PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=123312}

Ratatuj

Ratatouille
2007
7,4 304 tys. ocen
7,4 10 1 304059
7,8 58 krytyków
Ratatuj
powrót do forum filmu Ratatuj

Ja jednak dopowiem, jeśli to kogokolwiek jest w stanie zainteresować, że ów bajka, potrafi przesłać dla Nas coś, czego być może nie wychwyci każdy, aczkolwiek ja to uznaję, za swoisty uniwersalizm - 'myślenie o przeszłości, może spowodować, że utracimy to, co niesie przyszłość'. Dlaczego o tym piszę? Ponieważ z całej gamy zabawnych sytuacji, można wybrać coś dla siebie, nie mówiąc już o tym, że wreszcie nie zastaje się pustej sali kinowej, z której ktoś postanowił wyjść w trakcie projekcji :)

Pozdrawiam
:Look

ocenił(a) film na 10
Lookaszenko

To "uniwersalne przesłanie" chyba faktycznie mi umknęło... Może pomylił Ci się film z "Rodzinką
Robinsonów" ze stajni Disneya ? ;) Tam faktycznie motywem przewodnim było "Keep moving forward!"
Zapomnij co bylo i patrz w przyszlosc. Ratatuj mówi więcej o samorealizacji i odrzuceniu sztucznych, tak
zewnetrznych, jak i wewnetrzych barier i ograniczen jakie napotykamy, jakie narzucane sa nam przez
otoczenie lub tkwia gdzies w naszcyh glowach. Ratatuj kwestionuje etykietki, nawołuje do łamania barier
pochodznia. Oczywiscie jak kazdy proces wiaze sie to z czasem, ale nie ma tu negacji wagi przeszlosci (ani
ucieczki od niej), a raczej aprecjacja wynikajacych z niej histori, tradycji, doswiadczenia i uniwersalnych
wartości takich jak lojalnosc, odpowiedzialnosc, uczciwosc, szczerosc, odwaga, godnosc. itd. Pamietaj o
przeszlosci i swoich korzeniach, czerp z tego motywacje i inspiracje do realizacji marzen, i choc naszej
naturze jest błądzenie, gdy to tylko mozliwe naprawiaj bledy przeszlosci i unikaj ich w przyszlosci.
Oczywiscie jako, ze watkow w Ratatuju znacznie wiecej, to i przeslan znacznie wiecej mozna zeń wyczytac ;)