ale generalnie mi tych ludzi nie żal. Sami sobie wybierają taką drogę. I raczej są niereformowalni, więc sytuacja nie była za bardzo realna.
Ale ten obraz filmowy to komedia- "honor" kiboli to komedia. Większość tego, co odwalają, robią dla adrenaliny.
Wydaje mi się, że już dawno osiągnęłaś jeszcze niższy, pisząc takie pierdoły o Kibicach. Założę się, że nie znasz ani jednego, ale walisz smuty w necie, bo to i owo zobaczyłaś w w tvn-owskich 'faktach' - po stokroć, żenujące.
A ja wiem, że Ty osiągnąłeś poziom dna, jeśli z braku argumentów musisz wymyślać bajeczki.
ty jesteś niereformowalny. ten film nie jest o kibicach, ani kibolach (ostatnio popularne wyrażenie), nie mam pojęcia o czym jest ten film, ale nie ma żadnego związku z rzeczywistością. jest żenujący.
masz racje, że sami wybraliśmy sobie taką drogę i powiem ci, że gdyby ktoś mógł wybierać jeszcze raz to wybrałby tak samo.
miło się dowiedziec od obcej osoby, że mi się nie wiedzie w życiu. mój wyciąg z banku i pozycja społeczna mówią inaczej.
Ale to nic dziwnego, skoro według statystycznego Kowalskiego, na meczu zajmuję się d.ealerką i rozbojami.
dobzre, że ci nas nie żal, bo nie masz powodu żeby nas żałować. u nas wszystko w porządku. a u ciebie?
@Brooke_Logan: "w grupie są kim, w życiu im się nie wiedzie. Nie osiągają sukcesów itp., zwykle poza marginesem, słabi uczniowie, potem pracują byle gdzie, niezadowoleni z życia są."
Skarbeńsku, gdybyś był tak niezadowolony z życia jak ja to byś się obsrał ze szczęścia! Jeżeli nazwysz mnie SŁABYM UCZNIEM, PRACUJĄCYM BYLE GDZIE, to przykro mi że jesteś bezrobotny ;) bo gorzej niż ja już zdecydowanie trafić CHYBA nie możesz. Przykro mi, że moja ściana która ugina się pod ciężarm medali Mistrzostw Polski jest dla Ciebie przykładem nie odnieszoenia sukcesów w życiu. Jednocześnie cieszę się, że Ty osiągasz w życiu więcej sukcesów niż ja. Przecież Stypendium Prezesa Rady Ministrów, które otrzymuję w nagrodę za wybitne osiągnięcia w nauce (!!) i sporcie przynosi mi taką radość, że większej to nawet nie potrafię sobie wyobrazić. Wiesz co, cholernie zazdroszcze Ci że Ty masz w życiu jeszcze więcej przyjemności i zadowolonia z siebie niż ja.
Szkoda, że jak wpiszesz moje nazwisko w google to znajdziesz więcej wyników niż masz znajomych na facebooku i naszej klasie. ;)
A teraz muszę kończyć, lecę do Praktikera po jakąś maczetę i spuszczę łomot kilku ziomkom zza miedzy. Ty w tym czasie możesz sobie zrobić dobrze na myśl o Ericu Forresterze.
--------------------------------
S. trzymaj się !
W Słowniku gwary miejskiej Poznania pod redakcją Moniki Gruchmanowej, Anny Piotrowicz i Bogdana Walczaka, wyraz "kibol" odnotowany jest bez żadnego kwalifikatora, z definicją "kibic" (czyli jako wyraz neutralny).
------------------------------
S. trzymaj się !
Studiuję polonistykę i idiotki ze mnie nie zrobisz. Gruchmanowa pisze słowniki gwary WIELKOPOLSKIEJ, a nie ogólnopolskiej.
Klanmen: "Kibol= zagorzały kibic"
Brooke_Logan: "Co najwyżej w poznańskiej gwarze."
Jeżeli te teksty o stypendium od premiera nie są zmyślone, to straszne jest, że taka ignorantka jest wyróżniana. Za moich czasów to dostawali inteligentni ludzie. O Tobie można powiedzieć co najwyżej, że jesteś ignorantką o dość ograniczonych zdolnościach postrzegania, jeśli mylisz jeden region z całym krajem.
To jest słownik JĘZYKA POLSKIEGO (zauważ, że nie tylko gwary poznańskiej):
"http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:l_q7uCVlc7YJ:www.sjp.pl/co /kibol+kibol+negatywne&cd=1&hl=pl&ct=clnk&gl=pl&source=www.google.pl"
Po prostu nie wierzę. Przeczytałem całą rozmowę z zapartym tchem, głównie z ciekawości tego, co odpisze "Millwall", bo w porównaniu z odpowiedziami "Brooke_Logan" były to kwestie wypowiadane z sensem, a sens w wypowiedziach cenię sobie ponad wszystko. Użytkowniczka "Brooke_Logan" jest prawdopodobnie młodego wieku, co było widoczne w jej poprzednich postach (stwierdzenia typu "nie, to ja wygrałam", "miałam najlepszą nauczycielkę w Polsce", "od polaka" oraz sam fakt odgórnego zakładania, że "Millwall" uczęszczał do gimnazjum świadczą o roczniku co najmniej '86...albo zdecydowanie młodszym:) ) i co jest denerwujące - powtarzające się wypowiedzi nie poparte niczym innym jak pyskówką; zwykłą, szczeniacką pyskówką. Co mnie bardzo zaciekawiło to to, dlaczego w szkolnych czasach "Millwall" nauczyciele nie mieli pojęcia o nauczaniu języka polskiego? "Brooke_Logan", możesz rozwinąć tę ideę? Czyżby w drastyczny sposób zmieniła się ortografia, interpunkcja, słownictwo? Chyba nie mówimy tutaj o okresie międzywojennym, gdzie faktycznie język nieco się różnił od obecnego? Bardzo mnie to ciekawi.
A żeby nie pozostać oderwanym od rzeczywistości, to film oglądało się...niezbyt przyjemnie. Zbyt sztuczne to wszystko, jak na moje. Sam pomysł "kupienia" ultrasów wydaje mi się równie niedorzeczny jak śmieszny. Nie jestem może fanatykiem, ale na mecze zdarza mi się pójść (Lech, Lech, KKS!), środowisko i ludzi z nim związanych trochę poznałem, więc to, co przedstawiał film to durna bajka. Widać chęć zarobienia na temacie. Już lepiej obejrzeć sobie dokument "Kibol", który ktoś zlinkował w postach wyżej.
Nikt nie rozśmieszył tak bardzo na tym forum i jednocześnie nie wzbudził takiego politowania. Piszesz, że ktoś, kto, poza obrażaniem znacznej części Polaków, nie dał ŻADNEGO argumentu popartego wiedzą z języka (bo o języku tu mowa, a nie o bolszewikach z GW), pisze z sensem. A ktoś, kto swoją wypowiedź przynajmniej poparł wiedzą z języka, pyskuje jak szczeniak. Mógłbyś przynajmniej okazać się na tyle honorowy, żeby napisać szczerze, o co Ci chodzi. To, że masz pewnie takie poglądy jak Millwall, nie daje Ci prawa do bycia tak skrajnie stronniczym. To pokazuje tlyko Twoją słabość. "Co mnie bardzo zaciekawiło to to, dlaczego w szkolnych czasach "Millwall" nauczyciele nie mieli pojęcia o nauczaniu języka polskiego? "Brooke_Logan", możesz rozwinąć tę ideę? Czyżby w drastyczny sposób zmieniła się ortografia, interpunkcja, słownictwo? Chyba nie mówimy tutaj o okresie międzywojennym, gdzie faktycznie język nieco się różnił od obecnego? Bardzo mnie to ciekawi. " Wyobraź sobie, że polonistka (uczyła 40 lat) sama powiedziała mi, że kiedyś nauczyciele polskiego (nie było mowy o innych przedmiotach) byli gorzej wykształceni z języka niż dzisiejsi. Po prostu kiedyś na studiach kładziono większy nacisk na literaturę. I spotkałam się z nauczycielami starej daty, którzy np. na błędach językowych znali się gorzej niż jak w liceum. Po 2. język ZMIENIA SIĘ CAŁY CZAS, a o to w tym temacie chodzi. Tutaj mowa właśnie o NEOLOGIZMIE. Jak masz pisać nadal, że wypisuję farmazony (mniemam, że ma to bardziej związek z tym, że jesteś przeciwniczką pisu), to napisz, co jest błędne.
"Użytkowniczka "Brooke_Logan" jest prawdopodobnie młodego wieku, co było widoczne w jej poprzednich postach (stwierdzenia typu "nie, to ja wygrałam", "miałam najlepszą nauczycielkę w Polsce", "od polaka" oraz sam fakt odgórnego zakładania, że "Millwall" uczęszczał do gimnazjum świadczą o roczniku co najmniej '86...albo zdecydowanie młodszym:) )"- to tylko potwierdza opinie, że konserwatyści są uprzedzeni- ale żeby z powodu wieku...... wyznaczasz nowe standardy.
Słownik języka polskiego:
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:l_q7uCVlc7YJ:www.sjp.pl/co/ kibol+kibol+negatywne&cd=1&hl=pl&ct=clnk&gl=pl&source=www.google.pl
Obal to, tylko argumenty niech będą z języka, a nie wg dzielenia ludzi na lepszych i gorszych.
Tak w ogóle to po zdjęciu widać, że jestem młoda, jeśli oceniasz ludzi po wieku.
MillWall Też pisał,że "zbija" jej tezy oraz,że nie ma argumentów ,by go "pokonać"...Nie uważasz to za dziecinne,mój bratni psychologu?Fakt,że trzymasz jedną ze stron,oznacza to,że wyciągasz złe wypowiedzi tylko od tej jednej,jedynej osoby.
A brooke..ma charakter,którego nie nalezy prowokować,broni swojego-jest stanowcza i używa swej charyzmy do zdobycia porządanych celów...Ale równiez daje się ponieśc emocjom,poprzez MillWall Poczuł się mądrzejszy,a zarazem komentował dalej i dalej....taki dorosły człowiek nie powinien się udzielać w internecie,bo jest stanowczo na to...za...głupi.Jestem pewien,że to powinna być wasza kwestia w odniesieniu do mnie,że równiez udaje mądrego i wiem najlepiej....Ale ja nie dyskutuje z żadną stroną tylko wytykam błędy i piszę to co odczuwam,a uwierzcie,jest to w 90% nieomylne.No i przecież umiem czytać i wiązać ze sobą fakty....To takie przygnębiające...
"Ale ja nie dyskutuje z żadną stroną tylko wytykam błędy i piszę to co odczuwam,a uwierzcie,jest to w 90% nieomylne.No i przecież umiem czytać i wiązać ze sobą fakty....To takie przygnębiające..."
1. Używaj spacji po przecinku.
2. Zacytowana część Twojej wypowiedzi nie ma najmniejszego sensu.
3. Wszystkie Twoje wypowiedzi nie mają sensu.
4. Przestań jej lizać dupsko.
5. Weź się w garść.
On napisał, że za jego czasów w szkołach uczyli lepsi nauczyciele- to była moja odpowiedź.
Twoje rozumowanie również jest bez sensu :> i Tylko porównywałem moją wypowiedź do twojego(mniej wiecej)...więc obrazając mnie,obrażasz samego siebie.
To przykre, że tak słabi intelektualnie ludzie, dostają stypendia od premiera. Ja też sukcesy naukowe mam i akurat z języka- tego o czym tu mowa.
Wiesz, że nie posiadasz żadnej wiedzy na temat, na który się wypowiadasz? Co więcej- ktoś (media, rodzina, czy środowisko) napchał Ci do główki ogrom fałszywych informacji, lub informacji przestarzałych, a Ty je teraz powtarzasz, święcie wierząc w ich autentyczność.
Środowisko kibiców, czy kiboli (ludzi związanych ze swoją drużyną w stopniu większym niż obejrzenie jednego meczu w roku w tv) zrzesza (jak już ktoś wcześniej napisał) cały przekrój społeczny. Kiedyś trybuny były zasilane głównie przez reprezentantów klasy robotniczej, a jeżeli studentka polonistyki uważa się za osobę lepszą od pracownika fizycznego to życzę Ci z całego serca żebyś dostała od życia w dupę i nauczyła się szacunku do ludzi ciężko pracujących, często nie mających dość szczęścia, czy możliwość by stać się intelektualistami. Dobrze było by pamiętać również ich wkład w walkę z komuną.
Wiesz, że kolebką huligaństwa jest Anglia, a wiesz również, że tam w ustawkach biorą ludzie ustatkowani, piastujący posady o których Ty, czy ja możemy tylko marzyć?
Piłka nożna nie generuje w ludziach agresji, po prostu sami tacy są. Wiesz, że przez ostatnie 20 lat nieporównanie więcej brutalnych starć z policją miało miejsce podczas protestów NSZZ Solidarność, niż w trakcie, czy po meczu piłkarskim? Może zaczniesz stosować odpowiedzialność zbiorową do wszystkich ludzi? Każdy w akademiku to ćpun i pijak? Czy biznesmen molestujący sekretarkę sprawi, że nie pójdziesz pracować do korporacji bo przełożony będzie chciał od Ciebie czegoś więcej? Jeżeli ktoś komuś wsadza nóż po żebra to jest kryminalistą i niewielkie ma znaczenie podłoże takiego czynu, a doczepianie takiej łatki kibolom jest śmieszne biorąc po uwagę częstotliwość takich zdarzeń.
Kibol zmądrzał? Biedna jesteś. Z klubem jest jak z rodziną. Nie ważne, czy jest dobrze, czy źle, ale lojalność jest ponad wszystkim, a to, że Małaszyński odegrał rolę nieudacznika życiowego, który nie potrafił pogodzić obowiązku bycia mężem i ojcem ze swoją życiową pasją, to inna para kaloszy. Jeżeli nie dane Ci było obcować z ludźmi o niezłomnym charakterze i twardych zasadach to współczuję. Honor prawdziwemu kibicowi nie pozwolił by na tak żenujące zachowanie jakie prezentował główny bohater.
Apeluję, poznaj środowisko, pójdź na mecz i przestań wypisywać farmazony od których włos sie człowiekowi jeży na głowie bardziej, niż na myśl o wieczornym wyjściu do sklepu.
Po co ta nadinterpretacja? Po co klecisz długą wypowiedź, skoro nie ma związku? Wychodzisz przy tym na ignoranta albo na głupiego. Po co Ci to?
Nie nadinterpretacja, tylko chęć rozjaśnienia tematu. Nie bardzo rozumiem jak moja wypowiedź może nie mieć związku. :) Piszę o kibicach w temacie o kibicach w związku z filmem o kibicach. Do ignorancji jestem skłonny się przyznać, jeżeli ktoś mi ją udowodni, a nie tylko zarzuci. Nie bulwersowało by Cię gdyby analfabeta podjął się krytyki Twoich mentorów literackich? A tak ja widzę Twoje wypowiedzi.
Jasne, że nadinterpretacja- zarzucasz mi brak szacunku do klasy robotniczej itd.- jaki to ma związek? Ignorantem jesteś, bo chyba nie czytałeś wszystkich moich wypowiedzi, i zarzucasz, że moja wiedza jest przestarzała, a ja kieruję się stereotypowym wyobrażeniem kibola. Wyjaśniłam wiele razy, że nie chodzi mi o kibica, tylko KIBOLA. To jest neologizm znaczeniowy:
http://www.sjp.pl/co/kibol
Zlituj się z tym linkiem :D neologizm znaczeniowy powstały w zamierzchłych czasach PRL-u, chętnie nadużywany przez media, określający fana piłki nożnej znajdującego się w niewłaściwym miejscu o niewłaściwej porze, lub wywieszającego flagę z niepoprawnym politycznie hasłem, ale nie to jest tematem naszego sporu.
Nie zarzucam, a uwzględniam taką możliwość. Kierujesz się STEREOTYPOWYM wyobrażeniem kibola- jako jednostki aspołecznej, tępaka bez celu w życiu, lub mającego cel jedynie w działaniach destrukcyjnych. I tu moja wypowiedź nabiera słuszności bo czarno na białym wyłuszczam Ci, że również KIBOL KIBOLOWI nierówny.
Kibol to nie kibic. Wysłałam link, bo widzę, że nie znasz znaczenia słowa- kibol- chuligan stadionowy jest nieudacznikiem życiowym itp. Te słowo ma już nowe znaczenie i przyjęło się w języku ogólnym. Kibol oznacza kibica tylko w Wielkopolsce.
kibol- "znaczenie: chuligan uczęszczający na imprezy sportowe, pseudokibic" i wg. tego samego słownika:
chuligan- "znaczenie: osoba łamiąca zasady współżycia społecznego: biorąca udział w bójkach, dokonująca dewastacji mienia publicznego, popełniająca drobne przestępstwa"
Czy oznacza to, że jako "nieudaczników życiowych" traktujesz osoby dewastujące mienie publiczne? Za takie wykroczenie uważa się np.: przeskoczenie bramki w warszawskim metrze, co czynię z uporem maniaka, mimo prowadzenia własnej działalności gospodarczej i pod stereotypowego nieudacznika raczej nie podchodzę, podobnie jak branie udziału w bójce, abstrahując od tego, że stanąłem w obronie dziewczyny.
Drobne kradzieże- również ja, z warzywniaka zawinąłem kg ziemniaków, bo myślałem, że są pakowane po 1, a nie po 2.
Jestem kibolem chuliganem. :(
Zmierzam do tego, że operujesz słowem, którego pejoratywność jest bezsensowna, ale też i wygodna bo podepniesz pod nią kogo i kiedy będziesz chciała, a piętno które miało ze sobą nieść wywołuje tylko uśmiech politowania.
Niezamierzone niszczenie mienia publicznego to co innego niż celowe- nikt tu nie pisze o tym pierwszym. To jest właśnie nadinterpretacja.
Przyczyny celowej dewastacji mienia, zaczepek, rozrób tkwią w jakichś wewnętrznych frustracjach. Ludzie ci nie wytrzymują presji codziennego życia, konkurencji, obowiązków. Wpadają na margines jako gorsi. Dopiero mecz staje się formą wykazania się. W grupie czują się lepsi.
Rozumiesz już?
Ludzie Ci odreagowują w sposób jaki lubią. Twój facet może dla takiego samego efektu grać w squash'a.
Ciągle piszesz: "gorszy", "nieudacznik", "margines"- tego nie rozumiem ni w ząb.
Tematu mentalności tłumu bym nie poruszał, bo jest on materiałem na odrębną dyskusję.
Uwierz, że temat "kiboli" jest o wiele bardziej złożony, dla tego proponuję lekturę chociaż tych dwóch tytułów. Może zrozumiesz, że ludzie w kapturach z szalikami na twarzach to nie tylko banda agresywnych kompleksów z nizin społecznych i intelektualnych.
http://www.skleptmk.pl/congratulations-you-have-just-met-icf---chuligani-west-ha mu-cat-178-id-423.aspx
http://www.empik.com/fani-chuligani-dudala-jerzy,45416,ksiazka-p
Po co odpowiadasz da razy na mojego posta ? Jak raz Ci nie odpisałam to musiałś mnie drugi raz wyzwać od ignorantek ? hmm. no skoro jestem taką ignorantką, to postanowiłm zignorować CIEBIE ;DD nie wnosić nic do mojego życia, wręcz odwrotnie - ma wrażenie że ja Twojemu niejako nadaję sens, hahaha bo po ilości twoich postów tutaj i długości Twojej kłótni wnioskuję że żyjesz w świecie filmwebu i swoje nieudolne życie (z najlepsza polonistka - gratuluję, aczkolwiek NE ZAZDROSZCZĘ, bo moje też były niczego sobie, nie narzekam) odreagowujesz wypowiedziami na tematy, o których nie masz pojęcia. Ty dalej udawaj w Internecie, jak zajebista imadra jesteś. Powodzenia ;)
mi odpisanie na post zajmuje góra minutę- widocznie Ty się musisz bardziej wysilać, skoro wyciągasz takie wnioski.
"odreagowujesz wypowiedziami na tematy, o których nie masz pojęcia"
To jest jakiś żart? Słaby.
Jak się zakłada temat, to się do niego wraca i odpowiada, a nie ucieka jak tchórz, ale Ty widocznie masz takie zwyczaje. Nie oceniaj innych własną miarą, tchórzu.
Twoje opowiastki o ziemniakach mają się nijak do rzeczywistości, to baje dla grzecznych dzieci. Kibole wchodzą w świat zorganizowanej przestępczości, mieszają się w politykę. Fakty mówią same za siebie. Już nie tylko ustawki i mazanie po murach. Tylko kilka faktów z tego roku: w lecie zatrzymano dużą grupę zajmującą się handlem narkotykami, wymuszeniami, rozbojami. Wszyscy byli kibolami Ruchu Chorzów, znali się ze stadionów. W sierpniu kibole Polonii Bytom zwyzywali wiceprezydenta miasta Wołosza za to, że nie poparł w wyborach samorządowych prezesa klubu Polonii Bartylę tylko jego kontrkandydata. Potem jeden z tych "kibiców" kopnął silnie Wołosza W PLECY (honorowo..), z zamiarem posłania go na wózek. Wiceprezydent miasta wylądował w szpitalu z urazem kręgosłupa.
Ostatnie manifestacje wobec Tuska, napis DŻIHAD na meczu Legii z klubem izraelskim parę dni temu. To tylko kilka wydarzeń z ostatnich miesięcy. O banalnych kradzieżach czy pobiciach nie piszę, bo szkoda miejsca.
Więc nie wciskajcie, że to nieliczne jednostki. Znaczny procent tzw szalikowców to zorganizowani bandyci, wspomagani przez PIS (akcja posłów w celu uwolnienia Starucha). Więc zamiast dzielić włos na czworo, robić z bydła patriotów i prześladowanych, trzeba ostro towarzystwo wziąć za mordę.
Chłopie, nawciskałeś większych bzdur niż ta Brooke Logan swoją kompromitującą definicją kibola.
1.Akcja kibiców Polonii Bytom jak najbardziej prawidłowa. Szkodników trzeba tępić.
2.Marihuaną i amfą handlują nie tylko kibice (jak w tym przypadku fani Ruchu), ile uczniowie szkół średnich, studenci, pracownicy (niekoniecznie fizyczni) a ich nabywcą jest złota młodzież polska, ludzie z tzw dobrych domów, dzieci bogatych rodziców - dlaczego o tym się nie mówi? Nie ma popytu - nie ma podaży, proste?
Dodajmy jeszcze, że środowisko, które najczęściej stosuje język nienawiści wobec kibiców, czyli "GW" jest zakochana w Europie zachodniej i liberalnej do bólu Holandii, w której narkotyki nie są problemem. To jest cudowna lewacka hipokryzja no nie?
3. Co złego jest w manifestacjach przeciw Tuskowi? Gdy w latach 0-tych, 80-tych kibice manifestowali przeciw komuchom, wspierali Solidarność i Wałęsę, to było OK a teraz nagle już nie jest? Kolejna cudowna hipokryzja.
4. Co złego było w transparencie z napisem "Legia Jihad"? Nie wywołał on żadnego poruszenia w Europie ani w Azji. Tylko kilku "Polaków" narobiło rabanu na cały kraj, bo chcieli być bardziej żydowscy niż faktyczni Żydzi. Czyli zapytam raz jeszcze - co nie tak z tym transem?
5. Jaki "znaczny procent szalikowców to zorganizowani bandyci"? Nie jestem w żadnej bandzie; w grupie kibicowskiej, którą prowadziłem (zrzeszającej w najlepszych dniach nieco ponad sto osób), nie było żadnego bandyty, nie było żadnej organizacji przestępczej. Tysiace ludzi przychodzą do młynów by kibicować, pokrzyczeć, czasem kulturalnie, czasem wulgarnie, ale to nie powód do nazwania ich bandytami. O jakim zatem "znacznym procencie" piszesz?
6. Następny co widzi związki PiS z kibicami. Musisz być naprawdę czytelnikiem G'Wna, bo tylko tam usilnie i rozpaczliwie usiłują wmówić ludziom, że kibol to bandyta i ten kibol współpracuje z PiSem n co nie ma niestety żadnych dowodów, tylko przygłupawe mataczenia w stylu ostatniej nienawistnej reklamówki PO łączącej obronców krzyża i kibiców z PiSem. Tylko debile na poziomie Sikorskiego potrafią powiedzieć "O, zwolennicy PiSu" na widok manifestacji kibiców z plakatami wyborczymi Korwina.
Powiem ci tylko tyle, ze Bartyla, prezes Polonii Bytom, to jednocześnie człowiek PiSu, startujący z ich listy w wyborach. Więc jeśli popierasz takie bandyckie akcje, jak fizyczna eliminacja przeciwników politycznych, to sam jesteś takim samym bydlakiem jak oni. Dać tobie tęgą pałę a twoim ziomalom do szalików dołozyć brunatne koszule i wtedy pokażecie swoją prawdziwą twarz. Jak kiedyś Jaruś albo jego następca zamknie opozycję w obozach, w sam raz będzie dla was funkcja kapo.
Nie odwracaj kota ogonem. Tym, że inni srają za stodołą, bedziesz tłumaczył nieużywanie wychodka? . Można znaleźć handlarzy wśród wszystkich grup społecznych i zawodów, ale skoro "kibice sportowi" biorą się za handel i bandyterkę, to chyba nie ma nic wspólnego ze sportem? Macie jakies zasady moralne? Dobry jesteś- wciskacie gnojom skręty a potem narzekasz, że jest popyt...
G.no ci do tego, co czytam - mogę ci zarzucić, że czytasz brednie tego imptenta z Torunia- to żaden argument. Bo nie macie żadnych argumentów. Podaj mi choć jeden: co przemawia za mazaniem po murach, demolowaniem autobusów czy biciem przypadkowych osób? ! Tylko w pięści i w grupie jestescie mocni; i tam, gdzie dyskutuje się maczetami.
O Holandii się nie wypowiadaj, bo nie nigdy nie zrozumiesz tego kraju.
Jeśli nie wiesz, co to jest dżihad- Święta Wojna, to ja ci tego tłumaczył nie będę. Może kiedyś wybuchnie w pobliżu bomba podłożona w imię Allaha, to może coś zajarzysz. Choc wątpię w aż taki przejaw inteligencji...
PS - a Korwin, i tak w końcu poparł PIS
Nie potrzebne mi są ani moim ziomkom brunatne koszule, gdyż nie jesteśmy socjalistami. Brunatne koszule zobaczysz 11 listopada, gdy to brunatno-czerwone środowisko GW będzie chciało blokować legalny marsz patriotów.
Jak na razie zamykaniem opozycji zajmuje się Słońce Peru, Twój Jaruś jeszcze do tego nie doszedł.
Nie odwracaj kota ogonem. Jak handlują uczniowie, lekarze, kierowcy, piekarze, dentyści, prawnicy, to nikt się nie zająknie o zamykaniu przychodni, szkół, piekarni, gabinetów, nikt nie będzie pytał, co to ma wspólnego z medycyną, prawem, szkolnictwem, piekarnictwem. To dlaczego nagle tak wycelowano palec w kibiców?
O wciskaniu czegokolwiek piszą zawsze lewacy. Wy nigdy nie możecie pojąć, że człowiek ma wolną wolę i nie potrzebuje milionów paragrafów zakazujących mu robienia tego na co ma on ochotę. Chcesz żyć w państwie terroryzującym obywateli, to sobie żyj, mnie do tego nie mieszaj. Jeżeli będę chciał sobie spalić lufkę marychy to sobie spalę i żadnemu Millerowi/Kaczyńskiemu/Tuskowi/Pawlakowi i innemu lewactwu nic do tego.
Nie ma żadnego mazania na murach ( w stosunku do innych subkultur), nie ma żadnego demolowania autobusów, nie ma żadnego bicia przypadkowych osób, nie ma żadnych maczet (z wyjątkiem Krakowa). Widzę, że mam do czynienia z gazetowym znawcą tematu, czyli ze znawcą, który nie ma żadnego pojęcia o temacie, bo zna go z obcych i to trzeciorzędnych źródeł.
Wiem doskonale co to jest Jihad, nie wiem czemu mieszasz do tego Allaha, skoro przesłanie transu było inne. Zresztą nieważne, dalej nikt jeszcze nie sprecyzował co przestępczego było w tym transparencie. Jak na razie wiemy, że nic - wskazuje na to brak jakiejkolwiek argumentacji wrogów świata kibicowskiego, jak i decyzja prokuratory umarzająca śledztwo.
Tyle argumentów w starciu z dezinformacją.
Przejedź się po którymkolwiek mieście w Bulandzie - 90% pomazanych murów to dzieło kiboli lokalnych klubów. Nawet wiadukty i kible przy autostradzie są "podpisane" - aż po Hanower można spotkac "dzieła" typu Legia cos tam czy Wisła Kraków coś tam.. Sam widziałem autobusy i pociągi po przewożeniu bydła po meczach, nie potrzebuję do tego gazet. Że nie wspomnę okradania stacji benzynowych czy sklepów na dworcach. Filmiki na ten temat, oraz jak się pluje na kobiety i bije nieszalikowców, możesz sobie pooglądac na youtubie, Są tacy, co się tym chwalą.
Co do transparentu - to nie było nic w nim przestępczego. To po prostu przejaw wyjątkowego chamstwa i prymitywizmu - to tak jak by na meczu polskiego klubu napisać coś o Katyniu albo o Oświęcimiu. Jeśli kojarzysz analogie...
A fundamentalne dla mnie jest to,że trzeba być wyjątkową kanalią i szubrawcem, by chcieć kogoś wysłać na wózek za poglądy (to pewnie w ramach wspomnianej wolności). Jeszcze większą kanalią jest ten, co to popiera!
I szkoda mojego czasu na dalsze dyskusje z kimś takim.
Nie wiem jak jest w Bulandzie, u nas w Polsce jest normalnie.
Trzeba oglądać pociągi po przewozie kibiców ale skoro wolisz oglądać te po bydle to pisz o swoim zboczeniu gdzie indziej. Moja ekipa jakoś nigdy nie miała problemów ze zdaniem pociągu specjalnego po powrocie z wyjazdu.
Okradanie stacji benzynowych to przeszłość, dzisiaj nie ma już praktycznie to miejsca.
Nie znam sytuacji plucia na kobiety. Wprawdzie słyszałem, że GW usilnie chciała wypromować jedną taką sytuację, gdzie jeden z liderów Lecha odpowiednio potraktował żula bezczeszczącego barwy Polski a GW przekręciła to na plucie na kobiety, za to, że miały polskie barwy, no, ale niespecjalnie im się to udało. To znaczy paru baranów uwierzyło, ale nikt normalny już nie.
Jest analogia między Katyniem a Oświęcimiem, ale nie ma żadnej analogii pomiędzy Katyniem a hasłem Jihad Legia. Wróć więc do szkoły, poucz trochę i naucz stosować bardziej odpowiednie analogie.
Jeżeli dwóch ludzi chce zagrać ze sobą w szachy - to idą i grają
Jeżeli dwoje ludzi chcesz sobie połowić ryby - to idą i łowią
Jeżeli dwóch ludzi chce się ze sobą bić - to idą i się biją.
To jest wolność, której żaden homo sovieticus, bo jest zwyczajnie ograniczony.
Jasne - jesteście zawsze grzeczni trzeźwi jak harcerze. Reporterzy sami się skopali, samochody same się podpaliły, kioski i stacje benzynowe same się okradły a pociągi same sobie powybijały szyby.
A z ciebie jest dobry pisarz fantastyki... Tylko przydało by się przed napisaniem swojej laurki zebrać rzetelnie trochę materiału, jakiego dostarczają twoi koledzy z różnych klubów, zamieszczając np filmiki na youtubie, poczytać sobie ich marzenia o zarzynaniu wszystkich bez własciwych szalików (ale to pewnie prowokacja żydowskiej GW)
Ludzie się teraz was boją, a jak się boją, to i nienawidzą. Możecie spalić i sto samochodów TVNu, ale nigdy w Polsce nie zobaczysz takich widoków, gdy w samym tylko Amsterdamie 300 tys Holendrów wspólnie świętowało wicemistrzostwo świata.
Co do sytuacji z "pluciem na kobiety" ,z Litara ktory to podobno opluł kobiete , ostatnio zostały zdjęte wszelkie zarzuty , i jego zakaz stadionowy został anulowany przez sąd gdyż zeznania swiadkow byly bardzo niespojne, tylko jakos o tym napisały wszystkie media , po za GW. Czy słyszałeś o tym że spośród zatrzymanych polowa była obcokrajowcami , glownie niemcami zaproszonymi przez organizacje lewicowe? . Pokaż mi te strony o marzeniach o zarzynaniu wszystkich innych , tylko pokaz mi to na jakichs stronach klubowych a nie pod filmikami na yt gdzie jak sam pewnie wiesz wypowiada sie banda frustratow. Masz racje kolego , zbierz rzetelnie troche materiału , dowiedz sie czegos nie tylko z jednej slusznej perspektywy , wtedy chetnie z Toba moge dyskutowac. PS. nikt nigdy nie twierdzi ze jesteśmy święci i że nie ma wśród nas czarnych owiec .
1. Gdybyś orientował się w życiu kibiców, to wiedziałbyś, że w zdecydowanej większości ekip obowiązuje zakaz picia na wyjazdach. Jako pierwszy wprowadził go prawdopodobnie ŁKS po spadku do drugiej ligi, takie info wyczytałem w ich zinie z 2000 roku. Po nim uczyniły to inne ekipy, jako ostatni nawet Śląsk, mimo, że ich złośliwa ksywa dawała podstawy do tego by się tego po nich nie spodziewać. A jednak.
Gdybyś orientował się w światku kibicowskim, to wiedziałbyś doskonale, że to własnie OZSK wspierany przez zwykłych kiboli był przeciwny wprowadzenia możliwości sprzedawania alkoholu na stadionach. Ale po co się orientować, lepiej pisać głupoty, no nie?
2. O jakich reporterach piszesz? Finał PP w Bydgoszczy? Cóż, owa kopnięta (jedna a nie ileś tam jak kłamliwie sugerujesz) zebrała żniwo działalności jej kolegów po fachu, którzy bardzo często przedstawiają świat kibicowski w świetle kłamliwym nie patrząc na fakty. Nie chcąc pisac epopei na ten temat przytoczę tylko dwa fakty.
Pierwszy - rok 2007 i akcja z flagą Jagielloni na meczu w Warszawie, gdy obserwator PZPNu nakazał ją zdjąć, gdyż zawierała ona rzekomo element rasistowski. Oczywiście nic takiego na tej fladze nie znajdowało się, niemniej media rozkręciły aferę. Podobnie było zresztą poźniej z transparentami Jagi typu "Roger nigdy nie będziesz Polakiem". Niektóre media też w kuriozalny sposób doszukiwały się w nich przejawów rasizmu.
Drugi - rok 2009, sprawa Starucha, który po śmierci Wejcherta zostaje ukarany przez zarząd Legii zakazem stadionowym. Kilka dni poźniej Staruch jak najbardziej legalnie znalazł się na stadionie podczas meczu reprezentacji Polski. Legalnie, gdyż ukarany został zakazem klubowym a nie sądowym. Ta oczywistość nie przeszkodziła TVNowi w rozpętaniu kampanii nienawiści i absurdu w stosunku do obecności Starucha na tym meczu.
3. Czasy okradanych stacji benzynowych należą do przeszłości. Krytykując okradanie stacji przez kibiców, równie dobrze możesz zastanawiać się, czy Kwaśniewski powinien podpisać konkordat.
4. Komentarze na youtube są tyle warte co komentarze na onecie i wp.pl, czyli wszędzie tam, gdzie praktycznie nie ma rejestracji i pod każdym artykułem może wpisać swoje głupoty 12-latek "kibicujący" Bayernowi, Realowi, Chelsea, czy Milanowi. Wartość tych komentarzy jest zerowa. Jeżeli chcesz uwiarygodnić swoje zarzuty, to podaj coś naprawdę konkretnego, choćby z moderowanych stron klubowych, bądź ogólnopolskiego forum kibice.net. Bo komentarzami na onetach i jutjubach przejmuje się tylko mały szczyl.
5. W Polsce takiego widoku nie zobaczę, gdyż Polska vicemistrzem świata nigdy nie będzie, więc po co to piszesz?
Ale powiem czego w Polsce nie zobaczysz. Nie zobaczysz kibiców biegających po murawie boiska (tak jak na West Ham - Millwall w Anglii), nie zobaczysz mega zadym po zdobyciu tytułu mistrzowskiego (tak jak w Hiszpanii po triumfie Barcelony, który zaowocował ponad setką rannych i aresztowanych), nie zobaczysz też pewnie zadym podczas Euro 2012 (takich jak na Euro właśnie w Holandii i Belgii, gdzie Anglicy z Niemcami lali się przez kilka godzin i zdemolowali cały plac miasteczka turniejowego).
Polecam zebrać trochę więcej rzetelnego materiału przed pisaniem bredni takich jak ta powyższa. Bo nie chce mi się już odpisywać w nieskończoność na taki stek bzdur.
I jezeli boisz się człowieka z szalikiem na szyji, to pozostaje mi tylko wyrazić współczucie i podać adres odpowiedniego lekarza jeśli zechcesz. Tyle z mojej strony.
z hasłem Jihad Legia problem polega na tym że kibole Legii jako jak widac jedni z niewielu ludzi w Polsce wiedza co znaczy słowo Jihad. PS. jakos nikt z władz izraelskiego klubu , ani z izraleskich dziennikarzy nie byl oburzony ta sektorowka , a wiekszosc chwalila kiboli Legii za bardzo dobry doping .
Oburzeni to Izraelczycy byli, ale przecież nie będą się procesować z kibolami. Za to wywołało to bardzo niepochlebne komentarze na Zachodzie Europy. Coraz częściej słyszę w rozmowach, że ludzie rezygnują z pomysłu wyjazdu na Euro2012, mimo, że drużyna holenderska jest jednym z faworytów. Boją się dziczy na stadionach i poza nimi, a wyskoki kiboli tylko ich w tym utwierdzają. Jeszcze parę takich pomysłów, dymu jak ten 11 listopada, i te mistrzostwa będą totalną plajtą