Ten film odzwierciedla dokładnie to o czym pisał Cz. Miłosz w Zniewolonym umyśle. Będą Ci dotąd wmawiac- aż uwierzysz że białe jest czarne. Psychologia tamtych lat. No i Janda - jak ja kocham tą kobiete i styl jej gry :) niesamowita
Odzwierciedla też to, o czym pisał Orwell - "Władza oznacza rozrywanie umysłów na strzępy i składanie ich ponownie według obranego przez siebie modelu." Właśnie psychologia jest w tym filmie najciekawsza i najbardziej poruszająca. Irytuje mnie powtarzanie wciąż, że "Przesłuchanie" jest o tym, jaki zły był komunizm. Moim zdaniem to film o tym, jacy źli mogą być ludzie w niektórych sytuacjach, jak łatwo można dać się zwieść jakiejś idei i robić w jej imieniu straszne rzeczy. Ubecy z "Przesłuchania" wcale nie musieli być komunistami, gdyby urodzili się w innym miejscu lub w innych czasach, mogliby zostać gestapowcami albo inkwizytorami. Nie sądzę, żeby refleksja w stylu "Pieprzona żydokomuna, zniszczyli Polskę, powywieszać tych, co jeszcze żyją." była budująca i wartościowa. Dla mnie po obejrzeniu tego filmu znacznie ważniejsze było uświadomienie sobie, że wokół mnie żyją ludzie, którzy mogliby zostać takimi właśnie ubekami, gdyby żyli w czasach stalinizmu.
Mnie za to najbardziej rozśmieszył ten opis Film-legenda, określony przez władze jako "najbardziej antykomunistyczny film w historii PRL". Taki antykomunizm na jaki pozwoliła władza. Nie ma to jak film antykomunistyczny na zlecenie PZPR. Parafrazując tego pułkownika ten film nie ma IDEI. Jakaś dziewczyna co to spała kiedyś tam z AKowcem.
Czemu to okupant nie zrobił filmu jak to katowali ludzi, którzy walczyli o wolną Polskę. Z takimi nie cackali się jak z tą.
Czemu nie zrobiono filmu i nie pokazano tego w czarnym czwartku jak strajkujący palą komitety, wypuszczają więźniów z więzień, kradną broń i jak milicja jest zmuszona w podpalonym gmachu oddać ostatecznie ogień. Czemu nie zrobiono filmu o tym, że na kilku zabitych robotników rozpieprzono kilkadziesiąt sklepów. Dziś każdy chciałby mieć prawo użycia broni za kradzież radia a kiedyś wojsko strzelało jak sytuacja groziła zachwianiem struktur państwa. I kto tu jest brutalny a kto pobłażliwy? I o jaką wolną Polskę walczyli bo mnie śmiech ogarnia. Wolna Polska to była za Piasta. Potem co kilkaset lat nawarstwiała się kontrola a to z Rzymu, potem Izraela, potem Europy zachodniej, potem ZSRR i USA, potem lokalni zdrajcy i sprzedawczyki i oto mamy sytuację wypisz wymaluj DZISIAJ. Agent na agencie, zdrajca na zdrajcy i każdy mówi że jemu się należy nikt nie dba o dobro społeczne, narodowe. Ockniecie się wszyscy jak będzie za późno jak nie będzie już czego bronić, widać rozbiory, bierność Anglii i Francji, Stalina nic was nie nauczyły.
Przez chwilę zastanawiałem się czy piszemy o tym samym filmie. Nie wiem czy pani rozumiem ale film jest o latach, w których nasza ojczyzna była OKUPOWANA przez obcego okupanta moskala. Pani się dziwi dlaczego ludzie walczyli z władzą? Odpowiadam pani. To była obca, narzucona im przez wrogie państwo władza.
Pani się dziwi, że ludzie walczyli o swój kraj? Odnoszę wrażenie, iż mentalnie to pani nie jest polakiem. Polak ceni sobie wolność i kiedy obce siły chcą rządzić Polską ludzie walczą.
Polska była pod kontrolą Rzymu? Może pani nie zauważyła, że przez Chrzest Polski i wstąpieniu Polski do cywilizacji łacińskiej, RP stworzyła prawdziwe mocarstwo regionalne, niestety gnuśniejąc pozwoliliśmy zniszczyć nasze piękne państwo.
Pani szuka jakichś obcych kontroli, szczególnie śmieszy mnie kontrola Rzymu. Polska wybrała cywilizację łacińską i to za te wartości walczyła na przestrzeni wieków.
Proszę nie szukać winy słabości Polski w obcych siłach. Słabości należy szukać u siebie. To tylko i wyłącznie nasza wina, że teraz zamiast troski o państwo wolimy troszczyć się o siebie. Naród nasz obecnie przeżarty jest materializmem i hedonizmem a nie ma w nim miejsca na szlachetne cnoty, które budowały by więzi narodowe.
ODP. do 2 postu
Okupacja radziecka (sowiecka czy jak ją tam zwał) to nie była jedynie okupacja obcego państwa. To była okupacja obcej cywilizacji (turańsko-mogolskiej). Dzisiaj niestety widać dokładnie jej skutki i sporo jeszcze wody w Wiśle upłynie zanim nastąpią zmiany.
Po pierwsze nie jestem panią. Po 2-gie ojczyzna nie była okupywana (własny rząd, armia itp). Po 3-cie komu tak naprawdę zależało żeby Polskę osłabiać i to od stuleci - wg mnie na pewno nie Rosjanom. Do dziś Polacy i Rosjanie to bratnie narody. Po 4-te ażeby odepchnąć chciwą burżuazję i kapitalistów prywatnych od władzy nie ma innego wyjścia jak rewolucja co pokazała również rewolucja francuska. A bez odepchnięcia chciwców nie da się zbudować zdrowego społeczeństwa, nie da się komórek rakowych uzdrowić inaczej niż tylko wycięciem dlatego aparat represji ciął a stacjonujące wojska były zabezpieczeniem rozprzestrzeniającej się na zachód rewolucji proletaryatu. Dlatego dzięki temu dziś w Polsce istnieją państwowe szkoły, szpitale i uczelnie. Warto oczywiście również dostrzec wątek żydowski bo niby dokąd uciekali żydzi z Polski jak nie na wschód i komu tak naprawdę zależało by wynarodowić nasz kraj? Ja tę odpowiedź znam.
I choć nie była to prawdziwa rewolucja proletaryatu ale jej jakaś pochodna to i tak w porównaniu do tego co serwują nam dzisiaj to było niebo a ziemia i wszyscy zaczynają się powoli o tym przekonywać. Rządzi pieniądz, rządzi chciwość, wszystkie chwyty dozwolone. Całe zło jakie zalało słowiańskie ziemie (nie tylko polskie) pochodzi właśnie z zachodu gdzie Rzym (późniejszy Watykan) zbrojnym narzędziem w postaci zachodnich morderców narzucił nam szantażem obcą religię, śmiem twierdzić religię antyboską i to też kwestia czasu jak ta zasłona spadnie a kogo popiera papież (choćby USA) to widać. Słabości zawsze należy szukać u siebie bo pilnowanego domu nikt nie okradnie ale proszę znaleźć mi społeczeństwo, które oprze się zdradzieckim metodom służb specjalnych i finansowane przez imperializm zachodni. Nie ma takiego kraju bo zawsze znajdzie się tych co dadzą się przekupić i zdradzą swój Naród.
Komunizm to szczytna idea i wcale nie utopijna a socjalizm to zdrowa struktura zapewniająca wszystkim pracę i opiekę społeczną oraz równoczesny wysoki popyt na towary, tak wysoki że produkcja za nim nie nadążała.
Dlatego żart z wysadzeniem wychodka przez bohaterkę filmu wg mnie PRAWIDŁOWO został potraktowany jako zamach na układ warszawski, na armię i na państwo polskie ale warcholskiej postawie przedwojennej pannie lekkich obyczajów trudno było zrozumieć ideały proletaryatu bo jej świadomość kończyła się (jak sama zresztą zeznała) na wódce, seksie i dobrej zabawie. Dziś propaganda i zmanipulowana historia w szkołach skutecznie wypaczyła zdrowo myślenie i logiczną analizę oraz konsekwencje. Naród Polski dziś przesiąknięty jest obcą agenturą w różnej formie także w necie, przed wojną przesiąknięty był tak samo, w czasach PRL-u władza walczyła z tą agenturą i likwidowała każdy jej przejaw nawet kiedy wina wydawała się błaha jak w filmie ale taka była konieczność, zresztą później po uformowaniu się struktur i okrzepnięciu demokracji ludowej władza skorygowała swoje metody uznając je za okres błędów i wypaczeń. I o tym z kolei jest inny film pt. "Obywatel Piszczyk". Ale żeby te rzeczy zrozumieć trzeba wyrzucić z głowy fałszywą propagandę. Polska powinna była trzymać albo z Hitlerem i z Rosjanami oraz wspólnie i bezkrwawo podziękować Syjonistom za obecność w tej części Europy (bo Hitler przecież po to atakował Rosję żeby pozbyć się Żydów) i do żadnej wojny światowej by wówczas na naszych ziemiach nie doszło. Ale my zawsze wolimy romansować z Anglią i Francją a ci zawsze na nas się wypinają i tragicznie się to dla nas kończy. Warto znać prawdę i prawidłowo analizować filmy żeby tragedie się nie powtórzyły. Watykan jest nazwany w Biblii wielką nierządnicą a zachodnie imperia bestiami, dlatego z nimi nie warto trzymać bo szerzą zgniliznę moralną i zdziczenie, lichwę i śmierć.
"Po pierwsze nie jestem panią."
A więc panno Pati77 (nick sugeruje płeć żeńską).
Po 2-gie ojczyzna nie była okupywana (własny rząd, armia itp)."
Była okupowana. Rząd Rzeczypospolitej Polskiej na uchodźstwie – rząd Rzeczypospolitej Polskiej w latach 1939-1990 będący legalną kontynuacją władz II RP, zmuszonych opuścić Polskę po agresji III Rzeszy i ZSRR na Polskę we wrześniu 1939 i okupacji całego terytorium Polski przez agresorów.
"Po 3-cie komu tak naprawdę zależało żeby Polskę osłabiać i to od stuleci"
Wielu państwom zależało na tym, najwięcej jak historia pokazała Rosji i Niemcom (a dokładniej germanom i moskalom)
"Do dziś Polacy i Rosjanie to bratnie narody."
Może dlatego, iż od 1939 RP nie rządził rząd realizujący interesy narodu polskiego. Bratnie są jedynie według propagandy państwowej.
"Po 4-te ażeby odepchnąć chciwą burżuazję i kapitalistów prywatnych od władzy nie ma innego wyjścia jak rewolucja co pokazała również rewolucja francuska."
Teraz rozumiem z kim mam "przyjemność" pisać. Jest panienka (a może tu właśnie chodzi o to, iż reprezentuje pani cywilizację turańsko-mongolską, w której używa się zwrotów w 2 osobie i dlatego nie chce panienka być nazywana właśnie tak) ideową komunistką czy też bliżej jest obecny "różowy" trockizm. Poza tym rewolucja francuska była skierowana przeciwko monarchii celem oddania władzy wszystkim obywatelom państwa, co można porównać do początków idei narodowej czy jak kto woli nacjonalistycznej. Tam mimo walki z Kościołem nie broniono ludziom wierzyć w Boga.
"I choć nie była to prawdziwa rewolucja proletaryatu" I nigdy takowej nie będzie, gdyż nie jest ona celem, a jedynie przykrywką do stworzenia totalitarnego państwa.
"Całe zło jakie zalało słowiańskie ziemie (nie tylko polskie) pochodzi właśnie z zachodu gdzie Rzym (późniejszy Watykan) zbrojnym narzędziem w postaci zachodnich morderców narzucił nam szantażem obcą religię, śmiem twierdzić religię antyboską"
Komuniści są wrogami wszelkiej religii. Posłużę się tutaj cytatem z "ABC komunizmu" (broszura wydana w języku polskim przez Mikołaja Bucharina i Jewgienija Preobrażeńskiego) który mówi tak "Religia i bolszewizm nie mogą istnieć obok siebie ani w teorii, ani w pratyce". Dlatego nie rozumiem skąd ta troska o katolików i nazywania ich religię "antyboską"
I jeszcze jeden cytat komisarza do spraw oświaty towarzysza Łunaczarskiego "Nienawidzimy chrześcijaństwa i chrześcijan. Nawet najlepszych z nich musimy traktować jak najgorszych wrogów. Chrześcijanie głoszą bowiem miłość bliźniego i miłosierdzie. A to jest przeciwne naszym zasadom. Miłość chrześcijańska przeszkadza w rozwoju rewolucyjnym"
"Komunizm to szczytna idea i wcale nie utopijna a socjalizm to zdrowa struktura zapewniająca wszystkim pracę i opiekę społeczną oraz równoczesny wysoki popyt na towary, tak wysoki że produkcja za nim nie nadążała. "
Skoro nie jest utopijna to dlaczego rozwój ZSRR odbył się tylko dzięki zagłodzeniu milionów swoich obywateli i politycznemu terrorowi. Niestety upadł bo nie miał żadnych szans. W waszej ideologi człowiek jest nikim.
"Polska powinna była trzymać albo z Hitlerem i z Rosjanami oraz wspólnie i bezkrwawo podziękować Syjonistom za obecność w tej części Europy"
Polecam ci dobry artykuł o żydach i Hitlerze http://lazacylazarz.nowyekran.pl/post/72259,zydzi-z-hitlerem-wywolali-holokaust
Poza tym w "polskim" MBP na stanowiskach kierowniczych (od kierownika wzwyż) z obecnych badań wychodzi, iż około 30% personelu stanowili żydzi.
Podsumowując:
No cóż wyłożyłaś karty na stół i pokazałaś kim jesteś TOWARZYSZKO Pati77. Tak Ci odpowiada? Nawet wiem do kogo w tym filmie można ciebie porównać. To tej współwięźniarki co to dobrowolnie poddaje się karze za nic dla dobra rewolucji. Taki pożyteczny idiota, który za darmo wychwala totalitarną i zbrodniczą ideologię. Mam nadzieję, iż dożyję dnia, w którym na drzewach zamiast liści będą wisieć komuniści.
Rząd w 1939r. nie musiał uciekać. Mogli walczyć i zginąć bo tak postępują patrioci. Jak wiemy uciekają tylko tchórze a kiedy zabierają ze sobą złoto NBP i to złoto ginie są to tchórze i zdrajcy. Hitler do ostatniego dnia zabiegał o pokój z Polską bo zależało mu na wojnie z Rosją. Dlaczego? Zasoby to jedno a drugie później zresztą sam sobie odpowiedziałeś. Gdyby za przyjaciół mieć Niemców i Rosjan nie trzeba byłoby nigdzie uciekać.
Żeby Polskę (nie tylko) osłabiać zależało głównie Żydom, Syjonistom i to był ten 2-gi powód ataku Hitlera na wschód.
Otóż towarzyszu (piękne słowo choć pewno wolałbyś Panie) rewolucja proletaryatu i wszechwładza burżuazji następują po sobie naprzemiennie. Jak ktoś nie ma tej świadomości nie zrozumie tego, że podstawą tego konfliktu jest brak zrozumienia dwoistości natury człowieka - tu z kolei kłania się film Matrix. Rewolucja proletaryatu wróci prędzej niż sobie myślisz i pomyśl przed czym to aparat władzy pro kapitalistycznej tak mocno się zabezpiecza.
Co do miłości i religii nie wypowiem się jednak podstawowa zasada komunizmu: "od każdego według jego zdolności, każdemu według potrzeb" wskazuje na ogromny szacunek w stosunku do rozwoju człowieka. W ZSRR nie było komunizmu lub został on wypaczony przez dyktaturę ale do tego trzeba znać historię obu rewolucji.
Co do Żydów na stanowiskach i w Polsce i w Rosji pełna zgoda (przybyli z Rosji) ale nie byli to komuniści (podszywali się).
Kim jestem - nie rozumiem. Uważam, że socjalizm to system wymagający wysokiej kultury i świadomości, komunizm podobnie i filmy prl-u starają się te sprawy pokazać, także ludzi, którzy o tę ideologię walczyli i w nią wierzyli i byli polskimi patriotami. Nie dojrzy się tego niestety przez ciemne okulary kapitalistycznej propagandy imperializmu zachodniego tak samo jak nie dojrzy się tego, że komedie Barei nie były kpiną z demokracji ludowej a z egoistów którzy kosztem społeczeństwa patrzyli jakby się nie nachapać a dziś są właśnie u władzy. Dziś oglądałem film Miś i w końcu przestałem liczyć ilu przekrętów dopuścił się bohater Ryszard Ochucki.
Twoje hasło o wieszaniu komunistów jednoznacznie za to wskazuje z kim ja mam do czynienia, w zasadzie jest to paradoks winić jednych za zbrodnię samemu się jej domagając.
Nigdy na świecie nie będzie systemu idealnego bo człowiek nie jest idealny ale człowiek świadomy wie, że każdy dzień to walka ze swoimi słabościami i w ten sposób nieskończenie dąży do doskonałości. Socjalizm tak samo będąc monopartyjny gdzie partia rozpływa się w nardzie a naród staje się partią, jednym świadomym i dbającym o siebie społeczeństwem zamiast grupą prywatnych egoistów posiadaczy uzależnionych od gromadzonego majątku i paradoksalnie krzyczących w niebogłosy o wolności jaką wywalczyli kiedy to pracą na ich majątek zniewalają innych.
Nie ma i chyba nigdy nie było bardziej zepsutej rzeczywistości jak droga na której znajduje się świat zachodni.
"Rząd w 1939r. nie musiał uciekać. Mogli walczyć i zginąć bo tak postępują patrioci."
Każdy zdrowo myślący człowiek powinien chronić swoje elity polityczne. Naturalną rzeczą była ewakuacja rządu, bo nikt przecież nie wie jak sprawy się potoczą. Dlatego w interesie Polski była ochrona swojego rządu, który mógł bo zakończeniu wojny kontynuować politykę państwa. Śmierć była by czystą głupotą.
"Gdyby za przyjaciół mieć Niemców i Rosjan nie trzeba byłoby nigdzie uciekać."
Gdyby .... Problem jest w tym, że oba te państwa prowadzą politykę wrogą RP, co ujawnia się w ich planach wobec Europy Środkowo-Wschodniej. Niemcy ze swoją koncepcją Mitteleuropa a Rosja Panslawizm czyli podporządkowania sobie nas i nie tylko jako kolonie.
Nie nazywaj mnie towarzyszem bo to tak jakbyś napluła mi w twarz. Co do rewolucji to ja jako narodowiec mam inne koncepcje. To naród jest dobrem najwyższym a wszelkie próby dzielenia go na klasy jest próbą skłócenia narodu i doprowadzenia do bratobójczej walki.
"Co do Żydów na stanowiskach i w Polsce i w Rosji pełna zgoda (przybyli z Rosji) ale nie byli to komuniści (podszywali się). "
Nie byli komunistami? Właśnie, że byli bo najbardziej nadawali się do tego. Nie mieli żadnego przywiązania do narodów i dlatego tak ochoczo z nimi walczyli. Spokojnie sam Lenin też był w połowie żydem z matki. Większość waszych przywódców byla żydami.
Skończ z porównywaniem zdrajców do patriotów, bo z nimi nic wspólnego nie mają. Jedyne co ich łączy z polskimi patriotami to to, że ich ZABIJALI.
"Nie dojrzy się tego niestety przez ciemne okulary kapitalistycznej propagandy imperializmu zachodniego tak samo jak nie dojrzy się tego,"
Dostrzegam do czego liberalizacja, życia doprowadziła w naszym kraju. Do promowania życia nihilistycznego, materialnego i hedonistycznego. Nie jestem ślepo zapatrzony w zdemoralizowany "Zachód" ale nigdy nie będzie zgody na powrót totalitarnego systemu bolszewickiego.
"Twoje hasło o wieszaniu komunistów jednoznacznie za to wskazuje z kim ja mam do czynienia, w zasadzie jest to paradoks winić jednych za zbrodnię samemu się jej domagając. "
Tak jednoznacznie wiesz, że masz do czynienia z narodowcem. Wrogiem socjalistycznego i liberalnego systemu.
Ja za to nie widzę paradoksu bo nie winię za samo popełnianie zbrodni tylko za okupację i próbę stworzenia z RP kolonii ZSRR. Ze zdrajcami jest krótka piłka - ŚMIERĆ. Ale tu jest mała różnica bo ja nie mam zamiaru zabijać obywateli obcego narodu, reprezentujących dodatkowo inną cywilizację.
"Socjalizm tak samo będąc monopartyjny gdzie partia rozpływa się w nardzie a naród staje się partią,"
HAHAHA naród staje się partią. Nie mogę, co za brednie. Okupant, który wprowadzając państwo totalitarne by całkowicie poddać sobie naród polski i ma na sztandarach walkę klas. Niezły ubaw. Masz polot w tym propagowaniu totalitaryzmu ale się zapominasz i przeczysz swoim mistrzom.
Rząd 1939 to nie były żadne elity a kolaboranci lub zdrajcy można dowolnie to interpretować. Interes narodu mieli w 4-ech literach dlatego nie patrząc nawet na sojusz z kochankami spieprzyli gdzie pieprz rośnie. Dlatego Niemcy i RFN tak brutalnie potraktowali Polskę o Polaków bo wiedzieli, że inteligencja i nasze prawdziwe elity
zawsze zamiast porozumieć się z sąsiadami będą romansować ze spekulantami zza miedzy. To Polska prowadziła wrogą politykę wobec sąsiadów i tak jest i dzisiaj dlatego nikt nie chce nam pomóc a na naszą decyzję o tarczy Rosja postawi swoją tarczę. Trzeba być ślepcem żeby tego nie widzieć. Obecnie nie mamy prawdziwie bratniego narodu nawet wśród Słowaków czy Ukraińców. Może Gruzini nas lubią i tyle.
Gdyby Niemcy mięli zapewnioną bezstronność Polski kraj zostałby nietknięty a my nic nie stracilibyśmy, no może Żydzi by uciekli co akurat wyszłoby wszystkim na dobre.
Także drogi towarzyszu (piękne słowo ale zaślepieni propagandą tego nie rozumieją) to nie systemy dzielą społeczeństwo na klasy a stan posiadania. Jesteś przeciwko klasom ale wolałbyś by tytułować cię zapewne panem hahaha. Żydzi to taki naród że staną się wszystkim cokolwiek przyniesie im zysk. Komunizm nie ma tu nic do tego, komunizm to świetna idea.
"Dostrzegam do czego liberalizacja, życia doprowadziła w naszym kraju. Do promowania życia nihilistycznego, materialnego i hedonistycznego. Nie jestem ślepo zapatrzony w zdemoralizowany "Zachód" ale nigdy nie będzie zgody na powrót totalitarnego systemu bolszewickiego."
Przynajmniej tyle poza tym rewolucja klas uciśnionych jest periodyczna i żadna propaganda ani ideologia tego nie zmieni bo powstaje na w wyniku chciwości, kiedyś burżuazji dziś bankierów jutro kto wie... ale to bez znaczenia. Kolor nie ma tu nic do rzeczy.
Wybacz ale z ciebie jest dupa nie narodowiec. Jak wołasz o wieszaniu na drzewach to nie masz prawa do nazywania siebie człowiekiem, taki z ciebie narodowiec jak z Wałęsy bojownik o prawa robotników haha. Naród ma prawo wybrać naturalną metodą zdrowej konkurencji co dla niego będzie najlepsze. Socjalizm czyli społeczna własność środków produkcji wygra każdą konkurencję bez żadnych problemów. Problem jest inny, przychodzi on dopiero potem kiedy pojawiają się nadwyżki pieniędzy i się w dupach zaczyna przewracać, społeczeństwo degeneruje się ale to inna dyskusja (to masz w filmach Wielki Szu).
Jeżeli jesteś wrogiem socjalizmu to jesteś też wrogiem społęczeństwa, wrogiem polskiego ludu pracującego miast i wsi a więc wrogiem Narodu a przyjacielem leni, nierobów, warchołów lub wyzyskiwaczy. Innej opcji nie ma.
Jaka okupacja. Armia ZSRR choć była z ciemnego ludu i kulturą do Niemców się nie umywała to przyniosła jednak wyzwolenie, a elity zwiały żeby potem jątrzyć za judaszowe funty z daleka. Dziś widać jaki obrót to przybiera a to dopiero początek. Dopiero zaczynają się żniwa przekrętu z roku 1989r.
Dokładnie. Partia która rozpływa się w narodzie a naró staje się partyjny znaczy, że w 100% jest i władzą i społeczeństwem i w 100% jest świadoma obu ról i w tym momencie znika problem walki klas i do tego to dąży. ale mogę zrozumieć problemy w zrozumieniu bo brak terminologii, logiki i konsekwencji widać jak na dłoni.
Towarzysz jest to ktoś, kto towarzyszy drugiemu można przyjąć na drodze życia. Wg mnie genialna idea traktować innych jako towarzyszy.
"Rząd 1939 to nie były żadne elity a kolaboranci lub zdrajcy"
To były polskie elity mimo, iż sanacja nie była moim wymarzonym rządem to był to polski rząd i za takowy należy go uważać, choć wiele mówi o nim to kto w czasie wojny sprawował władzę. To zresztą nie było nowością po wojnie z 1920 kiedy to bolszewicy po trupie Polski chcieli zawładnąć Europą. Wtedy też Piłsudski załamał się i bitwą warszawską między 12-18 sierpnia 1920 roku dowodził (był Naczelnym Wodzem) Tadeusz Jordan Rozwadowski.
"To Polska prowadziła wrogą politykę wobec sąsiadów"
Każdy z krajów prowadzi swoją politykę. My niestety z germanami i moskalami nigdy nie będziemy żyć w pokoju bo wszystkich nas interesują te same ziemie. Oni chcą nasze żeby zwiększyć swoją potęgę, my ich żeby zwiększyć naszą. Tutaj nigdy nie będzie przyjaźni, jedynie neutralność.
Przyjaźń była jak rządzili nami moskale.
"Gdyby Niemcy mięli zapewnioną bezstronność Polski kraj zostałby nietknięty a my nic nie stracilibyśmy, no może Żydzi by uciekli co akurat wyszłoby wszystkim na dobre."
Mylisz się to by nic nie zmieniło, odłożyło by tylko naszą porażkę w czasie a po wojnie było by jeszcze gorzej, gdyż bylibyśmy traktowani jako sojusznik Niemiec a nie jako ofiara wojny. Pomagalibyśmy jedynie obcemu państwu w zniszczeniu samych siebie tylko w dłuższym czasie.
Co ma tytułowanie człowieka panem lub panią do klas? Tak chcę by ktoś zwracał się do mnie per pan ponieważ takie są prawa cywilizacji łacińskiej, a Polacy, żyją w tej cywilizacji.
Komunizm to strasznie "piękna" idea stworzona przez Marksa, człowieka który został wychowany przez żydów w pogardzie do narodów. Stworzył ideę nastawiona jedynie na materializm gdzie nie ma miejsca dla sacrum. Strasznie piękna idea .... tak dbał Stalin o ten proletariat, że widząc jak źle żyje postanowił go zniszczyć.
"Wybacz ale z ciebie jest dupa nie narodowiec. Jak wołasz o wieszaniu na drzewach to nie masz prawa do nazywania siebie człowiekiem, taki z ciebie narodowiec"
Powiedziała osoba co nienawidzi narodów i nie ma o nich pojęcia. Jestem za wieszaniem wrogów Polski i ma mnie to pozbawiać człowieczeństwa? Na jakiej podstawie? Co w twojej głowie za procesy się tworzą, że piszesz takie porównania?
"Socjalizm czyli społeczna własność środków produkcji wygra każdą konkurencję bez żadnych problemów."
No tak przecież historia to dobitnie pokazała. Ciągle tylko wrogowie komunizmu knują i przeszkadzają .....
Zaplute karły reakcji niweczą starania socjalistycznej rewolucji. Kto mu ma dogmaty na oczach.
"jeżeli jesteś wrogiem socjalizmu to jesteś też wrogiem społęczeństwa, wrogiem polskiego ludu pracującego miast i wsi a więc wrogiem Narodu a przyjacielem leni, nierobów, warchołów lub wyzyskiwaczy. Innej opcji nie ma. "
No tak wasza prawda jest jedyną prawdą. Świat jest czarno-biały ale to wy w obecnej Europie jesteście w stanie zjednoczyć się z liberałami tylko po to żeby walczyć z narodowcami w Grecji lub innych państwach. Boicie się zjednoczonego narodu tak samo jak boicie się KRK, który naucza o miłości do innych ludzi. I słusznie, że się boicie bo nikt nie będzie miał dla komunistów litości.
Naród z partią ... widzę główne hasła PRL opanowane do perfekcji .... Pisz sobie do woli takie agitki ale nic ci to nie da bo dzisiejsza Polska ciągle pokazuje, gdzie ma tą "braterską" dzicz moskali. Teraz macie nowy proletariat czyli pedałów i feministki. Marne ich jednak liczby co pokazała ta śmieszna Kolorowa Niepodległa (nawet flagi macie inne bo tęczowe, czerwone nie przyciągają tak?). Marsz Niepodległości będzie wam zawsze pokazywał gdzie wasze miejsce, a ulica się z wami rozlicza bo uciekać jak szczury między uliczkami musicie. No cóż to koniec tych wywodów bo nic to nie wnosi, jak moskale narzucili międzynarodówce swoją prawdę. Teraz przynajmniej wiem jak mogli w 1918 rozumować bolszewicy.
Walka trwa GNLS
"Rząd 1939 to nie były żadne elity a kolaboranci lub zdrajcy"
To były polskie elity mimo, iż sanacja nie była moim wymarzonym rządem to był to polski rząd i za takowy należy go uważać.
Jeszcze raz powtarzam, że to nie był polski rząd tak jak dzisiaj nie jest polski w znaczeniu tego słowa. To, że mówili po polsku lub mieli obywatelstwo nic nie znaczy. W PRL-u przez zdradą narodową zabezpieczało prawo rodzące konsekwencję - CZAPĘ ale w 1991r. je zniesiono - jak myślisz dlaczego?
"My niestety z germanami i moskalami nigdy nie będziemy żyć w pokoju bo wszystkich nas interesują te same ziemie."
My czyli ty i kto?
Wszystkich ans czyli ciebie i kogo jeszcze? Wypadłeś sroce spod ogona? To są argumenty dla przedszkolaków. Nie mieszaj narodów do zakusów opłacanych zdrajców=polityków. Narody żyją i zawsze żyły ze sobą w zgodzie pomimo różnic kulturowych i religijnych. Jest na to wiele przykładów.
Jeżeli jesteś za wieszaniem wrogów Polski to pewnie bierzesz aktywny udział w wyborach, wyborze który ci nic nie daje :))). W PRL-u też za tym byli ale wcześniej wróg miał szansę naprawy i szansę współudziału w budowie ojczyzny.
Socjalizm czyli społeczna własność środków produkcji wygra każdą konkurencję bez żadnych problemów."
No tak przecież historia to dobitnie pokazała. Ciągle tylko wrogowie komunizmu knują i przeszkadzają .....
Zaplute karły reakcji niweczą starania socjalistycznej rewolucji. Kto mu ma dogmaty na oczach.
Zgadza się. Powyższe to prawda. O osiągnięciach socjalizmu na gruzach miast mówią statystyki. Miasta rosły szybciej niż w USA gdzie złoto można było wykopać bądź wyciągnąć ze strumieni. Bez żadnych pożyczek i wszystko dzięki PRACY.
Nie ma waszej ani naszej prawda. Jest prawda i nieprawda. W obecnej Europie panuje kapitalizm prywatny i tylko dlatego, że nie radzi sobie na wielu obszarach strategiczne gałęzie nadzoruje państwo bo inaczej już dawno doszłoby do wojny.
Haha rozumiem to zestawienie katolickiej miłość z brakiem litości. Nie pora by zbadał cię specjalista? Najlepiej od głowy hahaha.
Problem w tym, że gdzie ty widzisz hasła (bo tak zostałeś wyszkolony=ograniczony) ja widzę sens, logikę i świadomość społeczną. Mylisz socjalizm z liberalnym wyzwoleniem seksualnym co przyszło z zachodu, nie wiesz nawet że obecne partie polityczne to pozory i to wszystko i to samo. Prawdziwy komunizm rodzi się ze społecznej świadomości co do swojego miejsca i roli na tym świecie. Rozumiem, że ty w swojej miłości chciałbyś wszystkim nakazać jak żyć, bo ty wiesz co dla wszystkich jest najlepsze nawet po śmierci tak? Wydoroślej i obudź się bo nie masz bladego pojęcia co się wokół ciebie dzieje. PiS, PO, SLD to są wszystko prozachodnie partie pomalowane z zewnątrz dla pozorów a skutki ich działań są TAKIE SAME = WYZUCIE NARODU Z MAJĄTKU. Ty możesz ulegać pozorom i nie znać heglowskiej dialektyki ale to już tylko twoje zmartwienie. Socjalizm wróci bo jest przeciwwagą chciwości kapitalistów prywatnych. A ja dobrze znam życie i wiem, że z wieku na wiek ci drudzy są bardziej chciwi i nie potrafią swojej chciwości okiełznać. Dlatego rewolucja będzie, najprawdopodobniej ostatnia w tej cywilizacji. To tylko kwestia czasu. Jak ci to pomoże to wykup sobie zawczasu odpusty u księdza a najlepiej podpisz z nim umowę żeby ci dał rękojmię na to co w zamian zapewnia :).
"W PRL-u przez zdradą narodową zabezpieczało prawo rodzące konsekwencję - CZAPĘ ale w 1991r. je zniesiono - jak myślisz dlaczego?"
W 89 RP nie odzyskała niepodległości spod jarzma okupanta bolszewickiego, lecz został zmieniony jedynie ustrój RP. Więc towarzysze sowieccy sami sobie to zmienili, ponieważ Polacy uzyskali więcej swobód i przestraszyli się ich towarzysze.
"My czyli ty i kto?"
Naród Polski. Wiem, że dla ciebie Polakiem jest tylko komunista, atoli to twoje marzenia.
"Socjalizm czyli społeczna własność środków produkcji wygra każdą konkurencję bez żadnych problemów."
Tak wygrywała, że Stalin zabił z głodu miliony Ukraińców i ukradł im plony ich ziem, gdyż tak wyniszczył socjalizm jego państwo moskiewskie.
Wiem że w waszej komuszej agitce jest świat jedynie czarno biały czyli socjalizm vs kapitalizm. Uwierz jednak, że świat jest w wielu barwach i istnieje wiele koncepcji ekonomicznych jak chociażby dystrybucjonizm. Na prawdę warto czytać a nie słuchać swoich przywódców. To pewnie taka wasza wersja Boga. Pewnie modlisz się do towarzysza Lenina i Stalina o wprowadzenie komunizmu na całym świecie.
"Prawdziwy komunizm rodzi się ze społecznej świadomości co do swojego miejsca i roli na tym świecie. Rozumiem, że ty w swojej miłości chciałbyś wszystkim nakazać jak żyć, bo ty wiesz co dla wszystkich jest najlepsze nawet po śmierci tak?"
To pokazuje, jak słaby z ciebie przeciwnik. Prawdziwy wróg pragnie poznać swojego przeciwnika. Jak byś czytała wiedziała byś, że nacjonalizm to ideologia, która dąży do aktywowania jak największej liczby obywateli politycznie, a nie narzucać im jedynej wersji prawdy jaką narzuca komunizm. Różnorodność na rzecz narodu, która to pozwala ciągle się doskonalić.
Pytanie za milion. Która ideologia wymordowała w historii ludzkości najwięcej ludzi? KOMUNIZM !!! Hitler przy was wymięka.
Walka trwa i 11.11.12 zobaczysz znowu naszą potęgę. A wy gdzie jesteście? Jak szczury po kanałach latać będziecie.
GNLS
Jedziemy dalej PRL i sprawdź sobie ile to towarów było w sklepach? Pewnie półki pękały w szwach a teraz to tragedia jest? Zastanów się czasami co ty w ogóle wypisujesz. To nie USA upadło ale ZSRR. Nie wytrzymało konkurencji z kapitalizmem.
Nie ma idealnego systemu bo kto tak myśli to wierzy w utopię. Jednak konfrontacja komunizm vs kapitalizm wygrywa w sposób dewastujący kapitalizm. Jak ktoś myśli inaczej to taki człowiek musi się zastanowić nad wizytą u .....
a ja stoję po stronie tej władzy. Pijana panna w dodatku lekkich obyczajów nie przekonuje mnie jako wzór cnót obywatelskich.
Wtedy obroną przed (b)rakiem moralności i szacunkiem dla wspólnego dobra (naród, państwo, społeczeństwo) był aparat represji (wg mnie zbyt pobłażliwy) dziś tą obroną jest bezrobocie i ucisk podatkowy.
Sami oceńcie co lepsze. Ja wybrałbym tamte czasy bez mrugnięcia okiem.