Cieniutki film! Technika- Co to ma być? - 80 % ręcznej kamery w filmie? Reżyserowi skini pomylili się z punkami!:) Faszyści są arystokracją, mają mnóstwo ziemi, majątku, a tutaj pokazani są jako bezdomni- jakieś lumpy- komedia jakaś:)Ten film to tania i beznadziejna propaganda, aby każdy widz zobaczył, że to ci ludzie to margines społeczny, dno totalne... jedno wielkie kłamstwo... Ci ludzie żyją na wysokim poziomie, zarówno materialnym jak i duchowym, a w filmie są pokazani jako bezdomne brudasy bez żadnego wykształcenia i wiedzy. Jedna wielka bzdura! Ten film to komedia i strata czasu!
Może obecnie skini to arystokracja hehe, ale dawniej skinheadowskie klimaty bardziej przypominały te ukazane w filmie.
Skrajne grupy skinów, czy nacjonalistów chcą zmienić w radykalny sposób swoje dotychczasowe otoczenie. Zazwyczaj zmianami zainteresowani są Ci co mają mało lub nie mają nic. Grupa skupiająca w swoich rękach większość majątku zmianami zainteresowana nie jest. Co więcej, obcokrajowcy stanowią dla nich potencjalną tanią siłę roboczą
Przemku jesteś taki głupi czy napisałeś to dla kawału ?
Zastanów się Przemku nad sobą i poczytaj trochę książek, ale takich bardziej współczesnych...no wiesz takich wydanych po II wojnie światowej.
Oj, Przemku, Przemku, może nie wyraziłem się zbyt jasno, nie o żydów tu chodzi, ale byłem naiwny oczekując zrozumienia od takiego matoła. Przemku człowiek mający powyżej 15 IQ nie przytoczył by w kontekście tego filmu słów: "Faszyści są arystokracją, mają mnóstwo ziemi, majątku " bo to zabrzmiało jak lekcji historii z podstawówki, o drugiej wojnie światowej. To zdanie uświadamia mi, że jesteś jeszcze (daj Boże) uczniem liceum myślisz i w tym roku bedziesz zdawał maturę (bo słyszałeś już słowo lewak) Haubshtumbfirera Romana Giertycha więc może ci się uda ją zdać, no bo przecież można oblać jeden przedmiot, więc spokojnie możesz wybrać historię.
Myślisz, że jesteś kimś wyjątkowym bo uważasz że masz "mocne","wyraziste" i "sprecyzowane" poglądy polityczne ?... tak naprawdę nie znasz Przemku ani żadnego Żyda ani Faszysty i to jast w tym naj bardziej żałosne. Tacy ludzie jak ty Przemku przynoszą wystd "Białej rasie" Przemku.
Najbardziej rozwaliło mnie to:
"Faszyści są arystokracją, mają mnóstwo ziemi, majątku, a tutaj pokazani są jako bezdomni- jakieś lumpy"
Kolesiowi najwyraźniej pomerdało się w główce - i nie widzi różnicy pomiędzy Faszystami z czasów drugiej wojny (co tu majątek ma do rzeczy?), a współczesnym ruchem skinhedowskim. Nie wiem, może to ja jestem jakiś niekumaty, ale za żadną cholerę nie potrafię zrozumieć tego zdania.
Bo mnie się wydaje, że skinheadem może zostać każdy - ja, Ty, czy kto inny - wystarczy tylko, by człowiekowi odwaliło, stał się rasistą, zaczął mieć dymy do żydów i innych ras, oraz opitolił główkę na zero i włożył glany. I założył grupę skinheadów bądź dołączył do istniejącej. A arystokracja (współczesna) wątpię by chciała mieć coś wspólnego z takimi własnie 'lumpami'.
Filmu nie oglądałem (mam zamiar), ale jak dla mnie skinheadzi do JEST margines społeczny - ludzie żałośni, którym nie podoba się, że ktoś ma inny kolorem skóry, oraz ludzie, którzy walą kapucyna przed portretem Hitlera!
Pozdrawiam
to co napisałeś jest dowodem na to że masz zerowe pojęcie o prawicy:) Idź do stalina wyzwoliciela swojego albo jakiegś lumliberała, który krzyczy "wszyscy równi":) (hmmm... czyż Lenin też tak nie krzyczał?) Zapewniam Cie że arytokracja należy tylko do prawicy... cała historia o tym świadczy. Lewica była jest i będzie hołota, a prawica była jest i będzie arystokracją. Zobacz sobie "Fanatyka" i zwróc uwagę na tajne spotkania. Powodzenia w waleniu kapucyna przy zdjęciu Donalda Tuska!:) LOOOSER
Co mnie tu obchodzi jakaś arystokracja?
Jest to film o skinheadach, którzy, mimo, iż mają niejakie cele, są w rzeczywistości nic nie wartymi brutalami. W tym wypadku żadne 'wyzwolenie' mnie nie obchodzi. Wystarczy popatrzeć, co oni robili z 'Żółtkami'.
Ciebie też zupełnie nie rozumiem - zamiast powiedzieć, co Ci leży na sercu, szpanujesz się jakimiś pokręconymi tekstami, by pokazać, jaki to jest mądry.
'Powodzenia w waleniu kapucyna przy zdjęciu Donalda Tuska!:)'
Nie, dziękuję. Jakim prawem do mnie tak się odzywasz? Czy ja Tobie zasugerowałem, że to na przykład Ty 'walisz kapucyna'? Powiedziałem, że 'jak dla mnie, skinhedzi to walący kapucyna przed portretem Hitlera...', co było może i chamskie, ale to była tzw. PRZENOŚNIA. A jak Ty wszystkie przenośnie traktujesz dosłownie...
Poza tym, zwróć uwagę, że w filmie Hando miał nad łóżkiem portret Hitlera. Tak więc, ta przenośnia nie była tak znowu nietrafna :P...
Poza tym, film wg mnie jest REWELACYJNY. Mimo, iż opowiada on o brutalach, jakimi są skinhedzi, to jednak losy bohaterów nie są widzowi obojętni.
Reżyserka i scenariusz również są rewelacyjne. Film ma świetną fabułę, robi wrażenie, a nacjonalistyczny punk w tle i '80% ręcznych ujęć kamerą' tylko dodaje mu dynamizmu.
Pozdrawiam
Dla mnie film jest już stracony kiedy tyko przekłamuje prawdę. Może błyszczeć techniką, kunsztem reżyserskim, poprostu wymiatać pod każdym technicznym względem... ale kiedy jest przy tym naginana prawda, jest to film na ocenę poniżej zera- i tak go właśnie oceniam.
"Wystarczy popatrzeć, co oni robili z 'Żółtkami'. "
myślę, że koreańcy, wietnamcy i inne ruskie zasłużyli sobie swoją czerwoną postawą na takie traktowanie... ale to i tak nic w porównaniu z tym co zrobili przeciwnicy Hitlera z "zółtkami" z Hiroszimą i Nagasaki- nie wiem czy uczyli Cie tego na historii, ale to właśnie "obrońcy świata przed Hitlerem" rozwalili bombę atomową i pomordowali ludzi, którzy przez tą bombę do dziś umierają- pokolenia! To są dopiero BRUTALE... dlatego zastanów się co mówisz.
to sobie obejż jełopie men behind the sun to bedziesz miał pokaz japońców i nie pierdziel głupot
'ale jak dla mnie skinheadzi do JEST margines społeczny - ludzie żałośni, którym nie podoba się, że ktoś ma inny kolorem skóry'
kolejny stereotyp
znam kilku skinheadów i uwierz mi są to normalni ludzie, majacy wlasne przekonania do tego walczacy o nie i wbrew pozrom nie przy uzyciu przemocy. owszem sa tacy o ktorych napisales/as i zgadzam sie ze jest to margines spoleczny. ale mysle, ze najpierw trzeba skonczyc z uogolnianiem zeby sie wypowiadac na jakis temat bo kazdego czlowieka powinno oceniac sie oddzielnie.
Za "Manhattan Project" jest odpowiedzialny kraj, który bardzo nieprzychylnie traktował lewaków i jest postrzegany jako kraj prawicowy, czyli wg ciebie złożony z arystokracji. Może to umknęło twojej uwadze...jeśli jest się zapatrzonym w wodza, może się zdarzyć...
:) No to ja taką arystokrację mam w rodzinie. Niestety chłopak miał trochę przerwy w życiorysie (zamknęli go, niesłusznie najpewniej;P), ale teraz pracuje w "warstacie"...szlachectwo zobowiązuje...
Nie podoba ci się Romper Stomper, ale fanatyk już tak bo pokazuje "tajne spotkania" tak, jak ty tego chcesz. Z jakichże to jeszcze filmów uczysz się historii?
Jeżeli Kaczyński i jego hołota to twoim zdaniem arystokracja to gratuluję błyskotliwości umysłu :)))))
ludzie co wy za głupoty wypisujecie! gdyby ktoś z was znał prawdziwą historię ruchu skinheads to nie wypisywałby takich głupot. otóż subkultura ta wywodzi się z angli a konkretnie z robotniczych dzielnic wielkich miast przemysłowych. młodzież "należąca" do tej subkultury z początku nie miała nic wspólnego z rasizmem czy nietolerancją rasową słuchali muzyki pochodzącej z jamajki (bo z tamtąd pochodzi muzyka oi) i po prostu chcieli się porządnie wyluzować, napić piwa z kolegami czy pójść na koncert ulubionej kapelki. dopiero po jakimś czasie gdy politycy ze skrajnie prawicowych partii zorientowali się, że w tej młodzierzy jest potencjał zaczęli pompować w nią ideologię skrajnie prawicową co często było powiązane z nietolerancją rasową. ale wg mnie to że ktoś jest skinheadem wcale nie oznacza antysemityzmu czy innych skrajnie nietolerancyjnych zachowań. a poza tym jest wiele odłamów skinheads które nie maj nic wspólnego z nacjonalizmem czy rasizmem np. sharp (skinheads against racial predjuce) czy redskins. uważam jeszcze , że skinheads jak każda inna subkultura jest dobra dla dzieciaków no może jeszcze też dla młodzieży do lat 20 bo później człowiek dojrzewa i dorośleje.
Amen!
W każdym razie 'dobrze gada dac mu wodki'
btw tez sie kiedys bawilam w subkultury... tyle ze punkowac mi sie zachcialo. ale co za roznica czy jestem punkiem, skinem, metalem czy rastamanem jezeli tak naprawde wazne jest zeby byc soba.
No dobrze, skoro tak twierdzisz :) Po prostu nigdy tak za bardzo się nie interesowałem skinami więc jak człowiek się nie zna to zazwyczaj wypowiada się stereotypowo :P
I wg mnie też człowiek dorasta i dziwię się, że bohaterowie tego filmu - takie stare konie - i w takie pierdułki się bawili :P
Ciągle jednak nie rozumiem, o co chodziło autorowi tematu. Czy ktoś z was to zczajił? Ja jakoś nie mogę... :|
skinhead arystokrata!! ahhahahahhahahah moze nazisci z niemczech w czasie 2 wojny swiatowej byli arytokratami ale nie współczesni skini ! czlowieku co ty prawisz !! zalosne a moze punki to szlachta :D buhaha
Witam
To ze ktoś jest skinheadem to nie znaczy ze jest odrazu rasista a wrecz przeciwnie prawdziwy skinhead ma mało wspólnego z nazizmem, rasizmem itd.
"Faszyści są arystokracją, mają mnóstwo ziemi, majątku, a tutaj pokazani są jako bezdomni"
Mam kolegę ex-skinheada i swego czasu obracał się w kręgach przedstawionych w filmie. Nie jest z arystokracji, nie posiada ziemi, majątku. Ile w ogóle autor tego tematu ma lat? Bo sądząc po poziomie wypowiedzi i argumentacji, raczej niewiele.
Gdyby nie zrzucili bomb atomowych wojna by potrwała o rok dłużej i jeszcze więcej ludzi by zginęło po obu stronach. Powtórzył by się scenariusz z Okinawy.
"Faszyści są arystokracją, mają mnóstwo ziemi, majątku"...
Ja mam trochę ziemi i majątku ale faszystą nie jestem. Albo jestem tylko nie wiem;)))
po co ten cały temat? film przedstawia grupę nazi punks,którzy balangują sobie na squacie,czasem pobiją się z emigrantami z azji.
nie pokazuje on jakichś ludzi bardzo zaangażowanych politycznie,militarnych bojówek itp.
Powiem tylko tyle że nie może równać się do "Więzień nienawiści"
Również film uczy aby nie być skinem.
Nie jestem w stanie wystawić większej oceny niż 3/10
"Reżyserowi skini pomylili się z punkami!"
Nie będę odnosił się do reszty twojej wypowiedzi, ale to zdanie świadczy o twojej wiedzy na temat subkultur. Nie znam punka, który jest jednocześnie rasistą. Skini i punki to dwie przeciwstawne subkultury, a co za tym idzie mają zupełnie odmienną ideologię. Może zastanowiłbyś się nad sensem słów faszystowskich kawałków, które stanowią ścieżkę dźwiękową w filmie i posłuchał chociaż kilku utworów np. "Włochatego", to powinieneś zrozumieć na czym polega różnica. Porównywanie punków do skinów jest delikatnie mówiąc wielkim nietaktem...a raczej świadczy o kompletnym braku jakiejkolwiek wiedzy na ten temat.
''Teoria na temat powstania subkultury skinheads mówi, że pierwsze grupy skinów wywodzą się z fuzji modsów (młodzi angielscy moderniści zafascynowani modą i skuterami, wywodzący się z klasy robotniczej) i rudeboys, jamajskich chuliganów - stylizujących się na gangsterów z lat 50. (garnitury i kapelusze jako wyraz elegancji), którzy przyjeżdżali do Anglii przywożąc ze sobą nową muzykę z Karaibów. Obydwie grupy, przypadkowo podobne do siebie, oddziaływały na siebie nawzajem, tworząc w połowie lat 60. XX w. pierwotną postać nowej subkultury.''
''Dopiero w połowie lat 70. XX w. nastąpiła ponowna eksplozja tego ruchu. Odrodził się wtedy jako reakcja na subkulturę punk. Z subkultury tej wyłoniła się grupa, która zerwała z punkową stylistyką "zgnilizny i brudu" i niejako w opozycji do niego postulowała "czystość", zdyscyplinowanie i "silny charakter". Z punku pozostała jednak ostra negacja zastanego porządku. Do takiej postawy idealnie pasowała stylistyka starego ruchu skinheadów, aczkolwiek z całkowitym odrzuceniem dawnych "jamajskich" wpływów i zastąpieniem ich brzmieniami wywodzącymi się z punk rocka.''
Jak prawdziwi skinchedzi posiadają jakas ziemie to chyba tylko w doniczkach...
;))
nie dręczcie tak chłopaka - dzieciak, sądząc po wypowiedziach, jest zafascynowany skinheadami, może nawet należy do jakiejś młodzieżowej "tajnej organizacji" (rotfl) i wierzy że dzięki temu przynależy do 'elity' i 'arystokracji', a jak dorośnie to mu nawet dadzą ziemię i stado czarnych niewolników do pracy ;))))
a Wy mu tak prosto z mostu że własną ziemię to co najwyżej w doniczce zobaczy ;)))))))
ja się wtrącam tylko z paroma słowami. Fajnie jest znać historię, przyczyny, ewolucje danego zjawiska. wszystko ewoluuje i się zmienia, tylko, że dziś nie posługujemy się terminem skinhead tak jak kiedyś. Dziś skinhead to najczęściej entuzjasta faszyzmu, często zaślepiony, kierując się nienawiścią i przemocą. Możemy się w ewolucji doszukiwać przyczyn, wytłumaczenia, na przykład głownie ruchy robotnicze, dlatego przemoc i łatwowierność, gdyż najczęściej są to ludzie o małych horyzontach, albo ludzie młodzi, których łatwo omamić.Ale to nie zmienia faktu, że gdy idzie skinhead większość ludzi ucieka, dosłownie. Pobicie kogoś, pogróżki, za to, że ma długie włosy, należy do jakiegoś ruchu.
a w muminki też wierzysz?
Przemku, piszesz takie bzdury, że głowa mała. Zamiast słuchać pseudo-inteligentów na jakiś forach ku chwale białej rasy to po prostu zajrzyj do książek w bibliotece o tej tematyce czy choćby poczytaj dobry podręcznik szkolny o XX wieku. Już jak od wikipedii zaczniesz to będzie krok do przodu, dowiesz się wtedy choćby, że guru twego ulubionego faszyzmu - Mussolini żadną arystokracją nie był, a nawet zaczynał w socjalizmie.
Przemuś,Ty jakiś upośledzony jesteś.
1.Skoro arystokracja to tylko i wyłącznie PRAWICA,to co powiesz w takim razie na temat libertyńskiej francuskiej szlachty ?
2.Gowno wiesz o SKINHEADACH, tak właśnie wyglądała ta subkultura (odłam ns) po odrodzeniu ruchu,zarówno pankowie jak i skinheads żyli na squatach itd. czyli jak to jest pokazane w filmie,ale Ty widocznie wolisz żyć w przekonaniu ,ze right wing extremists, to takie przerysowane, grzeczne, politycznie poprawne lalusie jak w Fanatyku właśnie...
3.Jesteś pewnie wyrosniętym chucherkiem wiek +/- 17 lat który zapragnął być NR i teraz pieprzy farmazony udając znawce,a tak naprawdę nie ma żadnego pojęcia o tym co mówi,prawda ? : )
Ty facet ograniczony jesteś... po prostu...
1 nie mylić skinów z naziolami...są jeszcze rash red skini identyfikujący się z lewicowymi poglądami... anty Skinom o prawicowych poglądach dopiero w 2gim ruchu skini zaczęli propagandę nazistowską / rasistowską...To co innego niż Pierwotni Skini rodem z Arystokracji Angielskiej zafascynowanymi modą i stylizowali sie na gangsta + słuchali muzykę RAGGAE a jak wiadomo Rasta tworzący i kochajacy rege i agresywną wersje raggae są ANTYRASISTAMI ich prorok powiada ''pokój na świecie zapanuje gdy kolor ludzkiej skóry będzie miał nie większe znaczenie niż kolor oczu.'' Tak czy siak Skini próbują wmówić że sie wywodzą z biednych klas robotniczych kij prawa... to tylko ZBUNTOWANA MŁODZIEŻ uważam że duży udział mają w tej kulturze naziole....NAZISKINI
głównie z niechęci do kultury Żydowskiej,muzumańskiej... itp itd...
Stawiają wszystko Poniżej dobra wspólnego i interesów swojego kraju.
ale oni pokazują kompletne inne działanie w tej subkulturze.
więc są 3 ruchy skinów w sumie to 4ry...
Skini od modsów
Nazi skini
RASH
i Git-ludzie
2 to nie jest kręcenie arystokracji w EXCLUSIVE KLUBIE SKINHEAD... tylko w czasie i miejscu niezbyt dobrym dla tej subkultury jest ich mała garstka Gnojków niewiele mających pojęcia o OGÓLNOŚWIATOWEJ ARYSTOKRACJI SKINOWSKIEJ lol.pewnie i tak maja wyjebane ważne że tłuką chińczyków i noszą szelki... to samo sie dzieje z innymi subkulturami.
Anarchistami Rockersami Metalowcami Rasta [większość subkultur stanowią niedoświadczeni młodzi ludzie]...Słyszałeś o Git-ludziach.? tłukli głównie ''Lalki'' tzn Hipisów. Byli chyba gorsi od skinów zanim trafili Ci do polski.CHociaż tamtych charakteryzował wyższy poziom inteligencji....
3 Podsumowując.. więc ten film pokazuje tylko Młodzieżowy Odłam tej Subkultury wyniszczonej i zamkniętej grupy młodych fanatyków.the End
ps. przepraszam że tak nie składniowo ale nie mam czasu...pozdrawiam.
^^'' ooo prawda SHARP..thx.
a OI'ki to takie stworzonka nie wiadomo po co i skąd xd :P
Punki o poglądach skinowski którzy niby nie poruszają opinii politycznych.
!!. to nie jest osobna subkultura. tylko stylizacja punków i skinów .!!
w sumie to rodzaj muzyki który powstał po co .? żeby się bawić w kółko graniaste z ''wielkomiejskimi robotnikami'' i ''prostakami z ulicy'' przy muzyce hard core i Street punk. XD ^^ i tak wyszło im ''na zdrowie''
a w szarym kącie imprezy siedzi smutny NAZI PUNK bo w tej całej zabawie zabrakło flaszki dla niego.
OI = Nihilizm
Nie wszyscy skinheadzi żyją jako arystokracja... Chociaż masz racje, znam paru, którzy mają bardzo dobrą pracę, albo bardzo dobre studia, i na pewno będą "kimś". Poza tym ten film był kręcony 16 lat temu, czego można oczekiwać?
Twój stary chuj do dupy Maleńki... Bardziej konstruktywnych odpowiedzi nie potrafisz napisać? Pewnie nie, bo jesteś maluczkim człowieczkiem, który potrafi cisnąć tylko wulgaryzmami.
sram ci na klate panie 88:).Każdego z twoich skinhedów zruchał bym w dupe tak brutalnie że by im stanoł tak by im się podobało.
Jebani pod ludzie...
Nie omieszkam zarejestrowac weięc czekaj na film... nazwe go ''Polish History XXX''.
Każdy z nich będzie ''kimś''.A dokładnie kims wyruchanym w dupę.
O rany, nie czepiaj się słów. "Kimś" chodziło mi o człowieka z dobrą pracą, ustatkowanym...
Poza tym, proszę Cię, nie denerwuj się, nie lubisz skinheadów - masz do tego prawo (pewnie zaraz na mnie nawrzucasz i powiesz, że wiesz jakie masz prawa), każdy ma odmienne zdanie i poglądy i chwała mu za to.
Ja mam jakie mam, i być może je kiedyś zmienię, ale jak na razie się na to nie zanosi, więc się nie stresuj, weź głęboki wdech i nie zacznij mnie bluzgać.
Buziaczki. ^^
''O rany, nie czepiaj się słów. "Kimś" chodziło mi o człowieka z dobrą pracą''
dobra praca w zachodnim koncernie ok fors.
Heilige buziaczek!
Autor tematu chyba nie ma pojęcia o czym gada. 0becnie skinheady wyglądają mniej więcej tak jak na filmie, i część z nich mieszka w takich warunkach. To że za III Rzeszy ambitny działacz partii zbierał powoli majątek to zupełnie inna bajka, wtedy to miało charakter służby państwowej.
Film miał okazać że pomimo że nazywają inne kolory skóry bezmózgimi pasożytami, to sami są bezmózgimi brutalami, i generalnie nic nie robią dla "swojej rasy" tylko kradną i tłuką się, i wyglądają jak menele(zwłaszcza kobiety). Film bardzo dobry, każdy powinien go obczaić. 10/10, Russel podjął się trudnej roli.