PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9136}

Requiem dla snu

Requiem for a Dream
2000
7,8 684 tys. ocen
7,8 10 1 683948
7,6 75 krytyków
Requiem dla snu
powrót do forum filmu Requiem dla snu

Motyw muzyczny

ocenił(a) film na 9

W jakim innym filmie była piosenka która przeplata się 4-5 razy przez "Requiem dla snu". Gdy ją usłyszałem od razu skojarzyłem, że w jakimś filmie już była. Tylko w jakim? Może ktoś sie orientuje?

ocenił(a) film na 10
Kapitanos

Hmmm... we Władcy Pierścieni tylko nie pamiętam w której części ;P ;))

ocenił(a) film na 10
Kapitanos

Ajjj i teraz jeszcze jest w reklamie "Dziennika" ;PP hyh

ocenił(a) film na 5
frogusxD

To bardzo częsty motyw używany w trailerach... m.in. we Władcy (2 część) i ostatnio w Sunrise (nie wiem czy tytuł się zgadza, chodzi o ten film co ludzie chcieli powstrzymać wybuch Słońca)

ocenił(a) film na 9
_Nameless_

Nie wiem, "Władców" oglądałem tylko urywkami. A może rzeczywiście to motyw z jakiegoś trailera... "Hostel 2 " lub " WmO 2 " ?

ocenił(a) film na 7
Kapitanos

ta piosenka to "lux aeterna" ostatnio jak juz ktoś napisal jest w reklamie dziennika

ocenił(a) film na 10
Klinar

Hmmm... ja mam tę piosenkę pod jakimś innym tytułem ;>

użytkownik usunięty
Kapitanos

To oryginalny motyw stworzony przez Clinta Mansella. Tytuł w wersji jaka leci w filmie to Summer Overture, a w nieco łagodniejszej wersji - Lux Aterna. Polecam całą płytę z Requiem dla snu.

Jedyną wadą tego utworu (może nie wadą, ale mi się to nie podoba) jest to że wszędzie jest wykorzystywany.

Pozdrawiam serdecznie.

ocenił(a) film na 10

no ja ta piosenke slyszalem w zwiasunie do Hobbita;]

Kapitanos

texas ma rację.
nie wiem czy ten motyw przewodni z req. stał się taki popularny czy co, ale teraz coraz częściej można go usłyszeć. najgorsze jest to,że wykorzystywany jest do jakichś tam badziewnych reklam.

ocenił(a) film na 8
ggsggwgs

Muzyka która przeplata się przez "Requiem..."to "4 pory roku" Antonia Vivaldiego .pozdrawiam!!!!!!

ocenił(a) film na 9
evangel

Bardzo prosiłbym o przesłanie mi tego motywu na e'maila ( kapitanos@vp.pl ). Najlepiej wszystkie te wymienione przez Was wersje. Z góry wielkie dzięki!

evangel

Tak! "4 pory roku" Vivaldiego i "Requiem" Mozarta! W koncu to "Requiem dla snu" :p .

ocenił(a) film na 10
Angie_6

zdaje mi się, że ta piosenka leciała jeszcze w reklamie "Zathury". nie wiem, co tam z nią dalej się działo, bo filmu nie widziałam.

ocenił(a) film na 9
Kapitanos

Ten motyw jest chyba najczęściej wykorzystywanym motywem w trailerach.
No i próżno go szukać w oficjalnych ost z danego filmu bo do trailera muzykę robi grupa się w tym specjalizująca.

sangreal

Nie oglądałam ale może requiem for a dream.

ocenił(a) film na 10
Kapitanos

Prawda o tym kawalku: utwor ten napsial Clint Mansell, przyjaciel rezysera Aronofsky'ego. stowrzone zostalo kilka wersji na potrzeby sciezki dzwiekowej do Requiem for a Dream. Szybsza (popularniejsza dzis) wersja w wykonaniu orkiestry symfonicznej Mansell stworzyl modyfikujac oryginal specjalnie dla Peter'a Jackson'a do wykorzystania w trailerze LOTR: Two Towers. dzis wykorzystuje sie ten numer bardzo czesto, nie tylko w filmach i trailer'ach. np. reklama Dziennika (pewnie bezprawnie, bo watpie czy maja zgode Mansella)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 10
yataman_1990

kawalek jest ok, ale przerobka do LOTR jest wrecz genialna, bije wszystko na glowe...

ocenił(a) film na 9
jakotako

* The Lord of The Rings: The Two Towers
* The Da Vinci Code
* Zathura
* Sunshine
* Smokin' Aces
* Star Wars: Episode III
* I Am Legend
Spis filmów w trailerach których użyto tego motywu

ocenił(a) film na 10
sangreal

Bardzo podoba mi się ta muzyka, a ta z LotR zapamiętałam na długo i nawet teraz pamiętam jaka była scena gdy leciał mój ulubiony fragment ;), byłam wielce rozczarowana gdy nie usłyszałam tego w kinie...
Nie rozumiem w takim razie, po co specjalnie do trailerów podkładają muzykę nie z tego filmu. Co prawda widać, że pasuje to do większości gatunków, jednak jest to tylko wprowadzenie w błąd i spowszechnienie oryginalnego motywu Mansella... W trailerze, w tle powinna lecieć oryginalna muzyka z tego filmu, jest to przecież swego rodzaju próbka filmu.

ocenił(a) film na 10
Eilieen

ten utwor wykorzystuje sie tak czesto, bo jest piekny, klimatyczny i popularny - chodzi po prostu o przykucie uwagi do trailera czy produktu.
osobiscie uwazam ze do trailera LOTR ten kawalek pasowal wrecz idealnie:)