Masato (Takumi Saitoh), pochodzący z Japonii szef kuchni specjalizujący się w ramenie, od zawsze marzył o wyjeździe do Singapuru, aby przypomnieć sobie smaki potraw z dzieciństwa, które gotowała jego matka. Kulinarna podróż pozwala mu też odkryć głęboko zakopane rodzinne tajemnice. Czy mężczyzna będzie w stanie rozliczyć się ze wspomnieniami z przeszłości? Historia młodego Japończyka, który rusza do Singapuru, aby przypomnieć sobie smaki dzieciństwa. Na miejscu udaje mu się jednak odkryć znacznie więcej niż tylko smak ulubionych dań
platforma vod
Masato jest młodym kucharzem specjalizującym się w ramenach. Po nagłej śmierci swojego oschłego ojca, chłopak pakuje walizkę i przeprowadza się z japońskiego Takasaki do Singapuru, gdzie ma nadzieję odkryć tajemnicę związku swoich rodziców.
Bohater ma przy sobie czerwony notatnik – pełen refleksji i starych zdjęć – pozostawiony przez swoją singapurską matkę, która zmarła, gdy Masato miał zaledwie dziesięć lat. W Singapurze kucharz poznaje Miki, japońską blogerkę i samotną matkę, która pomaga mu odnaleźć wuja Wee ze strony matki, właściciela restauracji Bak Kut Teh. Przy okazji Masato odkrywa, że jego babka Lee wciąż żyje i posiada klucz do tyleż romantycznej, co burzliwej historii miłosnej rodziców chłopaka.
Masato wraz babcią spróbują wzajemnie wyleczyć swoje skołatane dusze w kuchni, gdzie wspólnie przygotowywane posiłki staną się czymś więcej niż sumą składników.
opis dystrybutora kina