Hmm, nie bardzo rozumiem co w tym śmiesznego, a tym bardziej w moich wypowiedziach, no ale cóż każdy ma inne poczucie humoru.
Skończony? Ty chyba nie wiesz co mówisz. Zakończenie właśnie otworzyło wiele możliwości do kontynuacji po tym jak wydostali się na powierzchnię. Imo Alien był natomiast skończony na pierwszej części.
Dokładnie. W "Pandorum" chodziło o tajemnicę statku oraz genezę pojawienia się na jego pokładzie potworów. Pod koniec filmu widzimy, że mutanty najprawdopodobniej wcale nie istniały a psychozy i halucynacje wywoływał orbitalny syndrom dysfunkcji. Historia się wyjaśniła i nie ma czego kontynuować.
Co proszę? Mutanty na statku nie istniały? Czyli cały film uciekali przed własnym cieniem? Nie kompromituj się, błagam. Myślałem, że ten film chyba nie jest tak trudny do zrozumienia... ale widocznie niektóre jednostki mają problem z interpretacją.
Nie wiem jak ty to oglądałeś. Mutantami (jak sama nazwa wskazuje są to osobniki, które "zmutowały" do określonej formy) byli ludzie, którzy w wyniku braku światła, pokarmu i pandorum, byli zmuszeni do masowych aktów kanibalizmu. Poprzez te lata które spędzili w statku nastąpił szereg przemian w kodzie genetycznym poprzez obecność enzymu w nienaturalnym środowisku jakim był statek, a który miał przystosować tych ludzi do zasiedlenia Tanis.. Jak wiemy była to tylko część z 60 tysięcy pasażerów, których Payton wystrzelił w kosmos, mając cały statek pod swoją kontrolą zmusił resztę do ukrycia.
No właśnie nie. Ja na swoim dawnym koncie założyłem taki oto temat i przedstawiłem trzy możliwe interpretacje zakończenia:
http://www.filmweb.pl/film/Pandorum-2009-478458/discussion/MUTANTY+-+WYJA%C5%9AN IENIE+%29,1626476
Widzę, że obstawiasz opcję numer 1. Jej opisowi poświęciłem najwięcej miejsca, ale ostatecznie uznałem, że bardziej prawdopodobne jest inne wyjaśnienie (opcja numer trzy lub to co Ci wyżej napisałem).
Nie obstawiam żadnych z durnych opcji, stwierdzam to co każdy normalny inteligentny widz wywnioskował z tego filmu. nie ma tam dużego pola do interpretacji gdyż jest wszystko przejrzyście wytłumaczone.
Zapewniam Cię, że pole do interpretacji jest i to niemałe. ;) Ktoś mający Dawkinsa w awatarze powinien cechować się otwartością umysłu i przynajmniej rozważyć inne od przyjętej przez siebie opcje.
Nie kłóć się z trollem. Jaki sens ma gadać z kimś kto zawsze ma jedyne słuszne zdanie?
O widać jakiś gimnazjalista nie wytrzymał napięcia i musiał wtrącić swoje 3 grosze do dyskusji. Wytłumacz proszę pojęcie troll, dziecko. Albowiem wystarczyła twoja jedna wypowiedź, aby utożsamić cię właśnie z jego definicją.
W sumie... co ja mogę wiedzieć o interpretacji filmów... to nie ja mam konto na fm od dwóch lat...
Moja rada - wracaj do szkoły, tam napewno wszyscy będą rad gdy się udzielisz nieproszony w tematach lekcyjnych.
A zmutowli( bardziej przystosowali sie) glownie z powodu substancji ktora zostala im wprowadzona do organizmu po to zeby sie szybciej przystosowali do warunkow panujacych na nowej planecie.Widze ze dokladnie sie nie ogladalo ;d
Gdyby nie design potworów, Pandorum było by bardzo dobre. Prometheus >>>> Pandorum
Film Pandorum był bardzo dobrym filmem to nie powiem . Ale przebić Aliena 1, 2 ,3 nie da rady . Chociaż inne filmy tego gatunku miażdży :)
A ja się zgodzę z Almighty - Pandorum rozjebało system i uwierzcie mi, jest co kontynuować...
Pandorum rozjebało system i właśnie dlatego nie jestem pewien czy warto kontynuować..
Ale coś na poziomie Pandorum obejrzałbym z miłą chęcią.
Zgadzam się, coś na poziomie Pandorum było by świetne, ale kontynuacja mogła by wszystko zepsuć.
Co do poruszanych wcześniej opinii odnośnie zakończenia Pandorum, też skłaniam się do interpretacji, że wszystko było halucynacją bo:
a) to wskazówki ku temu są w całym filmie jak uważnie oglądać
b) mutanty to trochę jednak banał, dla mnie chyba jedynym minusem w Pandorum było za dużo walk. Więcej klaustrofobii i psychodelii i było by arcydzieło.
c) mnóstwo nieścisłości było z tym, w jaki sposób mutanty wyewoluowały i żyły itp. więcej na ten temat tu:
http://www.filmweb.pl/film/Pandorum-2009-478458/discussion/MUTANTY+-+WYJA%C5%9AN IENIE+%29,1626476
Kontynuowanie Pandorum było by bardzo trudnym przedsięwzięciem....
Oglądałem ten film 2 razy i na forum Pandorum[filmweb] doszliśmy do wniosku że koloniści mają ostro przesrane i cofnęli się technologicznie z 600 lat bo technologia została na statku a dodam do tego że przeżyło z 2500 ludzi o rożnych ukierunkowaniach z czego 80% może być kompletnie nie przydatnych bez ów technologii na całkiem nowej planecie z nowymi bakteriami itd...co tu wiele gadać...
A te ów potwory to ludzie którzy przystosowali się do życia na statku po 900 latach chce przypomnieć że przed misją każdemu został zaaplikowany środek który miał ułatwić im przystosowanie się do życia w nowych warunkach lecz wszystko się rypło i środek zamiast przystosować ich do planety przystosował ich do wnętrza statku....CAŁA FILOZOFIA...:D
A możesz mi przypomnieć o co chodziło z tymi chłopcami trzema chyba indianami. Bo to było ciekawe. Co chyba jeden z nich zabił tych dwóch.
Dokładnie ODSTWolf. A co do kontynuacji, sądzę, że owszem nie byłby to łatwy orzech do zgryzienia, ale jak powszechnie wiadomo, dla scenarzystów nie ma rzeczy niemożliwych.
Prometeusz - budżet 130mln $, zarobił 400mln $
Pandorum- 33mln $, a zarobił... 10mln$
Kontynuacji raczej nie będzie :]
Gdzie ty znalazłeś te farmazony ? Wydali tyle hajsu, zarobili pół miliarda i nawet nie dostali złamanego Oskara ? To po prostu niemożliwe, takim szmalem przekupiliby wszystkich, może jeszcze to zrobią, na razie niech skandal przycichnie ;)) Co do podanych sum to jesteś w błędzie, one są zawyżone nawet czterokrotnie ;)) Oficjalne sumy to bezczelne brednie, film okazał się klapą, i wyrzucenie tak wielkiej sumy nazwano by po imieniu - defraudacja, malwersacja, sprzeniewierzenie ;)) Nawet jeśli to prawda to jest bardzo podejrzane dlaczego Anglia i USA uzurpowały sobie pełne prawo do światowego oszustwa i w efekcie cwaniackim trailerem wyłudzili prawie pół miliarda za nic nie znaczący, bezsensowny i przereklamowany gniot. Zróżnicowane nacje ludzi zatrudnione w filmie mają na celu mydlić jedynie oczy, to cwaniacki chwyt marketingowy, po to aby np. Polacy byli dumni, że jakiś Wolski robił zdjęcia, i jakiś czarny Janek był kapitanem/pilotem transformersa ;)) O wódkę Wyborową nie mam żalu, to jedyny dobry jakościowo i prawdziwy element w tym głupim filmie, wart tej reklamy ;))
Na wikipedii to samo, a strony mniej oficjalne (alternatywne), nawet uzasadniają taki stan rzeczy, może dlatego, że nie są "fabryką propagandy" ;)) Serio ? nie zwróciłem uwagi, powtórzę seans ;))
http://www.filmweb.pl/film/Co%C5%9B-2011-401773/discussion/Ciekawy+film+z+Polski m+akcentem+%29,1783516
Chyba nie o flaczki i krew. ;)
No więc niejaki krzychutrololo wprowadził mnie w błąd, bo to nie był dżem, (wiadomo z linka), że to był przetwór owocowy ze śliwek, a ich prawidłowa nazwa brzmi - "powidła" ;))
Tak ale Prometeusza kręciła wytwórnia filmowa Twenty Century FOX a "Pandorum" niemiecka Constantine.
Pandorum przy budżecie wynoszącym coś pod 40 mln $ przyniosło wpływy na poziomie 20 mln $, z czego jakaś połowa została w kinach. Nikt nie nakręci kontynuacji filmu, który okazał się tak wielką klapą. Tym bardziej, że kontynuacja wymagałaby kilkukrotnie większego budżetu.
Zresztą wszyscy ludzie zapewne na tej planecie dość szybko zginęli, więc kontynuacja jest bez sensu.