Zgadzam się z przedmówcą. Michael Ironside mimo iż świetnie podkładał głos głównej postaci w grze SC i wszyscy go rospoznają to do roli Sama jest już trochą za stary i mało do tej postaci podobny (przy czym nie chodzi mi tylko o włosy:) ).
Liev był w "Sumie" rzeczywiście niezły. Szkoda tylko, że w książce o tym samym tytule Pan Clark miał około 50 lat... ;-)
Nie zapominajmy, że Fisher jest też po 40tce, ma bodajże 45 lat (książka Davida Michaelsena pod tym samym tytułem co gra na tyle wskazuje), toteż Liev raczej by się nie nadał.
Clooney mógłby być niezły, chociaż jakoś nie potrafię wyobrazić sobie go w roli takiego cichego zabójcy.. kogoś doskonale sprawnego fizycznie i w ogóle.
Mel - średnio pasuje. Z braku laku dobry kit.
Pozdrawiam.
PS
Czekam również na ekranizację "Bez skrupułów" TC... ;-)
W sumie to i Lambert i Fisher są w grze doskonałymi, wyraźnymi postaciami. Ciężko będzie. Pozostaje tylko nadzieja. Clooney chyba się najbardziej nadaje. Podobną ma twarz. Ale głosu Sama z gry- Nikt nie pobije.
ja bym obstawiał Mel'a Gibsona(popatrzcie na to http://www.filmweb.pl/PersonPhoto?id=39&photo.id=6954 [www.filmweb.pl/PersonPh ...] czyż nie podobny? :) )
Na IMDB ktoś napisał, że w roli Fishera widzi Davida jamesa Elliota (czyli tego z JAG: Wojskowe biuro śledcze). Moim zdaniem to dobry pomysł xD
Ja widzę Jeana Reno (Leon, Aniołowie Apokalipsy), Cristopher Lambert (nie wiem, czy nie jest zbyt stary) i wspomniany pan Eliot.
Thomas Jane?? Nawet niezły pomysł. Całkiem fajny głos i troche podobny. Jednak fakt faktem jak grałem w grę to Sam ciągle kojarzył mi się z Clooneyem.
Ja myślę tylko o jednym aktorze - Kiefer Sutherland
http://www.filmweb.pl/Kiefer,Sutherland,filmografia,Person,id=284 [www.filmweb.pl/Kiefer,S ...]
Co wy na to?? :)
Kiefer zdecydowanie nie.. A Mel Gibson już w ogóle. Albo Clooney albo Jane. W sumie to nie widzę nikogo innego.
Jak dla mnie do roli Fishera idealnie pasuje Clive Owen(plan doskonały),Hugo Weaving(oczywiscie matrix) za jego glos taki spokojny,ewentualnie Daniel Craig
Oto moja krótka lista:
1.George Clooney
2.Mel Gibson
3.Thomas Jane
4.Jason Statham
5.John Travolta
A jako Lambert to tylko Danny Glover.
George Clooney ma trochę cwaniaczkowatą gębę i nie ma takich zimnych oczu jak Fisher, Mel stanowczo za stary nawet jak na Sama, Jason Statham bo łysy,a głupio by wyglądał z peruką ;)... John Travolta z tego co słyszałęm jest trudny we współpracy i pewnie nie chciało by mu sie schudnąć... Moim faworytem jest stanowczo Thomas Jane, tylko mu włosy zrobić "na Sama" i będzie idealny.
No cóż, jeśli chodzi o moją opinię (nie nabijajcie się) to może Costner, o ile wygląda tak, jakim go pamiętam, Clooney też byłby good. Bruce Willis... hmm, może.
A co do Schwarzeneggera to bardzo chętnie zobaczyłabym Go w kinie, ale wydaje mi się, że niestety nie nadawałby się do tego. Jest "mało" podobny.
-Clooney'owi za miło z gęby patrzy
-Gibson jest za stary i wogole nie pasuje
-Willis jak powyżej
-Statham za młody
-Schwarzenegger, chyba nie musze odpowiadac
-Brosnan, moze i dobrze ale sam stwierdzil ze koniec z kreacjami ala Bond, czyli sie nie zgodzi, bo to troche podobne
-Craig nie pasuje
-Costner jest troche przygarbiony i posturalnie nie odpowiada
-Reno, tez juz troche dziadeczek :)
-Diesel - wystarczy ze ma role Hitmana...
z tego co tu proponujecie to tylko Clive Owen i Thomas Jane mi pasuja, zastanawialem sie nad Nortonem ale chyba zbytnio chudy. Moj typ to Paul Walker, moze jest troche lolowaty ale da sie go dobrze zrobic co pokazuje najnowszy film z jego udzialem Running Scared - ktorego swoja droga polecam.
Mam jeszcze trzy typy ale nie wiem czy to dobry pomysl. Co myslicie o jendyn z nich:
-Mirosław Baka
-Rowan Atkinson
-Chuck Norris
:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D :D:D:D:D:D:D
ja myślę że Jason Statham nie tylko jeśli chodzi o wygląd ale na zdjecie też spójrzcie http://jason.statham.filmweb.pl/
O boże!! Jakie typy na Fishera.
Tu nie liczy się wygląd, ani głos!! Przecież 2/3 z tych typów nie nadaje się do takiej roli. Co z tego że będzie podobny z wyglądu lub głosu jak będzie beznadziejnie grał. To tak jak dać Eddie Murphiego do horroru lub melodramatu. Najczęściej pojawia się Clooney (HaHaHaHaHa) jako Sam Fisher (HaHaHaHa) No żenada!! Swojego typa jak na razie nie mam :( ale Bruce Willis NoNo chyba najlepszy z tych wszystkich, chociaż też nie jestem do niego przekonany (uwielbiam tego aktora żeby nie było), bardziej nadaje się do filmów gdzie jest akcja, akcja i jeszcze raz akcja. No chyba że zrobią z tego taki film :) PS. ["Live Free or Die Hard" I can't wait any longer]
wyzej wymienione typy sa do bani, zaden z tych aktorow nie pasuje do roli s. fishera, moj typ to Gerard Butler, moze troche za mlody, ale od czego jest charakteryzacja??
A Jim Carrey zagrał w thrillerze (liczba 23):) i co? zagrał tam rewelacyjnie... aktor komediowy w takim filmie znalazł się jak ulał. I szczerze mówiąc po tym jednym filmie wolę Jima gdy gra poważnego człowieka w thrillerach niż w komedii ;P
Ja tam nie widzę w tej roli żadnego ze znanych aktorów.
A już na pewno nie Vin Diesla czy Bruce Willisa, bo kojażyli by mi się oni z innymi filmami.
Wolałbym aby dali jakiegoś nie znanego aktora, i moim zdaniem tak było by najlepiej.
Popieram. Chociaż gość za młody też nie może być. W książce "Operacja BARAKUDA" Fisher podbiega pod 50-tkę. Ma 47. urodziny...
Widze że zaciekawieni jestescie kto bedzie gral glowna role w ekranizacji popularnej gry
to tak dla tych co sa bardzo ciekawi juz moge powiedziec George Clooney
bedzie odgrywal głowna role agenta w filmie Splinter Cell: The Movie
szkoda ze na film troche poczekamy :(
a co dla fanow jestem pewien ze to on bedzie gral byl na pierwszych zdjeciach do tego filmu
Paul Walker? Wolne żarty! On nijak nie pasuje do roli Fischera. Może jeszcze Al Pacino?
A do roli Lamberta pasuje z wyglądu http://james.earl.jones.filmweb.pl/
Tylko nie wiem, czy ma jego wymiary ;)
A ja mam lepszy pomysł;) Mogliby zatrudnić jakiegoś początkującego i mało znanego aktora, nakręcić sceny z nim, a potem pod wypowiedzi podłożyć dubbing z głosem Ironside'a. Nie wiem, jak wy, ale ja sobie nie wyobrażam Fischer'a bez głosu Michaeal'a:(
No Cloney jakoś może i by sie nadawał, ale ja zdecydowanie i stanowczo typuje jednego z moich ulubionych aktorów, a mianowicie Christian Bale. Po tym jak zagrał według mnie "fantastycznie" w Equilibrium, to widać że Bale nadaje sie do filmów akcji i ma ten ostry wyraz twarzy. A jak by jeszcze (Daj Boże;-), Klaus Badelt im zagrał to hit murowany.
Nom Bale jest świetny ale chyba najbardziej podobny do Sama Fisher'a jakiego pamiętamy z gry to Cloney najbardziej pasuje :)
Clooney nie pasuje. Z jego uwodzącym kobiety spojrzeniem? Bale też odpada - jest za młody.
A wybór Olyphanta do Hitmana to obsadowa porażka roku. Dziś widziałem trailer Hitmana. Wygląda on BEZNADZIEJNIE!!!
Może Christian "Batman" Bale lub Hugh "Wolverine" Jackman (http://gfx.filmweb.pl/p/7916/po.77228.jpg - skrócić mu włosy i Sam jak malowany)??
a moje typy to Colin Farrell, Carmine Giovinazzo, Matt Damon, Vinnie Jones, Jason Statham i Chris Evans :P jest w czym wybierac, ale jak dla mnie to oni sie nawet nadają. A najlepiej by było gdyby koleś na okładce Splinter Cella Double Agenta był aktorem a nie stworzona komputerowo twarzą :P
ja wam powiem ze oglądałem niedawno OcEAN'S 13 i George Clonney nawet by się nadawał ma nawet dosc podobny głos, oczywiscie prawdą jest że za duży z niego amant ale aktorem jest sie po to żeby umieć zagrac każdą role ja stawiam na Clooneya lub na nieznanego młodego aktora
Zgadzam sie Kiefer Sutherland bedzie niezły w tej roli, odrazu tak pomyslałem po obejrzeniu "24". Ale najlepiej jak to bedzie ktos młodszy i aby mówił głosem postaci z gry bo inaczej to nie bedzie takiego klimatu jak w grze ;D chociasz osobom które nie grały bedzie to bez różnicy... pozdrawiam wszystkich fanów gry
A co myślicie o Jean-Claude Van Damme http://film.onet.pl/O,2078,1,5,galeria.html
Odpowiada twarzą, wiekiem, posturą no i wygimnastykowany, tylko trochę charakteryzacji i Sam Fisher jak ta lala.