Juz dawno nie oglądałem filmu tak dobrego. Ten niesie za sobą pozytywne przesłanie. Najbardziej podobały mi się dwa teksty (z filmu bo książki nie czytałem): "Zacznij żyć albo zacznij umierać" i "Nadzieja jest dobra, może nawet najlepsza. To co dobre nie umiera nigdy"
a dokładniej:
,,Zajmij się życiem albo umieraniem ..."
,,Nadzieja to dobra rzecz i nie umiera nigdy ''
,,On jest Zinstytucjonalizowany "
To kultowe cytaty tego filmu które sprawiają że ten film jest ponadczasowy
mam pytanie tak z innej beczki, ile zajęło głównemu bohaterowi zrobienie dziury za pomocą której uciekł z więzienia ? Oglądałem to dawno temu i już nie pamiętam
zajęło mu to 19 lat............................................................................. ..........
Przychodzi Dufresne na stołówkę, wrócił z lochu, witają go kumple, a on ze stoickim spokojem rzuca wstawkę o Mozarcie pokazując na głowę i serce mówiąc: "...takie jest piękno muzyki, nie mogą Ci jej odebrać" i cała rozmowa przy posiłku to odnośnik do wielu etapów naszego życia, każdy z nas wie do jakiego indywidualnie.
1)
- Potrzebujesz jej by nie zapomnieć
- Zapomnieć?
- Zapomnieć,że są miejsca na świecie nie zbudowane z kamienia.Że jest coś w samym środku, coś do czego nie mogą się dostać, czego nie mogą dotknąć, coś Twojego.
- O czym Ty gadasz?
- O nadziei
Dialog Andy'ego i Red'a w stołówce.
2)
- Czasem jednak smutno mi,że Andy odszedł.Muszę sobie wtedy przypominać,że niektórym ptakom nie służy klatka, mają za jaskrawe piórka.
Ale gdy odlatują część siebie,która wie,że grzechem byłoby je więzić raduje się.Mimo to miejsce w którym mieszkasz jest bez nich ponure i puste.Po prostu tęsknie za przyjacielem.
Red
3)
- Co właściwie chcesz wiedzieć? Czy żałuję tego co zrobiłem?
- A żałuje pan?
- Niema dnia bym nie żałował.Nie dlatego,że tu siedzę, czy dlatego,że powinienem.Patrzę wstecz na siebie jakim byłem.Młodym, głupim gówniarzem,który popełnił straszną zbrodnie.Chce z nim pogadać, wlać mu do łba trochę rozsądku, powiedzieć jak się sprawy mają, ale nie mogę.Gówniarza dawno nie ma, został tylko starzec.Muszę z tym żyć.
Z resocjalizowany?To gówniane słówko.Podstempluj swoje papierki synku i nie marnuj mojego czasu.Bo tak naprawdę mam to gdzieś.
Red
" Andy Dufresne przeczołgał się przez największe gówno Shawshank,a
wyszedł czysty jak łza . "
"Panska biblia. w niej jest ocalenie."
ogolnie caly film jest genialny :)
jeden z moich ulubionych xD
a na koniec przed samobójstwem naczelnika , dedykacja od Andyego ... ,,Miał Pan racje naczelniku w niej było wybawienie i i dalej przeglądając strony Bibli .... ci którzy oglądali wiedzą , ci którzy nie widzieli niech zgadną lub zaczekają do wtorku :)
a tak bardziej na wesoło
- "Hrabia Monte Christo"- wiesz o czym to? O ucieczce z więzienia.
- Czyli do działu edukacyjnego?