PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=496917}

Saga "Zmierzch": Przed świtem. Część 1

The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1
2011
5,7 147 tys. ocen
5,7 10 1 146747
2,9 26 krytyków
Saga "Zmierzch": Przed świtem. Część 1
powrót do forum filmu Saga "Zmierzch": Przed świtem. Część 1

W opisie filmu pisze że Bella zaszła w ciąże.
Jakim cudem? Skoro wampiry nie mogą mieć dzieci???

agusia22

Ale Bella jest człowiekiem. A ludzie moga mieć dzieci ; ]
Jak się okaże w filmie, jedynie kobiety-wampiry są "bezpłodne", ponieważ w momencie zostania wampirem zatrzymuje się ich rozwój, co nie pozwala także na rozwój dziecka. Jednak z facetami jest wszystko w porządku jeśli chodzi o te sprawy. Dlatego mężczyzna-wampir może zostać szczęśliwym tatusiem ;)

ocenił(a) film na 5
bittersweet_

a tak po za tym w wyobrazni autorki wszystko jest możliwe co nie? :D pozdro

ocenił(a) film na 8
agusia22

W książce jest odpowiedz na twoje pytanie. Wampiry wbrew pozorom mogą mieć dzieci ! Bella zachodzi w ciążę jako człowiek podczas nocy poślubnej. Okazuje się bowiem iż mężczyźni (wampiry) mogą płodzić dzieci ale tylko z ludźmi ponieważ ciało kobiet wampirów po przemianie już nie ulega zmianie, do której dochodzi podczas ciąży. Tak więc też czytając byłam w szoku ale tak jest w książce jak nie czytałaś to polecam bo 100 razy lepsza niż film.

madziamisio3

Zgadzam się w 100% z wypowiedziami moich poprzedniczek ;) właśnie kończę po raz drugi czytanie sagi i nadal ta historia zapiera dech w piersi ;)

agusia22

A czytałaś?

ladyvampir

Właśnie zaczęłam czytać. Tak mnie wciagnęlo ze nie umiem sie oderwać. Dzięki za wytłumaczenie jeśli chodzi o ciążę Belli. Rzeczywiśce książka 100 razy lepsza. Ale zawsze książki sa lepsze od filmów :)

agusia22

No pwenie ze sa , przykladem tez jest hp , a ksiazke czyta sie bardzo szybko mi to zajelo cale dwie doby

Troche dziwnie sie czulem wkoncu nie spalem dwa dni xDD

ocenił(a) film na 5
agusia22

nom w filmie nie ma wszystkiego no i z góry narzucają ci obraz, a czytajac ksiazke dajesz sie ponieść wyobrazni :D

ocenił(a) film na 7
Oloka96

Książki zawsze pobudzają naszą wyobraźnię, a co filmowej adaptacji Sagi to Zmierzch nie jest zbyt dokładny w porównaniu z książką, z Księżycem w nowiu jest już trochę lepiej, Zaćmienie jest trochę za krótkie niektóre rzeczy z książki nie są zbyt rozbudowane... Mam nadzieję że może Przed świtem będzie bardziej porównywalne z treścią książki...

Paro93

Pozwólcie, ze wam coś wyjaśnię. Dla mnie kompletną głupotą jest ciąża Belli. Logicznie myśląc jest ona niemożliwa. To prawda, w przypadku Belli nie ma problemu, ale Edward dzieci mieć nie może. Dlaczego? To proste. Wampiry nie mają krwi, więc w jaki sposób mogło dojść do erekcji i w rezultacie zapłodnienia? Meyer albo sama o tym nie pomyślała, albo liczyła że jej fani będą na tyle głupi, że nie zauważą tej drobnej różnicy. Rozumiem, że to tylko fikcja, fantasy czy nazywajcie jak chcecie, ale ten jeden szczegół niezwykle mnie drażni.

Lumpek

Jak już się spieramy o szczegóły to w jego ciele jest krew. W końcu się nią żywi i zanim jej nie "zużyje" (wchłonie się, czy co tam się z nią dzieje) jest w naczyniach krwionośnych, więc cała sprawa jest jak najbardziej możliwa. ;p

ocenił(a) film na 9
eRenesmee

Co do krwi to fakt mają ją w sobie ale tak spierając się w szczegółach skoro oni są martwi i jak to jest nawet powiedziane u kobiet-wampirów że w czasie przemiany wszystko zastaje się w miejscu to jakim sposobem u facetów-wampirów utrzymują się żywe plemniki skoro oni są cali jak by martwi.... ?? Fakt autorka albo tego nie przemyślała albo sama w tym wszystkim się pogubiła :D