Masato (Takumi Saitoh) mieszka w Takasaki w Japonii i jest młodym kucharzem specjalizującym się w ramenach. Po nagłej śmierci swojego ojca chłopak znajduje walizkę wypełnioną pamiątkami. Wśród nich jest między innymi czerwony notatnik. Należał on do jego matki, która pochodziła z Singapuru i zmarła, gdy Masato miał zaledwie 10 lat.... czytaj dalej
W miarę oglądania filmu byłam coraz to bardziej głodna. Trzeba wiedzieć o tym wcześniej i zjeść coś obfitego. Co prawda film porusza trochę inny temat niż samo gotowanie jednak bohaterowie ciągle coś przyrządzają do jedzenia (a ja chętnie bym spróbowała). W tym filmie jednak chodzi o coś innego niż gotowanie a...
Kultura kulinarna w Polsce rozwinęła się nadzwyczaj szybko. Jeszcze dekadę temu jedzenie surowej ryby w formie sushi było dla nas czymś dziwnym. Dzisiaj ta japońska przekąska znajduje się nawet na ladach w supermarketach. Ramen, mimo iż jest dużo młodszy i mniej popularny od najbardziej klasycznego japońskiego dania...
więcej