PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=598799}

Resident Evil: Potępienie

Biohazard: Damnation
2012
6,7 7,0 tys. ocen
6,7 10 1 6994
5,0 2 krytyków
Resident Evil: Potępienie
powrót do forum filmu Resident Evil: Potępienie

Muszę przyznać że zarówno pierwsza jak i druga część zrobiły na mnie wielkie wrażenie.
Świetne graficznie, szybka akcja, dobra muzyka. Czysta rozrywka. Nie piszę tego jako fan serii
gier PC. I właśnie tutaj mam pytanie do tych co grali, co się znają: w serii filmowej występuje
Panienka Alice, tutaj mamy agenta, jak to jest w grze? Która z serii jest bliższa oryginałowi z
komputerów?

Osobiście bardziej do gustu przypada mi wersja anime niż filmowa, zastanawia mnie jak to
możliwe, aby twór grafików komputerowych był bardziej seksowny i kobiecy niż prawdziwa
kobieta w filmie?
Wydaje mi się że seria filmowa stacza się bardzo szybko w dół, o ile pierwsza część była ok, to
każda kolejna jest gorsza.

Tutaj, w serii anime jest całkiem coś odwrotnego. Pierwsza część zawiesiła poprzeczkę i
narobiła smaku, ta, doprawiła wszystko szczyptą chilli.
Czekam na część 3.
Wie ktoś kiedy się ukarze? No i co z tą Alice?

ocenił(a) film na 9
milles_invisible

Taki trochę Resident Evil, trochę Stalker. Ładna animacja - choć włosy jakby z innej planety o innej grawitacji. Akcja i fabuła fajne.

milles_invisible

Narazie ogladalem tylko Degeneracje ale niedlugo zamierzam obejrzec ta czesc. Pisze wlasciwie bo chcialem odpowiedziec na twoje pytanie co do postaci. Leon S. Kennedy jest postacia ktora ogladalismy juz w 2 i 4 czesci gry a teraz doszla do tego 6, jesli chodzi zas o Alice nie bylo jej w zadnej czesci, jest postacia stworzona specjalnie do filmow. Wiec jak latwo sie domyslic seria animowana jest blizej gier spod znaku RE. Jesli chodzi o pierwsza czesc filmu to uznal bym ze trzymie sie kurczowo wydarzen z gier. Wracajac do postaci to takze Claire Redfield ktora widzimi w pierwszym filmie mozna spotkac w RE 2 ( w filmach fabularnych takze ja spotkamy ale laczy je chyba tylko imie i nazwisko) a jej brata Chrisa w RE 1 i 5( jej celem w grze bylo odnalezienie go). W Damnation mamy zas Ade Wong ktora byla w kazdej czesci gry w ktorej byl Leon.

ocenił(a) film na 8
IronBeny

Dziękuję za odpowiedź.
Czyli można przypuszczać że filmowa Alice nie pokaże się w animowanej serii RE?

milles_invisible

Raczej sie nie pojawi, jesli bedzie kontunuacja to mysle ze dalej glownym bohaterem bedzie Leon.

ocenił(a) film na 8
IronBeny

Kim jest Ada Wong? Grałem w czwórkę, ale jakoś nie kojarzę z kim trzyma

dezertx

Ada Wong pracuje dla Weskera ale pomaga Leonowi, nie do konca pamietam dlaczego

ocenił(a) film na 10
dezertx

Ada Wong pojawia się po raz pierwszy w Resident Evil 2 (chociaż wzmianki o niej można odnaleźć już w Resident Evil 1), gdzie często ratuje tyłek Leona, a oboje zakochują się w sobie. Niestety niedługo wskutek niefortunnego zbiegu okoliczności Ada "umiera". Na podstawie jej epilogu w Resident Evil 3 można przypuszczać że Ada Wong to nie jest jej prawdziwe imię. Tak samo jak Leon, pojawia się później w Resident Evil 4, gdzie główny bohater już oficjalnie jest świadom , iż Ada pracuje dla Weskera. Także w Resident Evil 5 można znaleźć wzmianki o jej postaci. Wskutek wydarzeń z Resident Evil 5 przestaje pracować dla Weskera (chociaż możliwe że jeszcze niedługo przed wydarzeniami z tej części już dla niego nie pracowała), i znajduje nowego pracodawcę. W tym momencie dzieją się wydarzenia z Resident Evil: Damnation, i jakiś czas później dzieją się wydarzenia z Resident Evil 6.

ocenił(a) film na 10
milles_invisible

Jako fan serii Residenta czuje się zobowiązany odpowiedzieć :)

Seria filmowa nie ma absolutnie żadnego związku z prawdziwą fabułą Resident Evil. Film wykorzystuje jedynie nazwę gry i bohaterów w niej występujących, a następnie tworzy historię na nowo. Osobiście absolutnie nie podobają mi się filmy Andersona i uważam je za jedno wielkie nieporozumienie. Postać Alice z filmu nigdy nie istniała w oficjalnym kanonie Resident Evil. Przy filmach animowanych z pod szyldu Resident Evil pracuje bezpośrednio także producent gier, dzięki czemu wszystkie przedstawione w nich wydarzenia są wpisywane również do kanonu serii, i stanowią część całej fabuły Residenta. Jeśli ta tendencja się zachowa, to postać Alice nie pojawi się w żadnym kolejnym tego typu filmie.

Postać Leona występuje najpierw w Resident Evil 2 w mieście Raccoon City, gdzie bohater niefortunnie zaczyna swój pierwszy dzień pracy w policji, gdyż całe miasto właśnie wypełnia się gromadami zombie. W Resident Evil 4, Kennedy jest agentem Secret Service, a niedługo później mają miejsce wydarzenia z Resident Evil: Degeneracja.