PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=539509}
6,3 321 tys. ocen
6,3 10 1 321188
5,7 68 krytyków
Sala samobójców
powrót do forum filmu Sala samobójców

Czy znacie jakieś POLSKIE filmy i seriale, w których pojawiają się wątki homoseksualne? Chociażby niewielkie, wystarczą drobne wzmianki. Liczę na Waszą pomoc, gdyż jest mi to bardzo potrzebne do pracy licencjackiej, a niestety nie oglądam zbyt wielu polskich filmów i nie mam zbyt dużego rozeznania.

Oto co zebrałam do tej pory:

FILMY:
Idealny facet dla mojej dziewczyny
Sala samobójców
Lejdis

SERIALE:
Szpilki na Giewoncie
Hotel 52
Barwy szczęścia
Chichot losu
13 posterunek
Na dobre i na złe

Potrzebne są mi przede wszystkim te filmy i seriale, które ukazały się w ciągu ostatnich 10 lat.

ocenił(a) film na 6
pkjm

"Senność" mi przede wszystkim się nasuwa.

ocenił(a) film na 6
pkjm

Tajemnica Brokeback Mountain

ocenił(a) film na 6
kanciaty1988

Jest podkreślone. Polskie...
Ja kojarze "pedałków" w Magdzie M.
W Polsce ogolnie wydaje mi sie to jako temat tabu. moglbym ci wymienic mase watków homo w amerykanskich serialach

ocenił(a) film na 10
kanciaty1988

Polski to on chyba jednak nie jest. Wejdz sobie na strone http://homocinema.web.iq.pl/filmy_gay_polska-1.html
19 polskich filmów z wątkiem i pewnie większość światowych.

pkjm

,,Rewers", co prawda bardzo słabiutko nakreślony, ale zawsze.

ocenił(a) film na 5
krynicki

w Rewersie był homoseksualizm? w tym filmie z Buzkową? ja tam nic takiego nie widziałem.

serial M jak Miłość podobno coś takkiego było

Lokiec_12

No własnie w tym samym, ale jak powiedziałem, bardzo słabiutko nakreślone. Da się to zauważyć w ,teraźniejszej' akcji, kiedy syn Buzkowej przyjeżdża ze Stanów z tym innym facetem, potem przy grobie nieznanego żołnierza bodajże własnie ten John, Jake czy jak mu tam było przytula się z synem.

ocenił(a) film na 6
pkjm

Nie wiem czy to wchodzi w grę,ale podam:

http://www.filmweb.pl/serial/Figo+fago-2008-491474

pkjm

och Karol 2 - tam masz lesbijkę:)

pkjm

Co do amerykańskich to nie ma problemu - jest ich mnóśtwo, gorzej z polskimi. Dlatego założyłam ten wątek. Generalnie planuje zrobić porównanie pomiędzy sposobem ukazania homoseksualizmu w polskich i zachodnich filmach, więc jeśli znacie jakieś polskie tytuły, w których homoseksualiści są ukazani w sposób stereotypowy, ośmieszający, gorszący itp., to tym lepiej dla mnie.

ocenił(a) film na 10
pkjm

"Inne spojrzenie"

keefcio

http://forum.kinopolska.pl/viewtopic.php?t=5377
dyskusja + przykłady na ten temat.
mam nadzieję że pomogłem

ocenił(a) film na 8
pkjm

Póki co przypominają mi się dwa tytuły: "Mała wielka miłość" (film fabularny) i "Magda M". W obu występuje "przyjaciel-gel" głównej bohaterki, a więc większy nacisk kładziony jest na relację geja i kobiety niż na sam wątek homoseksualny...

Co do "Sali samobójców", to tutaj raczej nie mamy do czynienia ze zdeklarowanym gejem (choć w pewnym momencie bohater sam się w ten sposób określa, ale później chyba zmienia zdanie...), a z poszukiwaniami własnej orientacji seksualnej, pewnego rodzaju eksperymentowaniem. No ale jeśli chodzi o wątek homoseksualizmu, to rzeczywiście, jest :)

ally_lp

Wg mnie Dominik jest jak najbardziej gejem. Jego "związek" z koleżanką z internetu ma wydźwięk bardziej metaforyczny.

Niemniej jednak nie chodzi mi o filmy, w których pojawiają się wyłącznie zdeklarowani geje. Mile wiadziane są też różne drobne epizody, gdy np. ktoś zostaje omyłkowo wzięty za homoseksualistę, choć w rzeczywistości nim nie był itp.

Właśnie, pamiętacie może jak to było z polską "Brzydulą". Czy Pszemko (projektant mody) był w końcu gejem czy nie? Pamiętam, że miał dziecko, ale to nie wyklucza, że mógł nim być. Pamiętacie czy może padały w serialu w stosunku do niego jakieś podejrzenia?

ocenił(a) film na 8
pkjm

Nie, nie kojarzę nic takiego... Raczej nie.

ocenił(a) film na 9
pkjm

Jeśli to aktualne, to w serialu Sex fm pojawia się gej. Swoją drogą rewelecyjna rola. ;)

pkjm

homo.pl - tylko że to jest film dokumentalny
Projekt dziecko, czyli ojciec potrzebny od zaraz

więcej sobie nie przypomnę;p

ocenił(a) film na 8
pkjm

Podejrzewam, że pytanie już niekatualne, ale może komuś innemu się przyda...?

"Królowa śniegu"

http://www.filmweb.pl/film/Królowa+śniegu-2009-550115

ocenił(a) film na 9
pkjm

wojna zensko meska i genialny Mecwaldowski:)

pkjm

"Świnki" polski film o pedofilach

zaneteczka87

może projektant mody w Brzyduli, na pewno Magda M.

pkjm

Teraz w każdym Polskim filmie muszą na siłę wcisnąć jakiegoś geja tak jak w Ameryce w każdym filmie musi być jakiś murzyn.

Hitman21

Czasem się zastanawiam skąd biorą się tacy ludzie jak Ty...

ocenił(a) film na 9
palkamale

efekt Czarnobyla:)

solaventura

(chociazby homofather, czy inne spojrzenie), m jak milosc - maja hirsch wcielila sie w postac lesbijki zakochanej w malgosce, klan...

ocenił(a) film na 9
LILPOP

uuuu tego z m jak milosc nawet nie pamietam:)

solaventura

Widzę że obraziłem Ciebie i Twoje homoseksualne środowisko, wybacz:D

ocenił(a) film na 9
Hitman21

nie nie obraziles mnie ani mojego srodowiska i byc moze nawet nikogo nie obraziles swoim glupim i pustym gadaniem,tylko mnie podirytowales:D

solaventura

Jeśli Moje gadanie nazwałeś "głupim" i "pustym to jak nazwiesz swoje?? Debilnym, idiotycznym? Wylewaj swoje frustracje gdzie indziej:)

ocenił(a) film na 9
Hitman21

ale kto tu wylewa frustracje?!chyba wlasnie ty.

solaventura

"chyba właśnie ty" poczytaj najpierw co to słowo oznacza:D W pierwszym komentarzu (nikogo nie obrażając co widzie nie jest w twoją najmocniejsza stroną) zauważyłem fakt że w filmach Polskich często pojawia się na siłę wciśnięty wątek homoseksualny a w zagranicznych (szczególnie USA) musi być jakiś czarnoskóry w kolejnym przeprosiłem za urazę twoich znajomych, gdzie tu frustracje/a??:D

Hitman21

solaventura: Daruj sobie, i tak nie zrozumie. Pozdrawiam :)

palkamale

Ach nie mogę znieść takich głupio-mądrych jak Ty:D

ocenił(a) film na 9
Hitman21

tak przeprosiles ze obraziles moje homoseksualne srodowisko-po czy to wnosisz?!wiec wyczulam kolejnego homofoba i rasiste na forum tego filmu.A to ze mnie podirytowales nie oznacza ze jestem sfrustrowana i potrzebuje wyladowania:)

solaventura

homofoba? rasistę? wskaż gdzie obraziłem homoseksualistów lub inną rasę? nazywanie czegoś nazwą powszechnie używaną nie znaczy że jestem jednym czy drugim, tak np. czarny jest murzynem a biały białasem,
inną sprawą jest nagminne dodawanie w filmach wątków niepotrzebnych a co do czy homo czy hetero czarny biały czy żółty nie mam takiego rozgraniczenia każdego określa to jaki jest. A tak nawiasem nie miałem zamiaru nikogo irytować, co innego twoja wypowiedź na temat mnie i Czarnobyla a swoją drogą nie wiem czy to na miejscu używanie w takim kontekście nazwy miejsca w którym wydarzyła się taka tragedia.

ocenił(a) film na 9
Hitman21

Dobra ok teraz ja przepraszam:)zle zinterpretowalam Twojego posta,koniec tematu.pozdro:)

ocenił(a) film na 3
pkjm

W Magnacie jeden z synów jest gejem i próbuje się "wyleczyć".
Chcę wstąpić do policji - o lesbijkach
Mama Masza - o rosyjskich lesbijkach, ale produkcja polska
W Wiedźminie powinien być (nie pamiętam czy jest w filmie) wątek Ciri oraz Filippa ze śladami szminki
To nie tak jak myślisz Kotku - trochę humoru zbudowanego na homopomówieniach (nie pamiętam czy tam w końcu ktoś jest)
Nadzór - wątek lesbijski

ocenił(a) film na 4
mtx

z polskich to "Galerianki" a z amerykańskich to "Super Tata" i "Filadelfia" chyba Tom Hanks gra w nim geja. Tylko tyle mi przyszło na myśl

ocenił(a) film na 6
pkjm

39 i pół. ; )

ocenił(a) film na 4
pkjm

Zgon na pogrzebie super film z wątkiem gejowski

kamilos3333

moim zdaniem on był bi :-) a wątek gejowski z pewnością jest w "Naked Lunch" którego nikt tu jeszcze nie wymienił

ocenił(a) film na 4
pkjm

Ally McBeal (niewiem jak się pisze) Niania,

pkjm

Julia. Wlasnie nadaja na TVNie

ocenił(a) film na 4
rafin2003

Ranczo Wilkowyje dość niewielki ten wątek ale zawsze jakiś.