Muszę przyznać że zarówno pierwsza jak i druga część zrobiły na mnie wielkie wrażenie.
Świetne graficznie, szybka akcja, dobra muzyka. Czysta rozrywka. Nie piszę tego jako fan serii
gier PC. I właśnie tutaj mam pytanie do tych co grali, co się znają: w serii filmowej występuje
Panienka Alice, tutaj mamy agenta, jak to jest w grze? Która z serii jest bliższa oryginałowi z
komputerów?
Osobiście bardziej do gustu przypada mi wersja anime niż filmowa, zastanawia mnie jak to
możliwe, aby twór grafików komputerowych był bardziej seksowny i kobiecy niż prawdziwa
kobieta w filmie?
Wydaje mi się że seria filmowa stacza się bardzo szybko w dół, o ile pierwsza część była ok, to
każda kolejna jest gorsza.
Tutaj, w serii anime jest całkiem coś odwrotnego. Pierwsza część zawiesiła poprzeczkę i
narobiła smaku, ta, doprawiła wszystko szczyptą chilli.
Czekam na część 3.
Wie ktoś kiedy się ukarze? No i co z tą Alice?
Taki trochę Resident Evil, trochę Stalker. Ładna animacja - choć włosy jakby z innej planety o innej grawitacji. Akcja i fabuła fajne.
Narazie ogladalem tylko Degeneracje ale niedlugo zamierzam obejrzec ta czesc. Pisze wlasciwie bo chcialem odpowiedziec na twoje pytanie co do postaci. Leon S. Kennedy jest postacia ktora ogladalismy juz w 2 i 4 czesci gry a teraz doszla do tego 6, jesli chodzi zas o Alice nie bylo jej w zadnej czesci, jest postacia stworzona specjalnie do filmow. Wiec jak latwo sie domyslic seria animowana jest blizej gier spod znaku RE. Jesli chodzi o pierwsza czesc filmu to uznal bym ze trzymie sie kurczowo wydarzen z gier. Wracajac do postaci to takze Claire Redfield ktora widzimi w pierwszym filmie mozna spotkac w RE 2 ( w filmach fabularnych takze ja spotkamy ale laczy je chyba tylko imie i nazwisko) a jej brata Chrisa w RE 1 i 5( jej celem w grze bylo odnalezienie go). W Damnation mamy zas Ade Wong ktora byla w kazdej czesci gry w ktorej byl Leon.
Dziękuję za odpowiedź.
Czyli można przypuszczać że filmowa Alice nie pokaże się w animowanej serii RE?
Ada Wong pojawia się po raz pierwszy w Resident Evil 2 (chociaż wzmianki o niej można odnaleźć już w Resident Evil 1), gdzie często ratuje tyłek Leona, a oboje zakochują się w sobie. Niestety niedługo wskutek niefortunnego zbiegu okoliczności Ada "umiera". Na podstawie jej epilogu w Resident Evil 3 można przypuszczać że Ada Wong to nie jest jej prawdziwe imię. Tak samo jak Leon, pojawia się później w Resident Evil 4, gdzie główny bohater już oficjalnie jest świadom , iż Ada pracuje dla Weskera. Także w Resident Evil 5 można znaleźć wzmianki o jej postaci. Wskutek wydarzeń z Resident Evil 5 przestaje pracować dla Weskera (chociaż możliwe że jeszcze niedługo przed wydarzeniami z tej części już dla niego nie pracowała), i znajduje nowego pracodawcę. W tym momencie dzieją się wydarzenia z Resident Evil: Damnation, i jakiś czas później dzieją się wydarzenia z Resident Evil 6.
Jako fan serii Residenta czuje się zobowiązany odpowiedzieć :)
Seria filmowa nie ma absolutnie żadnego związku z prawdziwą fabułą Resident Evil. Film wykorzystuje jedynie nazwę gry i bohaterów w niej występujących, a następnie tworzy historię na nowo. Osobiście absolutnie nie podobają mi się filmy Andersona i uważam je za jedno wielkie nieporozumienie. Postać Alice z filmu nigdy nie istniała w oficjalnym kanonie Resident Evil. Przy filmach animowanych z pod szyldu Resident Evil pracuje bezpośrednio także producent gier, dzięki czemu wszystkie przedstawione w nich wydarzenia są wpisywane również do kanonu serii, i stanowią część całej fabuły Residenta. Jeśli ta tendencja się zachowa, to postać Alice nie pojawi się w żadnym kolejnym tego typu filmie.
Postać Leona występuje najpierw w Resident Evil 2 w mieście Raccoon City, gdzie bohater niefortunnie zaczyna swój pierwszy dzień pracy w policji, gdyż całe miasto właśnie wypełnia się gromadami zombie. W Resident Evil 4, Kennedy jest agentem Secret Service, a niedługo później mają miejsce wydarzenia z Resident Evil: Degeneracja.