PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=125973}

Shrek Trzeci

Shrek the Third
2007
6,7 219 tys. ocen
6,7 10 1 218884
5,8 50 krytyków
Shrek Trzeci
powrót do forum filmu Shrek Trzeci

Co to było

użytkownik usunięty

W tej części twórcy zmienili humor tej bajce nie wiem co oni sobie myśleli przecież nie zabija się kury która znosi złote jaja

ocenił(a) film na 9

Nie rozumem o co ci chodzi. Humor był tutaj na bardzo wysokim poziomie (jak w pozostałych częściach zresztą...). Przytoczmy tutaj chociaż "Zaabrakadabrowali mnie w jakiegoś drugorzędnego whiskasożercę!", czy epicka scena, kiedy to Książę z Bajki wpada do zamku w poszukiwaniu Shreka i Fiony, a zastaje Wilka, Ciastka, Trzy Świnki i Pinokia, przez których rozmowę leżałam ze śmiechu na podłodze. A "Co widzisz? E.... aurostrady i stadiony!", czyli wymiana zdań między Merlinem, a Shrekiem przy ogniksku? A "O matko, oni mają pianino!"?
Mogłabym długo wymieniać... Naprawdę cię nie rozumiem.

ocenił(a) film na 9
Szeherezadaa

I mnóstwo było takich smaczków, ale raczej wychwycą je trzydziestoparolatkowie, 40-latkowie i wzwyż. Duet atrakcyjnych inaczej sióstr Kopciuszka z głosami Manna i Materny-majstersztyk! W 2.części "poznaliśmy" Manna, teraz dołączył Materna. Kto nie widział panów w akcji, tzn. "MdM, czyli Mann do Materny, Materna do Manna", ten nie wychwyci takich wisienek na torcie i przez to ludzie oceniają gorzej niż poprzednie części. No, a Śnieżka rycząca "cepami" (potoczna nazwa Led Zeppelin, jakby ktoś nie wiedział;)) i ich "Immigrant Song" na drzewce-straże. Świetny! Moim zdaniem w ogóle nie odstaje od 'dwójki', oczywiście 'jedynka' najlepsza, bo najpierwsza;), już kultowa, najwięcej ludzi widziało i najwięcej tekstów przeszło do potocznej mowy. Ale żeby zarzucać 'trójce', że konwencja się wyczerpała, jak to zrobił ktoś na forum? No, sorry, a jaka miała być, skoro to kontynuacja. Shrek to najbardziej pokręcona bajka, jaką widziałam, do tego ponadczasowy, uniwersalny, łączy pokolenia. Każdy wychwyci coś dla siebie ;)

Na początku zmienili humor diametralnie, nie da się ukryć. Nie byłam zachwycona oglądając go po raz pierwszy w wersji oryginalnej. Nasz dubbing uratował ten film, ale ze wszystkich części Shreka, ta była najsłabsza.

ocenił(a) film na 4

Bo tę część niestety robili zupełnie inni twórcy niż dwie pierwsze.

Do dwóch pierwszych części scenariusz napisali: Joe Stillman, Roger Schulman, Ted Elliot i Terry Rossio (notabene: dwaj ostatni pracowali wcześniej przy scenariuszu do disneyowskiego "Aladyna").

A do trójki: Jeffrey Price, Peter Seaman i Jon Zack.

Reżyserzy też inni: w dwóch pierwszych reżyserem był Andrew Adamson, w trzeciej Chris Miller.

Gdyby nie polski dubbing, w tym monolog Pinokia do Księcia z Bajki, dałbym filmowi 2/10 lub najwyżej 3/10.

ocenił(a) film na 8

nie karmic trola

użytkownik usunięty

To co dla Ciebie jest wada, dla innych jest zaleta. Jedynka wydala mi sie dosc dziecinna, humor tez raczej na poziomie innych owczesnych bajek, choc w pewien sposob wybijal sie ponad nich. Shrek 2 to juz wyzsza polka. Za to Shrek Trzeci - musze przyznac to otwarcie - totalnie mnie rozwalil. Po latach wciaz wspominam niektore teksty z tej czesci (az dziw, ze jeszcze je pamietam) np. gadanie Pinokia, gdy tlumaczyl Ksieciowi z bajki, gdzie sa Shrek i Fiona. W dodatku polski dubbing jak zwykle nienaganny.