Czy Nowy Goblin czyli Harry Osborn kiedykolwiek pomagał Spidermanowi tak jak to było pokazane w tym filmie? Pytanie kieruję do ludzi znających trochę komiksową historie Spidermana, ja oglądałem tylko serial animowany i nie przypominam sobie takich scen.
W komiksie nie było czegoś takiego, jak "Nowy Goblin". Harry Osborn nigdy nie zakładał kostiumu Goblina.
Błąd znawcy. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Amazingspider136.jpg Nawet
tu macie okładkę z młodym Osbornem jako Green Goblinem II.
W komiksie Harry chciał zabić Petera jako Green Goblin ale w kulminacyjnym momencie poświęcił swoje życie żeby uratować przyjaciela. Mniej więcej w filmie podobnie to pokazano. Harry pomógł Spiderowi dopiero pod koniec filmu poświęcając się żeby ocalić Petera.
Harry nie był "Nowym Goblinem" tylko Green Goblinem jak tata. Czasem był zły, czasem dobry, ale potem szaleństwo wzięło w nim górę i prześladował Spider-mana. Jednak w ostatniej części z jego udziałem, jak to zwykle bywa, dobro przeważyło i ocalił Spidera przed bombą którą wcześniej chciał go zabić. To znaczy, tak było w komiksach wydawanych w Polsce za moich czasów, w tych nowszych to nie jestem pewien, czy Harry przypadkiem nie zmartwychwstał :)