VI: Wojna o pokój (aka Star Trek VI: Nieodkryta kraina) (Star Trek VI: The Undiscovered Country, 1991) (reż. Nicholas Meyer)
Star Trek: Pokolenia (Star Trek: Generations, 1994) (reż. David Carson)
Star Trek: Pierwszy kontakt (Star Trek: First Contact, 1996) (reż. Jonathan Frakes)
Star Trek: Rebelia (Star Trek: Insurrection, 1998) (reż. Jonathan Frakes)
Star Trek: Nemesis (2002) (reż. Stuart Baird)
Star Trek (aka Star Trek XI, 2009) (reż. J.J. Abrams)
tylko 11 części , ale wyjdzie Ci to szybciej jak oglądać seriale :D
Generalnie seriale najlepiej oglądać w takiej kolejności jak powstawały - zresztą mniej więcej są chronologicznie. Poza tym każdy serial zajmuje się innymi rasami. Np. DS9 głównie Imperium Kartazjan i rasami z Kwadrantu Gamma (pomijam mało znaczące rasy - ale za to dodające smaczki - takie jak Bajoranie i Ferengi).
Poszczególne seriale są dosyć niezależne od siebie chociaż Następne Pokolenie i DS9 trochę się przeplatają na pewnym etapie.
Ja osobiście radziłbym na początek pominąć oryginalny - pierwszey Startrek - można się zrazić, bo efekty specjalne bardzo rażą, a fabuła jest czarno-biała - naiwna. W następnych częściach wszystko jest o wiele bardziej złożone - są tylko odcienie szarości. Ja osobiście uwielbiam tą skomplikowaną politykę w Uniwersum oraz ogromną różnorodność ras.
Moje ulubione serie to Następne pokolenie i Deep Space 9.