Dziwne, że ten film niby był kręcony przy współpracy z ocalałymi z Titanica a jak jest realistyczny to ja czegoś nie wiem. Na pewno zamykali grodzie w tym samym momencie w którym próbowali skręcić. A Lightoller tak sobie chodził i rozmawiał z pasażerami? Ja słyszałam że załoga która niebyła od usługiwania pasażerom miała to raczej ograniczać. Nie no ok :P
Mam takie pytanie : kim była kobieta która przemawiała przy chrzczeniu Titanica? Królowa czy co :P
odp na pytanie: Tak to była Królowa. Tyle, że jest tu mały problem ponieważ Titanica nigdy nie ochrzczono. White Star Line tak nie robiła. Więc tu kolejny dodany niehistoryczny wątek.
Lightoller jest tu jedną z głównych postaci więc zrozumiałe, że więcej ma do powiedzenia i więcej go pokazują... Choć naprawdę w historii, część jego kwestii i zadań wypowiedział i zrobił ktoś inny.( nie jest tych sytuacji dużo a jednak)
Film do dziś jest jednym z najlepszych filmów o Titanicu i najbardziej podobnym do tamtych wydarzeń.
Chyba trochę późno się zjawiam z tym pytaniem ,ale może to przeczytasz kiedyś :P
które kwestie wypowiedziane w filmie przez drugiego oficera były rzeczywiście wypowiedziane przez kogo innego? pytam z ciekawości
Titanic James'a Cameron'a też jest ciekawy :P
Choć nie wiem jaki jest ten film bo go jeszcze nie obejrzałem.
Tak, ale przedewszystkim Titanic Camerona jest bardzo szczegółowy i dokładny pod względem historycznym. Oczywiście zdarzyły się też niedociągnięcia, ale to jest nieuniknione. Ciekawa jestem natomiast jak w tym filmie przedstawiony został Lightoller.
Przede wszystkim poprzedzony ogromną pracą nad badaniami statku i historii z nim związanej. Co do tego filmu i Lightollera, jako że był najstarszy rangą z tych którzy przeżyli, jest najmocniej ukazany nawet kiedy wychodzi poza to co faktycznie go dotyczyło. Zmarł kilka lat przed wejściem tego filmu do kin ale większość filmu powstała na podstawie jego wspomnień.