Naprawdę wierzycie w te wszystkie opętania? Śmiać mi się chce. Fakt, jest tu trochę zdrowo myślących osób, ale co do reszty - bez komentarza. Ksiądz mówi kilka słów po łacinie, postraszy krzyżem i diabeł sobie idzie? Tak wiem, w filmie jest bardziej uparty diabeł, dopiero po trzecim razie opuszcza ciało, a na dodatek ciało KSIĘDZA. Do tego wypluwanie gwoździ.....
Film traktuję jako bajkę 7/10 :)
Faktycznie - miejscami ten film był dość naiwny - nawet dla mnie - osoby wierzącej oraz egzorcyzmowanej. Według mnie nie chodziło jednak w tym filmie o to, aby się bać i żeby zrobić dobry thriller, tylko raczej o pewne świadectwo. Historia oraz osoby które przedstawiono w filmie są prawdziwe. Wystarczy trochę poczytać o powstaniu tej produkcji. Może to także zabrzmi dla ciebie bardzo naiwnie, ale po obejrzeniu tego filmu znów zacząłem się modlić. Wiara jest kwestią wyboru - Bóg dał człowiekowi wolną wolę.
zostawie to bez komentarza:) powiem tylko tyle ze mialam wsrod znajomych podobny przypadek i to nie jest smieszne. ale coz... łatwiej sie zyje bedac ignorantem:) pozdrawiam
Sam mam znajomych którzy uczestniczyli w egzorcyzmach ale ich zdaniem film jest średniakiem i jak dla mnie też. Tylko że ta tematyka już mnie powoli męczy i możliwe że film wydawał się średni bo przed nim obejrzałem jakieś inne horrory o podobnej tematyce.
ja sporo horrorów o tej tematyce widzialam i uwazam ze ten jest calkiem dobry. Porównujac z innymi horrorami ostatnimi czasy wchodzacymi do kin mysle ze jest bardzo dobry. pozdrawiam
No to jak zawsze kwestia gustu ale Anthony Hopkins jak zawsze spełnił moje oczekiwanie :) W zasadzie tak dałem tą ocenę na 5 ale w sumie cholera jakoś mnie przekonałaś (albo sam się przekonałem - no nie ważne :D) bo po obejrzeniu Demony to ta moja ocena za bardzo krzywdząca jest :D
Na 4 jest po prostu kiepski :| I już lepiej sobie opowiadać historie o duchach itp i będzie straszniej. Ale możliwe że Tobie bardziej się spodoba to zależy jak bardzo lubi się tego typu klimaty.
Ja nie uważam że film był kiepski. Tak jak w kilku innych horrorach tej kategorii (Egzorcysta, Naznaczony etc.) była tam nutka tajemnicy. Tajemnicy której do końca nie udało się wyjaśnić. To właśnie powoduje że film był bardzo dobry. Popieram, Hopkins zagrał genialnie, ten O'Donoghue też nieźle ale rola ograniczała go przed popisaniem się zdolnościami aktorskimi. Jeśli chodzi o samą fabułę to moim skromnym zdaniem była o wiele bardziej rozległa niż w samym oryginalnym Egzorcyście w którym nawet imię "Głównego bohatera" nie było przedstawione. Bardzo polecam sceptykom, którzy jak mniemam nie ocenili tego filmu wystarczająco wysoko.
Filmu nie widziałam, ale obawiam się o los ludzi tu piszących. Egzorcyzmy to czynność, której dokonywał sam Jezus, a dziś za Jego pomocą dokonują tego kapłani. Modlitwa w jęz. łacińskim bądź w jęz. Ducha Świętego (dla zwykłego człowieka nieznanym) jest ich częścią i nie jest to żadna magia, ale moc zesłana z nieba. Przedmioty (np. gwoździe) "wypluwane" podczas egzorcyzmów również są faktem. Odsyłam do książki włoskiego egzorcysty ks. Amortha: "Wyznania egzorcysty". Autor napisał jeszcze dwie podobne publikacje, ale ta - moim zdaniem- najlepiej tłumaczy i pokazuje to zagadnienie. Jeśli chodzi o choroby psychiczne - to jest druga pozycja tego samego księdza "Egzorcyści i psychiatrzy"- mądry egzorcysta najpierw porozumie się z lekarzem i dopiero później wysnuwa diagnozę czy to opętanie czy choroba.
Dla zainteresowanych tematem - nieco racjonalizmu: http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,4253
Trudno liczyć na dojrzałą wypowiedz po kimś kto ma Harrego Potter'a w avatarze. Należy zwrócić uwagę że jest to problematyka wykraczająca poza sferę zwykłego rozumowania i percepcji, gdyż jej materia poznawcza ma charakter incorporalny, tym samym wymaga szerszego jak i intensywniejszego spektrum aniżeli tylko jedno, które niestety często uformowane jest w wyniku populizmu, nie popartego dowodowo. Ciężko jest sugerować w sposób przekonujący, cokolwiek nie posiadając wiedzy, potrzebnej do tego by móc się wypowiadać w tej kwestii, wymaga to osobistego zaangażowania by w sposób obiektywny móc się odnieść do problemu. Stanowi ona przedmiot badań prowadzonych w filozofii znajdującej się w polemice z jej wyspecjalizowanym działem którym jest teologia, zaś wyniki ów polemiki sięgają kolejnych dziedzin naukowych odciskając w nich swe piętno takich jak socjologia, biologia, medycyna, psychologia, fizyka, prawo itp. Jak łatwo zauważyć, problematyka dotyczy wyłącznie cywilizacji wysoko rozwiniętych, w których załamanie wiary to zjawisko powszechne będące wynikiem wtórnego wzrostu świadomości która nie koniecznie jest słuszną drogą poznania. Wiąże się to z problematyką tendencyjnie przyjętej konieczności racjonalizowania wszystkiego - metodologia ta wydaje się być nie adekwatną, gdyż “wiara’ wykracza poza zwykły bieg natury, gdyż odwołuje się do “ponad zmysłowości” z tond też nie można jej definiować w sposób czysto naukowy. Każdy wybieg w tym kierunku jest de facto zmierzaniem na płycizny by nie powiedzieć mielizny. Przykładami tej małostkowości jest miedzy innymi “słynny” brytyjski ewolucjonista Richard Dawkins, który z darwinowskiego punktu widzenia stara się udowodnić iż nie ma on sensu. Uważa on że nie służy ona ani pojedynczym osobnikom, ani całym społecznościom, bo przemoc, jaką wywołuje, przynosi więcej strat aniżeli zysków. Określa on wiarę mianem umysłowego wirusa, jednak jak zostało to wykazane na początku jest to wynik błędnego przekonania co do konieczności racjonalizowania oraz chęci tłumaczenia tego co trudne dla zwykłego koncypowania. Jest to raczej umiejętność posługiwania się erystyką oraz krótko wzroczności wynikającej z jedno ukierunkowania, której ewolucjoniści są niewolnikami w ramach zajmowanej dziedziny. Zakład Pascala mające dowodzić iż warto wierzyć w Boga, przyjmuje dwa spektra: gdyż człowiek może wierzyć lub nie wierzyć, jednak jeśli wierzy, to traci życie doczesne (czas poświęcony na modlitwę i czynienie dobra) i otrzymuje życie wieczne. Jeśli nie wierzy to zatrzymuje wprawdzie życie doczesne ale traci wieczność. Życie doczesne jak łatwo wykoncypować, jest krótsze od wieczności. Richard Dawkins w książce “Bóg Urojony” krytykuje ów zakład. Dawkins zarzuca Pascalowi jego chęć udawania wiary, pragmatyzowania zewnętrznych objawów dobroci ludzkiej, oznak wiary. Co oczywiście jest błędnym przekonaniem, gdyż brak rzeczywistego zaangażowania nie można określić wiarą, a uzurpatorstwem. Pewnym aspektem jest fakt iż wiara jest pojęciem relatywnym odnoszącym się często tylko do odbioru domyślnego, intuicyjnego nie dającego się w jednoznaczny sposób zdefiniować.
argument najwyzszej klasy - "Trudno liczyć na dojrzałą wypowiedz po kimś kto ma Harrego Potter'a w avatarze", nic, tylko pogratulować inteligencji. oceniasz mnie na podstawie avataru? i kto tu jest mniej dojrzały?
difficile est satiram non scribere, damnat quod non intelligunt, audiatur et altera pars.
nie mam pojęcia co to znaczy, ale skoro chcesz to napiszę to: ale jesteś mądry/a, napisałeś/aś kilka wyrazów po łacinie, łaaaaał.
Noo . . trochę mi zajęło przeczytanie całego działu a więc teraz mogę się wypowiedzieć.
Sprawa pierwsza do autora tematu:
Nie mam pojęcia czy to ogólne twoje zahamowania czy chęć siłowego nawracania, że próbujesz ludzi uświadomić według swoich racji że jak twierdzisz, opętania nie istnieją itp . . . . Kto dał Ci takie prawo aby wmawiać ludziom że to nie prawda ? Przeżyłaś to , doświadczyłaś?? Za pewne nie więc nie neguj czegoś o czym nie jesteś przekonana w 100% że nie istnieje! To że Ty jesteś nie wierząca i próbujesz wmówić ludziom że sprawy przedstawione w tym filmie nie istnieją - to przykro mi że jesteś taka zaszufladkowana emocjonalnie. Bo ja też nie mam w sercu wiary . . . ale szanuje zdanie innych jak i moje że nie dane jest nam jako ludziom rozumieć wszystko.
Przechodząc dalej to podpisuje się rękoma, nogami, uszami , wszystkim czym się da pod tym co napisała "eveline_v" gdyż mój stosunek duchowy do wszystkiego jest w 101% taki sam jak jej :)) :)) I po mimo tego że jest wiele sprzecznych teorii na świecie na które nie ma jednoznacznej odp . . . UFO, duchy, opętania itp . . . . To ja osobiście nie blokuje się przed tym . . . chociaż z głębi ducha wierzę że te zdarzenia i pogłoski to prawda . . . ale wiara w to nigdy nie zostanie potwierdzona dopóki sam tego nie doświadczę...
Zawsze w życiu posiłkuje się pewnym stwierdzeniem, które mogę niejako użyć tu . . ."Co będzie jeżeli przestaniemy jednak w to wszystko wierzyć . . . .i okaże się . . . że nie mieliśmy racji?" chyba każdy kto ma jakieś wątpliwości powinien raz zadać sobie takie pytanie.
Co do waszego deliberowania na temat księży, kościoła . . . To nie mieszajcie w to Boga! Nawet się nie ważcie !!! Bóg to Bóg a kościół to kościół . . . w tych czasach kościół to Organizacja . . .chyba najsprawniej funkcjonująca na świecie. Z dziełem Boga ma teraz nie wiele wspólnego (i nie mam zamiaru ubliżać tu wierzącym itp, więc proszę tego tak nie odbierać). Prosty przykład . . .w Biblii, którą księża czytają na mszach często poruszane są kwestie księży/kapłanów z czasów Jezusa . . . i proste pytanie - w Czym obecni księża są do nich podobni ?? W Niczym . . . W obecnych czasach Kościół kładzie ogromny nacisk na dobra finansowe. . . .Spójrzcie sami , że za wszystko trzeba teraz w kościele płacić . . .zgadza się ??? A czy tak przedstawiano kościół w biblii ?? I po mimo że kościół to organizacja, to do tego z uchybieniami . . .największym błędem według mnie jest Celibat. Gdyż kościół nakłada go na kapłana nie pamiętając że to tez człowiek i jak każdy z nas ma swoje potrzeby . . .taka prawda że nie wszystko idzie poskromić. a gdy już dochodzi do incydentów z udziałem księży i dzieci to kościół jest wiele oburzony . . . według mnie powinien być oburzony swoja hipokryzją. Bo gdyby bardziej rozpatrywano takie stanowiska jak Pastor - nie było by tego problemu w przypadku księdza który ma rodzinę . . żonę dzieci . . . bo czystą hipokryzją jest to że kapłan posiadający rodzinę nie może głosić słowa Bożego!!!
A co do sprawy filmu - Bo bez dwóch zdań . . .Jest to najlepszy film z tego gatunku jaki widziałem. A widziałem "Egzorcyzmy EM" i "Ostatni Egzorcyzm" i oba filmy, nawet gdyby je połączyć . . . nie będę tak dobre jak "Rytuał". Perfekcjonalne ukazanie, Kościoła, braku wiary i zwątpienia w nią, spójność elementów i motywów z przeszłości Michaela! Jak dla mnie film na prawdę godny polecenia i zachowania w mojej filmotece :)
a kto dał ci prawo wmawiać ludziom że to prawda? przeżyłaś to, doświadczyłaś? cóż, bardzo mi przykro, że jesteś taka zaszufladkowana emocjonalnie.
igrasz z diabłem, to chyba trafne w odniesieniu do tego filmu,a film powstał na faktach
Człowieku małej wiary powiem tak: nie ważne co tu napiszesz egzorcyzmy są i będą(dla przykładu w Polsce zwiększyła się liczba egzorcystów z 1 000 do 10 000) , jeśli chcesz je zobaczyć na żywo (musiałbyś bardzo tego chcieć) idziesz do kościoła, podejmujesz rozmowę z księdzem, jest możliwość że zobaczysz owy egzorcyzm na żywo( Nie żebym coś obiecywał, ale musisz Tego naprawdę chcieć i się tym zainteresować).
Nie każe Ci w nic wierzyć, dla mnie możesz wierzyć w allaha. Mówisz że Polska to religijny kraj hmmm... a mam pytanie w co Ty wierzysz? Jakie jest Twoje pojęcie na temat życia?? Co sądzisz o życiu po śmierci??
Zgodzę się z Tobą co do eutanazji, jestem jak najbardziej za, tak samo w sprawie aborcji, jeśli dziecko zagraża życiu matki powinno być prawo/możliwość je usunąć. Co do księży też ich nie trawie i nie uznaję spowiedzi u księdza, bo to taki sam człowiek jak ja a ludzie chodzący do kościoła są gorsi od tych co nie chodzą, mówię z własnego doświadczenia. Lecz uważam że jest jakaś siła wyższa która stoi za całą ewolucją, a my niestety jesteśmy zbyt mali by to pojąć, dajmy dla przykładu cały wszechświat który jeszcze nie jest zbadany, nawet Ziemia nie jest do końca jeszcze odkryta. Jeżeli założyć twoją teorię to jesteś ateistą, znam i takich rozmawiałem z ludźmi różnej wiary, (ateiści,agnostycy,jehowi...) Jeżeli założyć żę twoje wypowiedzi mają rację bytu, to życie nie ma sensu i jesteśmy zwykłą papką po której po śmierci zostaję tylko pamięć w głowach najbliższych i znajomych...
Uważam że ludzie twojego pokroju powinni zobaczyć właśnie owy egzorcyzm, już nie chcę mówić o duchach bo pewnie w To nie wierzysz, ale naprawdę jeżeli ktoś z was Agnostyków czy Ateistów jest na tyle odważny pisać te swoje wypociny tutaj na forum to niech się odważy na prawdziwe doświadczenia które zmienią wasz światopogląd!!!
tam przegiąłem trochę z tą liczbą egzorcystów, ale to taki drobiazg, tak się piszę jak czyta się komentarze ludzi z harrym potterem w avatarze i z niemądrymi wypocinami. Po za tym film jest na faktach i bardzo mi się podobał. 9/10.
u mnie w kl ks katecheta powiedział na katechezie że ten film nawiązuje do prawdziwego rytuału że w dużej prawdzie to wszystko na prawdę tak wygląda.. on raczej nie kłamie i wspomniał jeszcze że miał okazje zobaczyć człowieka opętanego ale już więcej nie chce :)
jak zwykle w holiłudzie, skrzywiono nie tyle rzeczywistość co nawet książkę, na której opiera się film; polecam Ci sięgnięcie do książki "Obrzęd. Tajemnice współczesnych egzorcystów" Matt'a Baglio,
film rzeczywiście bajkowy...
Nie zawsze opętanie wygląda jak w filmie, jakbyś zobaczył na własne oczy to byś uwierzył. Coku jest pielgrzymka do Poczajewa, gdzie diabeł się objawia u opętanych ludzi. Ja osobiście nie widzialem i nie miałem styczności z osobą opętaną i mam nadzieję że nie będę miał. Ale mój nauczyciel od religii na świętej górze Atos miał styczność, gdzie była opętana staruszka, która rzuciła nim ( potężny chłop ) jak pudełko zapałek
Przecież to film, a na dodatek horror. Ma dawać rozrywkę, a nie uczyć czegokolwiek. Jak dla mnie jest tak samo realistyczny jak Paranormal Activity, ale co z tego skoro przyjemnie się ogląda?
Może film nie, ale są jednak ludzie, którzy natchnieni Duchem Świętym robią to co ja - uświadamiają innych. Bóg i szatan istnieją, ale to bóg zwyciężył, mimo że szatan jeszcze walczy, to Jezus Chrystus pokonał go 2 000 tys. lat temu na Krzyżu na Golgocie. Jeżeli nie możesz tego pojąć logiką to tylko w to uwierz, ponieważ to obrazuje miłość Boga do nas, do ludzi!!!
Ale Jezus zmartwychwstał i pokonał śmierć ostatecznie. Uwierz w to że jest tylko życie wieczne. Sam wybierz czy chcesz je spędzić w męczarniach piekła, czy w chwale Syjonu na dworze niebieskim u Boga.
To że w coś wierzysz lub nie jest Twoją sprawą,nie musisz się z kimś zgadzać bo każdy ma swoje zdanie na dany temat i trzeba to uszanować,ale nie musisz się też od razu wyśmiewać z czyiś przekonań lub wiary. To tylko świadczy o twojej dojrzałości. Jest wiele osób z którymi np ja się nie zgadzam,ale zawsze słucham co maja do powiedzienia,przedstawiam swoje poglądy na dany temat,z nikogo się nie śmieję i tak jest dobrze
"Ksiądz mówi kilka słów po łacinie, postraszy krzyżem i diabeł sobie idzie?" A próbowałeś kiedyś dotknąć opętanego krzyżem lub różańcem? Wiesz jaki to daje efekt? Jakie to wywołuje skutki? Otóż osoba ta autentycznie zaczyna krzyczeć, przeklinać i osuwa się na kolana, lub w miejscu dotknięcia pozostaje rana bądź oparzenie. Spróbuj kiedyś pomodlić się za osobę opętaną w jej towarzystwie. Daje ci 100% gwarancję że to poczuje, zasłabnie, lub zawyje. Zrobi cokolwiek, bo modlitwa wygania z niej szatana, a on daje jej siłę. Możesz wybrać skąd czerpać moc, ale moc Chrystusa zawsze pokona szatana. Prawdą jest także podpisywanie cyrografów. Z osób które to zrobiły szatana wypędza się latami. Ludzie uwierzcie!!!
Każdy wierzy w co innego:) Niektórzy wierzą w Boga, niektórzy nie. Niektórzy wierzą w ufo inni nie, niektórzy wierzą w duchy inni nie i tak było jest i będzie ;]
Każdy człowiek jest inny i niektórzy traktują tego typu filmy jak bajki, inni jak fakty, ja potraktowałem ten film jako przyjemną "strate" czasu bo dośc przyjemnie się oglądało, lecz daleko było do "topowych" filmów tego typu ;)
Polecam poczytać o Całunie Turyńskim, jak to współczesna nauka coraz dobitniej dowodzi, że do tej pory nie jesteśmy przy współczesnym stanie techniki go podrobić! Lub o chuście z Manoppello.
http://www.youtube.com/watch?v=-i_WPq5oP-4
Powyżej ciekawe zestawienie!
A poniżej ciekawy opis owej chusty. Polecam przeczytać całość co mówił Jezus w objawieniach:
http://www.katolik.pl/najwiekszy-cud--jaki-posiadamy,2313,416,cz.html
To też ciekawa lektura:
http://www.pmk-sa.com/dokumenty/egzorc1.htm
i jeszcze chusta:
http://www.youtube.com/watch?v=KaIJtzyVV20
Polecam też mały eksperyment:
proszę udać się do szpitala psychiatrycznego, zagadnąć któregoś z kompetentnych lekarzy i wypytać ile miał przypadków w swojej karierze wypluwania prawdziwych gwoździ przez pacjentów, lub który z psychicznie chorych mówił biegle po Aramejsku lub innych językach których nie uczyli się wcześniej, albo jeszcze na dodatek znał intymne szczegóły z życia owego lekarza o których nie miał prawa wiedzieć.
Jeśli ci się głąbie nie podoba film bo jestes ateistą to nie oglądaj takich gatunków filmów.