PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=556864}

Sherlock Holmes: Gra cieni

Sherlock Holmes: A Game of Shadows
2011
7,6 279 tys. ocen
7,6 10 1 279017
6,4 52 krytyków
Sherlock Holmes: Gra cieni
powrót do forum filmu Sherlock Holmes: Gra cieni

Film ma taką klimatyczną muzykę, ze towarzyszy człowiekowi jeszcze długo po obejrzeniu
Holmes'a. Idealne wyważenie motywu przewodniego i elementów dopasowanych do
poszczególnych sytuacji..

ocenił(a) film na 9
Gloriana

ja nałogowo słucham tej muzyki z napisów końcowych ;)

ocenił(a) film na 6
Gloriana

Ja mam właśnie pytania dotyczące muzyki. Otóż w filmie wykorzystano przynajmniej dwa, jak mniemam, klasyczne utwory. Pierwszy z nich to oczywiście opera. Nie wiem dlaczego, ale skojarzył mi się z Don Giovannim Mozarta. Drugi utwór jest odgrywany na wielkim szczycie państw Europy, kiedy Holmes i Watson tańczą wspólnie. Byłbym bardzo wdzeczny, gdyby ktoś mnie, ignoranta w tej dziedzinie, zechciał oświecić.

ocenił(a) film na 8
Mr. President1

Nie wiem dokładnie który to utwór... może lista Ci coś ułatwi 1. I See Everything (0:39)
2. That Is My Curse (Shadows - Part 1) (1:51)
3. Tick Tock (Shadows - Part 2) (8:13)
4. Chess (Shadows - Part 3) (7:34)
5. It's So Overt It's Covert (3:19)
6. Romanian Wind (1:56)
7. Did You Kill My Wife? (2:42)
8. He's All Me Me Me (1:58)
9. he Mycroft Suite (1:41)
10. Nicolaus Esterhazy Sinfonia;Hungarian Radio Chorus - To The Opera! (4:03)
11. The Movie Screen Orchestra - Two Mules for Sister Sara (2:34)
12. Ian Bostridge;Julius Drake - Die Forelle (3:23)
13. Zu Viele Füchse Für Euch Hänsel (1:47)
14. The Red Book (4:00)
15. Moral Insanity (1:31)
16. Memories of Sherlock (2:11)
17. The End? (2:26)
18. Romani Holiday (Antonius Remix) (5:39)
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 6
Gloriana

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mam na myśli niewielki fragment utworu 10. (chciałbym wiedzieć, co to za opera), a także bonus track -.21 - Just Follow My Lead (The Waltz). Bardzo chciałbym poznać oryginalnych twórców i pierwotne wersje tych dzieł. Cały soundtrack to przecież najmocniejsza strona filmu.

ocenił(a) film na 6
Mr. President1

Drugi z wymienionych przeze mnie utworów to walc z "Wiedeńskiej krwi" Johanna Straussa młodszego. Ciągle pozostają wątpliwości co do pierwszego, ale prawdopodobnie został znacznie zmodyfikowany, co utrudnia rozpoznanie motywu.

Mr. President1

Utwór 10 który został wykorzystany w filmie to fragment opery Mozart'a Don Giovanni ;) http://www.youtube.com/watch?v=SotSKAYTyDw

ocenił(a) film na 6
Marzycielka13

Bardzo dziękuję za informację.

Gloriana

Trzeba przyznać, Zimmer soundtrackami do obu Holmesów udowodnił że jednak się jeszcze nie wypalił i stać go na genialne kompozycje ;)

Grievous

To prawda , mi osobiście soundtrack z obu części Sherlocka Holmes'a bardzo przypadł do gustu , utwory są bardzo klimatyczne i na swój sposób oryginalne , świetnie oddają nastrój filmu :)

ocenił(a) film na 8
Grievous

Mam nadzieję, że równie dobrze będzie w przypadku kolejnej części piratów. A soundtrack do Holmesa należy do moich ulubionych.