PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10034266}
5,8 19 tys. ocen
5,8 10 1 18732
4,4 17 krytyków
Sami swoi. Początek
powrót do forum filmu Sami swoi. Początek

Dialogi

ocenił(a) film na 4

Ciężko zrozumieć co mówią aktorzy. Film powinien być wyświetlany z polskimi napisami.

ocenił(a) film na 5
Aegidius

Ja rozumiałem może jedno słowo na pięć. Szkoda ze nie było napisów. Żeby było śmieszniej to w oryginalnych Samych Swoich rozumie się wszystko.

ocenił(a) film na 4
CaRo

U mnie dokładnie to samo, ale tylko Pawlak był niezrozumiały. Reszta mówiła wolniej i było ok. Aktor za bardzo się wczuł w rolę. To samo z biegiem - nie przemyślał, że inaczej biega mężczyzna z tłuszczą w zaawansowanym wieku, a inaczej 20 latek - mnie to strasznie raziło.

ocenił(a) film na 4
CaRo

Dokładnie, tak jak w nowym Znachorze aktorka, która gra Zośkę ma strasznie sztuczny akcent, którego nie mogłem słuchać, tak tutaj jest z większością postaci - nie dałem rady obejrzeć przez to do końca

ocenił(a) film na 7
CaRo

w 20. minucie filmu włączyłem napisy bo nic nie słyszałem....

ocenił(a) film na 6
Aegidius

Święte słowa! Strasznie dużo wysiłku wkładałam w zrozumienie słów, które wypowiadają aktorzy. Być może dlatego umykał mi sens tego, co mówią... A przecież z gwarą zabużańską miałam do czynienia jako mała dziewczynka; mój dziadek ze swoim bratem, siedząc na ławeczce przed domem, rozmawiali w języku Pawlaka i Kargula. Też

Aegidius

Dokładnie, połowy dialogów nie udało mi się zrozumieć.

ocenił(a) film na 7
Aegidius

Dokładnie.Dialogi to jest jedyny minus w tym filmie niestety.

ocenił(a) film na 6
jazdowicz2666

Racja ale taki akcent ludzie mieli tam mieszkający.

ocenił(a) film na 6
Aegidius

Niby co tam było niezrozumiałe..

ocenił(a) film na 4
ocenił(a) film na 6
Dominika_Ostrysz

Wiele tekstów było niezrozumiałych, a które to były, no właśnie te niezrozumiałe.

ocenił(a) film na 3
Dominika_Ostrysz

Yyyy jakieś 80% dialogów, montaż dźwięku to jakaś padaka

ocenił(a) film na 6
Aegidius

Racja, ale to taki akcent zachodni taki jaki Piłsudski też miał.

ocenił(a) film na 6
LUCAS__MANSON

Więc dlaczego w starych samych swoich wszystkie dialogi były zrozumiałe ?

ocenił(a) film na 6
soulfly777kris

Też się nad tym zastanawiam. Może przesadzili z tymi dialogami aż zabardzo ?

soulfly777kris

A to proste akurat ;) Czasy się zmieniły (były bliższe naszych czasów), więc i można ich lepiej zrozumieć ;) Oczywiście to z przymrużeniem oka. Ja tam nie rozumiałem większości dialogów, a już szczególnie Pawlaka.

ocenił(a) film na 6
hello_moto

Sami swoi z 1964 r. są bardziej zrozumiałe od tych z 2024 r. Które czasy są bliższe naszym czasom bo się pogubiłem ?

soulfly777kris

chodzi o to, że czasy z 1964 były bliższe tamtym czasom, a 2024 nie jest bliższy czasom aktorów z tego nowego filmu (więc dialogi są sztuczne"

ocenił(a) film na 6
XdekHckr

W pierwszych częściach Samych swoich Kargul był dubbingowany bo nie ogarniał wschodniego akcentu więc skoro potrafili to zrobić w 1964 to dlaczego nie teraz ? Akurat teraz u nas ludzi ze wschodnim akcentem jest pod dostatkiem.

soulfly777kris

W oryginalnych Samych swoich wszystkie dialogi były nagrywane w studiu, dlatego są tak wyraźne.

ocenił(a) film na 8
Aegidius

dziwi mnie, że aż tylu nie rozumie, co mówią aktorzy, bo ja zrozumiałam każde słowo padające z każdych ust, a z takimi gwarami to ja nie miałam do czynienia

Pavlovska_x

Akurat .Nikt nie rozumie a ty wszystko zrozumiałaś .

jacean

No bo rozpuszczeni na postsynchronach i nie chce się wysiłku włożyć w odbiór.

ocenił(a) film na 7
Pavlovska_x

Dokładnie !Gdyby chodziło o podbitki do nagłośnienia czy innych kwestii technicznych, to bym zrozumiał, bo to jest niestety reguła w polskich filmach ale akurat dialogi były moim zdaniem na co najmniej dobrym poziomie. Co innego artykułowanie tych dialogów przez niektórych aktorów... Tutaj zgadzam się, że większość była mniej lub bardziej sztuczna - poza Bobikiem, którego obsadę w tej roli uważam za mistrzostwo świata ! Gość był wg mnie na czele garstki aktorów, którzy udźwignęli ciężar tej produkcji i zarówno grą aktorską jak i super gwarą właśnie przekonał mnie, że był młodym Kazmierzem : )

ocenił(a) film na 1
Pavlovska_x

I co czujesz się jakaś lepsza czy coś? Poerdolisz nic nie można było zrozumieć z tego bełkotu plus fakt że nasi dźwiękowcy nigdy nie mieli szans świadczy o tym że jesteś tępa strzała z gimbazy ...

ocenił(a) film na 7
Piotr_De_10

Chyba ma

ocenił(a) film na 7
Piotr_De_10

Chyba ma prawo do swojej opinii, co to za agresja?

Aegidius

Jak w oryginale. Te kargulsko-pawlakowe wysrywy chyba tylko mieszkańcy lubelszczyzny są w stanie rozszyfrować.

Aegidius

obejrzalam i juz jeden pies z ta gwara, dzwiek jest po prostu tragicznie nagrany, i do tego wiekszosc aktorow ma bardzo slaba dykcje. tylko tych starszych najlepiej bylo slychac i zrozumiec, ale to „normalne” w polskich filmach.

Aegidius

Dialogi wprost tragiczne, wręcz niezrozumiałe!

ocenił(a) film na 7
Aegidius

Nie wiem o co chodzi, ale ja rozumiem każde słowo. Nie wiem czy to kwestia wychowania na wsi, ale moim zdaniem nie ma żadnego problemu ze zrozumieniem tekstu.

justyna_marchwiarz

Aktor grający Pawlaka za szybko mówi i niewyraźnie, bełkocze coś pod nosem, a tak to reszta do zrozumienia jest.

ocenił(a) film na 7
Aegidius

Trzeba sobie właczyc na Netflixie.

ocenił(a) film na 6
Aegidius

Dokładnie to samo mnie razi. Trudno było zrozumieć i nie chodzi o akcent, bo Sami Swoi jakoś zawsze bez problemu rozumiałam mimo, że gdy oglądałam byłam dzieckiem. Tradycyjnie aktorzy po prostu mówią szybko, niewyraźnie, jest to jakieś ciche na tle innych dźwięków. Nie wszyscy. 
Bardzo mi przypadł do gustu chłopiec grający młodego Pawlaka w szkole, dał radę. 

emkagoska

Dialogi są niezrozumiałe głośno wypowiedziane da się zrozumieć a tak to  słabo

Aegidius

Tu wszystko jest słabe . Widziałem 10 minut może 11 , dziękuję. Po co to robić, po co ruszać coś co było super . Obawiam się Lalki . To może być kolejną porażka . Kinematografii polskiej