To czemu go czarno - białym nie zostawili?
W tych czasach koloryzacja była jeszcze na niskim poziomie
A ja osobiście wolę patrzeć na dobrej jakości czarno biały obraz niż gorszy kolorowy. "Psychozę" na szczęście zostawili w spokoju
Właśnie dlatego, mimo że wersja filmu którą miałam na dysku była kolorowa, zmieniłam gamę na biało-czarną. I na dobre mi to wyszło, bo szczerze mówiąc, o wiele lepiej oglądało się "Ptaki" w "oryginalnych" barwach.
"Ptaki" nigdy nie były czarno-białe, a "Psychozę" z tego co słyszałem to właśnie pokolorowano. Na szczęście nie miałem i mam nadzieję nie będę miał "przyjemności" oglądania takiej wersji "Psychozy".
kurczę wiesz co gadasz psychozy w ogóle nie pokolowaro a ptaki byly kiedyś czarno-biale
chyba ktos cie wkrecil psychoza calkowicie nie jest kolorowa,
NO CHYBA ŻE... mówisz o psychozie 2 i 3 ;D
W każdym razie "Psychoza" to film czarno-biały, a "Ptaki" nie (chyba że oglądałeś na czarno-białym telewizorze) i nawet jak mogę się mylić co do "Psychozy" to odnośnie "Ptaków" wiem co piszę w przeciwieństwie do ciebie.
Jedna z wielu technik rejestracji koloru, stosowana kiedyś (wiem o tym znacznie więcej od ciebie), nie zagniesz mnie). Poczytaj sobie na Wikipedii (najlepiej w wersji angielskiej), choć w polskiej tez coś znajdziesz. Jak jeszcze raz pojawisz się z podobną do siebie myślę zacznę mieć poważne wątpliwości czy ty piszesz tak na poważnie czy jesteś trollem.
Można jeszcze nawet przytoczyć np. Cinecolor, Trucolor, Dufaycolor, Prizmacolor, tez techniki filmu barwnego.
Nie mylisz się co do Psychozy. Ten film był nakręcony jako czarno-biały z powodu cenzury, dzięki braku kolorów (i innym ciekawym zabiegom) udało się w owym czasie pokazać drastyczne sceny. Ku chwale tego pozostał taki do dziś.
Na początku filmu jest wyświetlane "color by TECHNICOLOR". To rozwiewa wątpliwości
To znaczy, że zostało nakręcone w Technicolorze. Naprawdę spróbuj poczytać coś o tej ciekawej technice barwnej a potem dopiero się wypowiadaj.
Ten film był wysokobudżetową produkcją (jak na owe czasy) kręconą z wielkim rozmachem, oczywiście w kolorze i w dodatku na wysokiej jakości niskoziarnistym filmie. To zresztą widać. Dziś jest dostępny nawet na bluray i prezentuje się bardzo dobrze, jak dużo późniejsze produkcje. Natomiast Psychoza została pomimo możliwości technicznych i finansowych nakręcona celowo monochromatycznie głównie z powodów cenzury.