PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1039}
8,3 702 tys. ocen
8,3 10 1 701762
9,2 106 krytyków
Pulp Fiction
powrót do forum filmu Pulp Fiction

Tajemnica walizki

ocenił(a) film na 10

W walizce była dusza Marcelusa. Zdradza go plaster przyklejony na szyi.

użytkownik usunięty
Siarsyn

odkryłeś Amerykę :p

ale czemu???

ocenił(a) film na 10
jokerman

nic nie rozumiem:D

ocenił(a) film na 8
ocenił(a) film na 10
Siarsyn

WOW nie tylko plaster przyklejony na szyj może świadczyc o tym że w walizce była ,,dusza Marcelusa''

adi55

bez sensu czemu jego dusza nic na to nie wskazuje.
Po za tym dusza nie ma miejsca w ludzkim ciele(w ręce w głowie) dusza jest i opuszcza ciało tylko po śmierci

ocenił(a) film na 10
jokerman

No tak ale nie zapominajmy że to jest filmie w filmie wszystko jest możliwe.A zresztą Tarantino dokładnie nie powiedział co było w walizce.

Siarsyn

Ludzie goooooooooooogleeeeeeee !!!

Tajemnicza walizka:

Wielką tajemnicą pozostaje zawartość walizki, którą odzyskali dla Marsellusa Vincent i Jules. Zapytany o jej zawartość Tarantino odpowiedział, że znajduje się w niej to, co widz chce, żeby się znalazło. Fanom nie wystarczyła jednak taka odpowiedź, dlatego uparcie dążą do tego, aby dowiedzieć się, co tak naprawdę znajdowało się w walizce. Pomagają wnikliwe obserwacje (np. szyfr do walizki – 666, czyli liczba Bestii), które pozwalają wysuwać nowe hipotezy.

Fani stworzyli kilka teorii, z których najpopularniejsza mówi o tym, że w walizce znajdowała się dusza Marsellusa. Przemawiać może za tym kilka faktów, jednym z nich jest właśnie wspomniany wyżej szyfr. Według tej teorii to szatan wyciągnął duszę Marsellusa przez kark, na co wskazywać może plaster w tym miejscu. Vincent i Jules wykradają duszę diabłu i mają za zadanie dostarczyć ją Marsellusowi. Gdy w jednej scenie młody chłopak oddaje kilka strzałów w kierunku Vincenta i Julesa, kule trafiają dokładnie w ścianę za nimi. Może to wskazywać na to, że to Bóg pokierował torem kul, by Vincent i Jules mogli zwrócić duszę jej właścicielowi.

Inne teorie mówią między innymi o uchu z Blue Velvet Davida Lyncha, skradzionych diamentach z Wściekłych psów (wcześniejszego filmu Tarantina), kamieniach Sankary z Indiany Jonesa i świątyni zagłady, martwym obcym z Repo Mana, royale z serem, Świętym Graalu lub innych precjozach.

Walizka o nieznanej, świecącej zawartości wystąpiła w filmie Kiss Me Deadly Roberta Aldricha z 1955 roku i najprawdopodobniej to ona jest pierwowzorem walizki odzyskanej przez Julesa.

W serwisie snopes.com zebrane zostały teorie odnośnie tego, co mogło się znajdować w walizce.

DziadziaMET

ale głupie
czyli ja obstawiam że w walizce był łoś i nagie zdjęcia Jessici Alby

jokerman

Bądź poważny, łoś by się nie zmieścił a Alba była wtedy dzieckiem :]

kuszczak

ja tylko mówie co bym chciał

ocenił(a) film na 8
jokerman

Ale ja nie chcę zdjęcia nagiej Alby, gdy była dzieckiem. To pedofilia! To nie mogło być to. Wersja ze "Wściekłymi psami" pasuje.

Jurgul

ja też nie...?
w takim razie dziwna jest ta walizka.
Chyba bede musiał zobaczyć 10 raz Pulp fiction:)

ocenił(a) film na 10
jokerman

Ja obstawiam "Royale z serem" ^^ a raczej ćwierćfunciaka z serem ;D

Ludo

..w walizce była żarówka i bateryjka.. dlatego tak świeciło..

ocenił(a) film na 10
Misio_Rysio

ale macie problem...szczerze mówiąc, to ja nigdy nie widziałam nic ekscytującego w odkrywaniu co jest w tej walizce. A ten wątek jest już chyba z dziesiątym, w którym jest to roztrząsane;p
ale jak już bym miała na ten temat się zastanawiać to mam jeden wniosek: w tej walizce może być dosłownie wszystko: od zdjęć małej Alby, po duszę Marcellusa, wszystko zależy do tego co chcemy tam widzieć. Bo jak widać ile osób, tyle opinii na ten temat, a Tarantino dał naszej wyobraźni wolne pole;]

ocenił(a) film na 10
Tarantinka19

A wiecie czemu Tarantinka18 tak łatwo rozszyfrowuje tajemnice Quentina? Bo to jego córa... i chu... yyy... Na pewno jej juz to powiedział

użytkownik usunięty
Misio_Rysio

gratuluję, przynajmniej jeden głos rozsądku w tej całej dyskusji :-D

ocenił(a) film na 10
Ludo

Myślę, że raczej chodzi o Le Big Mac'a ;D

ocenił(a) film na 10
jokerman

tez chce ... ale zeby byla tam alba a nie zdjecie :D

ocenił(a) film na 9
jokerman

To nie chodzi o to co Ty obstawiasz. Tytuł filmu to "Pulp fiction" - tym on właśnie jest - papką z popkultury. W walizce jest dusza Marcellusa i Amerykanie o tym wiedzą - bo u nich w popkulturze się to tłucze non stop. Oni to po prostu wiedzą, tak jak my wiemy jakim autem jeździł Borewicz, albo gdzie mieszka Reksio.

ocenił(a) film na 10
DziadziaMET

Bóg chciał aby zwrócić duszę Bestii.... co za głupota

ocenił(a) film na 10
Siarsyn

W walizce był MacGuffin.

No... taki tenteges do chwytania tygrysów w górach Szkocji.

piotr_b

W walizce był miecz z Kill Bill'a. Marsellus wysłał go potem do Japonii, by jego żona po prawie 10 latach mogła go odebrać pod innym nazwiskiem i w blond włosach xD.

ocenił(a) film na 8
Goku

Znając QT to on sam nie wie co jest w tej walizce ;],raczej się bawi tym z widzem.Jakbym miał powiedzieć co tam jest,po prostu kasa i tyle.

ocenił(a) film na 10
Siarsyn

W walizce było coś świecącego własnym światłem nikt nie ma chyba co do tego wątpliwości... W walizce był radziecki prototyp żarówki świecącej tylko w teczce. Tajemnica rozwiązana, a wy tu z szatanem i duchami.

ocenił(a) film na 10
Aldirien

Mocno odkopie, ale muszę. Stary Wielkie Dzięki!!! Ja cały czas to podejrzewałem, ale nie miałem 100% pewności i balem się głośno o tym mówić bo gdyby tak jednak była tam dusza Marcellusa .......?

ocenił(a) film na 10
Siarsyn

Dildo ze złota było w środku :)

ocenił(a) film na 8
Siarsyn

To był sprytnie ukryty Generator Ekosystemu Cudownej Krainy w skrócie G.E.C.K.. A pomyśleć, że cała pustynie przeczesałem by znaleźć to cudeńko :(

ocenił(a) film na 9
gumis1412

Taką wersje też słyszałem od falloutowców :)

ocenił(a) film na 10
Siarsyn

oficjalnie mowiac, tak, w walizce jest dusza marcelussa walecca ale..
w rzeczywistosci marsellus walles mial ten plaster zw wzgledu na film,podczas zdjec sie skrzywdzil

ocenił(a) film na 10
Siarsyn

a, i jesczze cos.wg mnie w walizce byly sztabki zlota,czy cos w tym stylu

Siarsyn

A tak w ogole to samuel l jackson w wywiadzie do playboja powiedział, że w środku była lampa i dwie baterie.

ocenił(a) film na 8
Siarsyn

No tak, bo przecież powszechnie wiadomo, że dusza ulatnia się szyją...

ocenił(a) film na 10
Siarsyn

Tam jest Infinity Stone (Kamień Duszy) z Avengers zanim Jules stał się Nickiem Fury

ocenił(a) film na 10
Siarsyn

A dziury w nosie sugerują, że to mogą być kozy. Uczepione na złotym łańcuchu, żeby się nie rozmnażały.