PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=714492}

Siedem minut po północy

A Monster Calls
2016
7,4 39 tys. ocen
7,4 10 1 38672
7,7 25 krytyków
Siedem minut po północy
powrót do forum filmu Siedem minut po północy

Jestem po seansie, moje pytanie czy opłaca się teraz sięgnąć do materiału źródłowego (czyli powieści) czy też autorzy filmu wyczerpali temat? :)
Ogólnie chcę więcej, jak ktoś może polecić powieści/filmy w podobnym klimacie to poprosze

ocenił(a) film na 8
darthkraytek

Film bardzo dobrze odwzorowuje książkę, zmiany względem materiału źródłowego jeśli już są to bardzo kosmetyczne. Mimo wszystko polecam, bo obcowanie z książką to inne doświadczenie niż oglądanie filmu.

Anthrax91

nie do końca kosmetyczne, brak w filmie np. przyjaciółki głównego bohatera dla mnie bardzo zubaża i trochę psuje przekaz, bo od początku pokazuje go jako chłopca który od zawsze był "niewidzialny" i nagle zaczyna mu to przeszkadzać.....

tisoc

Dla matki chłopiec nie był niewidzialny .

buterfly

dla babci też
ale nie o to chodzi...
mówimy tu o normalnych relacjach z rówieśnikami, światem zewnętrznym
z którym/i do pewnego momentu miał takie właśnie normalne relacje. miał przyjaciółkę, kolegów etc
tego w tym filmie niestety nie ma

tisoc

Choroba najbliższej osoby dużo zmienia .

Wtedy wszystko ulega ''sprawdzeniu'' , największe przyjaźnie , relacje z bliskimi itp .

Między inni dlatego uważam, produkcje za bardzo dobrą ekranizację książki .

buterfly

Boże, naucz się czytać ze zrozumieniem i wszystkim będzie lżej.
DLA LUDZI NIE ZNAJĄCYCH KSIĄŻKI, TO NIE JEST TAKIE OCZYWISTE JAK DLA TYCH, KTÓRZY JĄ ZNAJĄ. BO WIDZISZ CHŁOPCA KTÓRY JEST SAM I NIE WIESZ CZY TO PRZEZ CHOROBĘ
MATKI CZY ON ZAWSZE TAKI BYŁ. ROZUMIESZ? PROŚCIEJ JUŻ NIE UMIEM NAPISAĆ!

tisoc

TO TY NAUCZ SIĘ CZYTAĆ ZE ZROZUMIENIEM .

W filmie jest to bardzo dobrze przedstawione .

Nawet ten kto nie czytał książki jest w stanie zrozumieć, że samotność chłopca wynika z choroby matki .

buterfly

nie jest

tisoc

Dla ciebie .

tisoc

Proponuje ci tą recenzje filmu żebyś zrozumiał że mimo braku, przyjaciółki głównego bohatera film na tym nie stracił .

Wręcz przeciwnie .

Link : http://prokopowicz.natemat.pl/198307,mozesz-odejsc-poniewaz-cie-kocham-polecamy- film-siedem-minut-po-polnocy

buterfly

a zwróciłaś może uwagę, kto pisze tę recenzję? że jest to psychoonkolog,
który w tym filmie bardziej widzi swoje zawodowe doświadczenia, niż
to co w nim rzeczywiście jest.
a masz chłopca, który jest sam od początku filmu.
i przyczyny tego mogą być różne:
może być jest chory
może być sam bo taki już jest -"SAMOTNIK"
albo jest to efekt traumy związanej z chorobą matki etc.
i to wbrew pozorom jest istotne.
książka, na podstawie której jej autor napisał scenariusz
jasno i definitywnie to pokazuje. film nie.

tisoc

Sorki nie ta recenzja : http://film.org.pl/a/ksiazka-a-film-8-siedem-minut-po-polnocy-98899/

Tej recenzji nie pisał żaden psychoonkolog , a człowiek który przeczytał książkę jak i obejrzał film .

'' masz chłopca, który jest sam od początku filmu.''

Sam sobie zaprzeczasz najpierw stwierdzasz że chłopiec jest niewidzialny dla otoczenia , po czym jednak stwierdzasz że dla matki i babci był ważną osobą .

buterfly

I po drugie

''może być jest chory'' - W filmie nie jest nawet to zasugerowane , więc nie wiem skąd wniosek że może być chory .

buterfly

na prawdę czytanie ze zrozumienie się kłania wpół i piszczy.
od początku ci napisałem, że chodzi o relacje chłopca z otoczeniem rówieśniczym...
zobacz też co to jest zespół Aspergera, który jest chorobą.
powtórzę ci raz jeszcze.
ci co książki nie czytali zobaczą tylko samotnego chłopca, który ma problemy z otoczeniem rówieśniczym, jest sam.
ci co książkę czytali wiedzą, że jego "niewidzialność" spowodowana jest chorobą matki.
książka, na podstawie której jej autor napisał scenariusz
jasno i definitywnie to pokazuje . film nie.

tisoc

Natomiast tobie radzę pisać jasne, komentarze od samego początku

Twój pieszy post dotyczył braku przyjaciółki , i tego że chłopiec jest dla otoczenia nie widzialny .

buterfly

ludzie......
w książce bohater ma przyjaciółkę i normalne relacje z kolegami
rozumiesz?
w filmie nie ma o tym najmniejszej wzmianki....
rozumiesz?
kończę definitywnie tę rozmowę, bo zaczynam widzieć na czerwono i puszczać parę nosem
jakbyś nie zrozumiała - to straciłem cierpliwość i ochotę do dalszej dyskusji z Tobą na ten temat.
over bez odbioru

tisoc

Rozumiem od samego początku .

Natomiast ty zrozum, że ekranizacja książki to nie jej kopia .

Niektóry wątki mogę zostań zmienione , czy nawet pominięte .

Kończą z tobą rozmowę chcę zaznaczyć , że masz do czynienia z mężczyzną a nie z kobietą .

tisoc

Cze tylko zaznaczyć że ta produkcja oddaje emocję bohaterów , klimat jak i stylistykę książki a jest to bardzo ważne w ekranizacjach .

buterfly

jedli ty tak rozumiesz wszystko, w jak sposób piszesz po Polsku
to dla mnie wszystko jest zrozumiałe....

tisoc

Jeżeli ty dostrzegasz tylko minusy tego filmu , to ja już też wszystko zrozumiałem . ...