PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=567009}

Rytuał

The Rite
2011
6,7 124 tys. ocen
6,7 10 1 123854
5,2 20 krytyków
Rytuał
powrót do forum filmu Rytuał

Film rzekomo jest na faktach autentystycznych. Według mnie to czy człowiek wybierze zło czy dobra zależy wyłącznie od niego samego, a w według tego co pokazują ze złem jest jak z grypą człowiek jest osłabiony w gorszym nastroju depresji złapie szatan jak bakcyla i jak nie pojawi się lekarz (czytaj ksiądz) to umrze i pójdzie do piekła no bzdury.
Rozumiem że film ma swoje prawa i na to co jest w tym filmie jest absolutna zgoda ale nie na wiarę że ma to realne odzwierciedleni w rzeczywistości.

ocenił(a) film na 4
czarnylis7

Odzwierciedlenie w rzeczywistości jest takie, że stosowanie przez Kościół rytuału egzorcyzmów jest faktem. I księżą o nazwiskach: ojciec Lucas Trevant i Michael Kovak żyją na prawdę i w takich rytuałach brali udział.

Leszy2

Wiem że takie osoby jak ojciec Lucas Trevant i Michael Kovak istnieją na prawdę. Chodzi mi jednie o interpretacje tego co doświadczyli. Oni wierzą że to czego doświadczyli było obecnością zła szatan. Ja w to nie wierze. Według mnie jeśli istniej życie po śmierci to taki sam odsetek ludzi wierzących i niewiężących idzie do nieba religia nie jest potrzebny inaczej to było by niesprawiedliwe. Dobro i zło to zawsze kwestia wyboru zależnego wyłącznie od nas samych a ten film temu zaprzecza.
Mała dygresja, dobro to bezinteresowność czy człowiek który przestrzega przykazań żeby nie trafić do piekła jest dobry czy pragmatyczny.

ocenił(a) film na 8
czarnylis7

Pogadaj z mądrym księdzem, bo nic nie rozumiesz z wiary katolickiej, pusto w główce, na religii widać grałeś w gry na komórce zamiast słuchać.

logotyp

Ja po prostu nie dałem sobie zrobić prania mózgu.

czarnylis7

Prania mòzgu zrobić sobie sobie nie dałeś, a nie wiesz, że fakty z definicji sa tylko atentyczne. Nie autentyczne są tylko banialuki takie jak napisane przez ciebie.

czarnylis7

Kiedyś oglądałam ciekawy wywiad z księdzem, który mówił, że diabła trzeba zaprosić do swojego życia, demony nic nie zrobią, jeśli człowiek im drzwi nie otworzy- czyli wniosek jest jeden, czy człowiek wybierze zło czy dobro, to zawsze jego wybór. Bóg dał nam wolną wolę.