PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=467339}

Sierota

Orphan
2009
7,1 92 tys. ocen
7,1 10 1 92099
6,4 18 krytyków
Sierota
powrót do forum filmu Sierota

Przypadek 39

ocenił(a) film na 10

Identyczny temat co w Przypadku 39 :v

jczarnooka

Nawet nie wiesz jak bardzo podobny - jak przełączyłem na ten film, to po kilku ujęciach(!) w 1. chwili skojarzyłem właśnie z Przypadkiem 39

Metal91

To rodzi pytanie, czy przypadkiem jedno nie jest plagiatem drugiego?

ocenił(a) film na 9
Metal91

Bzdura, bzdura, bzdura - obejrzyj sobie oba filmy, a wychwycisz BARDZO ISTOTNE różnice między nimi (nie będę precyzować, żeby nie spoilować)!

Bociek_O_le

No to pisz

UWAGA SPOILER!!!

I jedziesz. Przy czym ja wcale nie napisałem, że są identycznie prawda?

ocenił(a) film na 9
Metal91

Nie lubię spoilować, więc napiszę tylko, że "Sierota" to thriller z elementami filmu psychologicznego i dramatu rodzinnego w którym występują wyłącznie ludzie; natomiast "Przypadek 39" to horror w którym pojawia się istota nadprzyrodzona. Pozdrawiam :-)

Bociek_O_le

W żaden sposób nie zaprzeczyłaś temu od czego zacząłem. Mówiłem cały czas o 1. wrażeniu po nawet niecałej 1 scenie. Chodziło o nastrój tego fragmentu, etc.

ocenił(a) film na 9
Metal91

wcale nie jest to tak jasno napisane, dla ścisłości, napisałeś, że w pierwszej chwili, ale nie napisałeś czego i to zrodziło kolejne nieporozumienia, tak czy inaczej nie można uznać czegoś za plagiat tylko dlatego, że komuś jedno dzieło przypominało przez chwile drugie, gdy wcale nie są podobne. Jedynie motyw złowieszczego "dziecka" jest tu wspólną częścią

Wictorias

No i właśnie o to mi chodziło - motyw złowieszczego dziecka ;]

jczarnooka

Spoiler! Wcale nie są identyczne. Przecież w filmie Sierota mamy do czynienia z kobietą która jest chora i fizycznie i psychicznie a w Przypadku 39 mamy do czynienia z demonem który tylko przybiera postać dziecka.

iwona1510005

Autorka tematu nie napisała, że wszystkie elementy filmu (czyli np. postacie) są identyczne, tylko że TEMAT. I tu nie sposób się nie zgodzić.

jczarnooka

Również się zgadzam z tym stwierdzeniem,podobna fabuła,a co za tym idzie i napięcie,a także dwie małe,niewinne dziewczynki,które za skórą mają samego diabła wcielonego