PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1320}

Ptaki

The Birds
1963
7,5 94 tys. ocen
7,5 10 1 94066
7,4 57 krytyków
Ptaki
powrót do forum filmu Ptaki

czy ten film był kiedyś czarno-biały ??

prudence007

był .

ocenił(a) film na 5
Maciek664

To czemu go czarno - białym nie zostawili?

W tych czasach koloryzacja była jeszcze na niskim poziomie
A ja osobiście wolę patrzeć na dobrej jakości czarno biały obraz niż gorszy kolorowy. "Psychozę" na szczęście zostawili w spokoju

ocenił(a) film na 8
Astroniq

Właśnie dlatego, mimo że wersja filmu którą miałam na dysku była kolorowa, zmieniłam gamę na biało-czarną. I na dobre mi to wyszło, bo szczerze mówiąc, o wiele lepiej oglądało się "Ptaki" w "oryginalnych" barwach.

ocenił(a) film na 8
violet_duck

"Ptaki" są kolorowe w oryginale.

ocenił(a) film na 8
Astroniq

"Ptaki" nigdy nie były czarno-białe, a "Psychozę" z tego co słyszałem to właśnie pokolorowano. Na szczęście nie miałem i mam nadzieję nie będę miał "przyjemności" oglądania takiej wersji "Psychozy".

ocenił(a) film na 10
denticulatus

kurczę wiesz co gadasz psychozy w ogóle nie pokolowaro a ptaki byly kiedyś czarno-biale
chyba ktos cie wkrecil psychoza calkowicie nie jest kolorowa,
NO CHYBA ŻE... mówisz o psychozie 2 i 3 ;D

ocenił(a) film na 8
Kotek_haker

W każdym razie "Psychoza" to film czarno-biały, a "Ptaki" nie (chyba że oglądałeś na czarno-białym telewizorze) i nawet jak mogę się mylić co do "Psychozy" to odnośnie "Ptaków" wiem co piszę w przeciwieństwie do ciebie.

ocenił(a) film na 10
denticulatus

a co to jest te technicolor???? hmmmm????? i co?????,

ocenił(a) film na 8
Kotek_haker

Jedna z wielu technik rejestracji koloru, stosowana kiedyś (wiem o tym znacznie więcej od ciebie), nie zagniesz mnie). Poczytaj sobie na Wikipedii (najlepiej w wersji angielskiej), choć w polskiej tez coś znajdziesz. Jak jeszcze raz pojawisz się z podobną do siebie myślę zacznę mieć poważne wątpliwości czy ty piszesz tak na poważnie czy jesteś trollem.

ocenił(a) film na 8
denticulatus

Można jeszcze nawet przytoczyć np. Cinecolor, Trucolor, Dufaycolor, Prizmacolor, tez techniki filmu barwnego.

ocenił(a) film na 8
denticulatus

Nie mylisz się co do Psychozy. Ten film był nakręcony jako czarno-biały z powodu cenzury, dzięki braku kolorów (i innym ciekawym zabiegom) udało się w owym czasie pokazać drastyczne sceny. Ku chwale tego pozostał taki do dziś.

ocenił(a) film na 5
Maciek664

A "człowiek słoń" z 1980?
Jest czarno biały
I bardzo dobrze

ocenił(a) film na 5
prudence007

Na początku filmu jest wyświetlane "color by TECHNICOLOR". To rozwiewa wątpliwości

ocenił(a) film na 10
jedzej

zawsze jak cos sie cos takiego pojawia to znaczy ze zostalo przekolorowane ;D

ocenił(a) film na 8
Kotek_haker

To znaczy, że zostało nakręcone w Technicolorze. Naprawdę spróbuj poczytać coś o tej ciekawej technice barwnej a potem dopiero się wypowiadaj.

ocenił(a) film na 8
prudence007

Ten film był wysokobudżetową produkcją (jak na owe czasy) kręconą z wielkim rozmachem, oczywiście w kolorze i w dodatku na wysokiej jakości niskoziarnistym filmie. To zresztą widać. Dziś jest dostępny nawet na bluray i prezentuje się bardzo dobrze, jak dużo późniejsze produkcje. Natomiast Psychoza została pomimo możliwości technicznych i finansowych nakręcona celowo monochromatycznie głównie z powodów cenzury.

ocenił(a) film na 8
prudence007

Tak. Ten film był kiedyś czarno-biały.

ocenił(a) film na 8
jaromar61

Nie był czarno-biały, chyba że na czarno-białym telewizorze..