PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=497153}
4,6 28 tys. ocen
4,6 10 1 27704
3,6 15 krytyków
Srpski film
powrót do forum filmu Srpski film

Kazdy kto obejrzal ten film do konca, krzywiac sie jakie to chore g*wno, jest moim zdaniem hipokryta. Ten film traktuję przede wszystkim jako eksperyment społeczny, coś na kształt Funny Games Hanekego, ale bardziej w wersji gore.
Na wstepie chce zaznaczyc, ze absolutnie nie wiem czy moja interpretacja nie jest nadintepretacja, jak jednak wszystkim nam wiadomo, sztuka rzadzi sie swoimi prawami, rowniez subiektywizmem w analizie i ocenie wytworow kultury. Mozliwe, ze rezyser wymyslil sobie, ze chce nagrac jeden z najbardziej szokujacych filmow and that's all, przypadkowo jednak obnazyl widzow z ich wlasnych pragnien i upodoban [i nie mowie tu o ciagotach do dzieci, trupow czy wlasnej rodziny, ale o ciagotach do ogladania przerysowanej przemocy, brutalnego seksu i wszelkiej masci wynaturzen w imie szeroko pojetej rozrywki].
W filmie serwowane sa nam bardzo brutalne sceny, jednak w kazdej chwili mozemy siegnac po pilota i zmienic kanal. Tak jednak zdecydowana wiekszosc nie robi - oglada dalej, krzywiac sie, chlonac te wszystkie narastajace emocje oraz napiecie, by pozniej z przejeciem i podnieceniem rozmawiac o filmie ze znajomymi i polecac go sobie jako jeden z najbardziej po*ebanych filmow wszechczasow. Nadal mamy z tylu glowy, ze to tylko film i ze nie ma w nas absolutnie nic z psychola. [Te kwestie przepieknie rozprawil Haneke we wczesniej przytoczonym przeze mnie Funny Games, polecam serdecznie, klaniam sie nisko, papa].

ocenił(a) film na 7
klaudialidia

"Filmy tego typu pokazuja tak naprawde pewne aspekty ludzkiej natury, mozna uwazac je za nienormalne albo niepotrzebne, jednak nie mozna odmowic im tego, ze wciagnely na tyle, by obejrzec je do konca." <-- ucielo gdzies fragment przy edycji :(