PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 189 tys. ocen
6,3 10 1 188951
5,7 63 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Nie wiem na ile to wiarygodna informacja bo nie pamiętam gdzie ją znalazłem ale czytałem, że Ridley Scott nareszcie pękł :)
... i przyznał, że w "Prometeuszu" pojawi się wątek dotyczący powstania rasy obcych, będzie to prawdopodobnie pod koniec filmu.

penetrator1981

Statek który się rozbija to statek na którym znaleziono jaja obcych w "Alien".

ocenił(a) film na 9
gufinka

To już było pratycznie wiadomo od dawna, choćby po Spacejockey'u w "Alien" i tym w "Prometheus". Natomiast Ridley Scott cały czas się odcinał grubą krechą od "Aliena", mówiąc, że film będzie posiadał kilka nawiązań (statek z "ósmego pasażera nostromo" oraz korporacja Weyland) ale będzie zupelnie innym filmem i nie będzie prequelem "obcego". To doniesienie jednak by świadczyło o tym, że jednak "Prometeusz" będzie prequelem "Obcego". Wydaje mi się, że może być scena z jajami na końcu a temat obcego w Prometeuszu może być potraktowany pobocznie ale tak czy inaczej będzie to prequel bo będzie przedstawiał wydarzenia sprzed pierwszej części "Obcego" i pokaże genezę rasy Alienów.

penetrator1981

Chciałbym chłopaki abyście mieli rację. Na tym forum są zagorzali zwolennicy tego że jest to prequel, i są tacy którzy myślą że Prometeusz jest odrębnym filmem powiązanym Statkiem Space Jockey'i i korporacją Wayland. Ja jako fan jestem "pośrodku". Chcę aby film trzymał poziom Obcego 1 i był do "zrozumienia" i nie obchodzi mnie czy to prawdziwy Prequel czy Preludium czy też nie. Utkwiły mi słowa Ridleya który kończąc wywiad powiedział "Fani na pewno będą zadowoleni ". Dlatego też trzymam kciuki Ridley za Twój film:) Pozdrawiam wszystkich fanów:)

ocenił(a) film na 8
Mazurian

Mnie osobiście fakt, że tak naprawdę nic nie wiadomo - będzie prequel czy spin-off, a jeśli spin off to do jakiego stopnia będzie nawiązywał do Obcego? - jeszcze bardziej nakręca. Poza tym statek nie musi koniecznie być TYM samym co w Obcym, może to być po prostu TAKI sam statek.

ocenił(a) film na 5
Mazurian

Polać mu.

ocenił(a) film na 5
penetrator1981

To nie bedzie prequel. To, ze film osadzony jest w tym samym universum nie oznacza, ze jest powiazany pod wzgledem fabularnym z innym, wczesniej nakreconym dzielem. Moze sie myle, ale warto sie zaznajomic z definicja pojecia "prequel". Mnie sie wydaje, ze zarowno prequel jak i sequel (kontynuacja) musza byc silniej powiazane z oryginalnym dzielem, do ktorego maja nawiazywac, by moc uzyc tych okreslen. Dlatego Scott wyraznie mowi, ze to NIE prequel.

ocenił(a) film na 8
gufinka

Juz pisalem, ze to bzdura. W Alien I SJ byl skamienialoscia i chocby nie wiem co musial miec kilka milionow lat, a w zaden sposob nie wyglada, zeby taka odleglosc czasowa dzielila Prometeusza i Alien I :-) Czyli bedzie nowy myk. W koncu nikt ine powiedzial, ze SJ bedzie jeden jedynym, ogolnie to byla super-zaawansowana rasa i mogli miec mnostwo statkow a'la Derelict z Alien I...

sylwiuszp

Tez tak uważam. Ten z trailera Prometheusa wydaje się mniejszym od tego co był w Obcym 1

ocenił(a) film na 8
Mazurian

Dokladnie, w Alien I mial na oko 5-6 m wysokosci, tutaj wyglada na niewiele wyzszego od ludzi.
[mozliwy spoiler] Mysle, ze moze byc po prostu tak, ze w Alien I napotkali na rozbity statek przewozacy bron biologiczna rasy SJ - czyli zalazki obcych w podstawowej wersji, ktorzy po polaczeniu z DNA atakowanej rasy dawalo zabojcze stworzenia. Tylko cos wymknelo sie spod kontroli i ofiara stali sie SJ na Derelict - stad ten na fotelu z wyrwa w klatce, byc moze byla to krolowa, ktora zlozyla potem jaja, na ktore natknelil sie pasazerowie Nostromo. W Prometeuszu mozliwe, ze to po prostu jeden z tych statkow, ale jeszcze "dziewiczy". nie skierowany do ataku na zadna planete, dopiero splot wydarzen sprawi, ze ktos go uruchomi i okaze sie, ze "wybiera sie" na ziemie. Niestety zaloga moze byc w tym czasie zaatakowana przez pierwotna ocje Obcego z tych "urn" obok kamiennej glowy, ale skad sie wezmie SJ w swoistym biokombinezonie? Tak sobie gdybam tylko, ale.... ;-)

sylwiuszp

Strzeliłeś w dziesiątkę co do statku "Bojowego w Obcym 1":
Przeczytaj środek:
http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=83733
Na stopklatce też przeczytałem że załoga będzie uciekała po korytarzach (być może Prometeusza) statku przed "szkieletowymi stworzeniami".

Mazurian

Więc może przodków Obcego mamy

ocenił(a) film na 8
Mazurian

Ha! Czyli jednak. No nic, trzeba poczekac na premiere, mam nadzieje, ze fabula jednak bedzie bardziej zawila i skomplikowana, a film mimo odgadniecia przez rozne osoby (chyba) niektorych wydarzen, bedzie mocno trzymal w napieciu od deski do deski ;-)

sylwiuszp

Czyli morał z tego że Space Jokey'e nie są pokojowo nastawione do innych ras i istot w galaktyce. Też prowadzą wojny w galaktyce. Jeszcze jedna kwestia: Jak nazwać tą istotę, bo jak pamiętam nazwa "Space Jockey" została wymyślona przez fanów, tak samo jak Giganci czy Piloci. Może Ridley opatentuje dla nich nazwę "Inżynierowie" a po angielsku "Engineer" ?

Mazurian

W kwestii formalnej i jako ciekawostka. Nazwę Space Jockey wymyśliła ekipa filmowa przy kręceniu Obcego 8-go Pasażera i tak już zostało. Piloci, Giganci i inne pierdoły są wymysłem fanów.

Kax79

Sorry że wprowadziłem w błąd

Mazurian

Nie no nie przepraszaj bo nie ma za co. Ja nie pisałem tego żeby cię łapać na pisaniu nieprawdy, przynajmniej nie taki był mój zamiar. Doprecyzowałem twoją wypowiedź dla korzyści wszystkich czytelników. Przecież wszyscy tutaj piszemy/działamy dla wspólnego dobra i w wyniku podobnej motywacji tj. pasji dla serii "Obcego". To o genezie tej nazwy akurat wiedziałem (przeczytałem gdzieś kiedyś o tym i zapamiętałem jako ciekawostkę). stąd ten wpis.

Kax79

Skoro o ciekawostkach już mowa to podzielę się jeszcze jedną. Wiecie, że Scott bardzo chciał żeby w finałowej scenie w Obym 8 Pasażerze, Obcy dosłownie odgryzł głowę Ripley. POWAGA. Tylko zdecydowane stanowisko wytwórni przeciwko takiemu finałowi skutkowało takim finałem jaki znamy.

Kax79

Ciekawe. No i pewnie sceny które nie zostały użyte w Obcym

Mazurian

Po przeczytaniu tej ciekawostki uświadomiłem sobie że Scott miał raczej destrukcyjną dla głównej bohaterki wizję zakończenia Obcego. I tak się zastanawiam czy mu to nie zostało tym samym nie wykorzysta tej wizji w Prometeuszu (nie chodzi mi o dosłowne odgryzanie głowy, tylko ogólnie o uśmiercanie bohaterów filmu np. poprzez uśmiercenie WSZYSTKICH osób). Miało by to sens przyjmując że Prometeusz dzieje się przed Obcym (wszyscy zginęli=nie miał kto opowiedzieć z czym się zetknęli =Nostromo odbiera niezidentyfikowany sygnał z Derelicta).

Kax79

Gdzieś wyczytałem że zakończenie ma być tajemnicą. Oby się to sprawdziło:D

Kax79

Moze tak byc, raczej jak czuje w moczu na pewno!

Kax79

No co wy pier...? Powaga? A podajcie żródło

wociu

źródło dokument pt. "The Beast Within: The Making of Alien". Polecam.

Kax79

Ten dokument "The Beast Within: The Making of Alien" to jest źródło o genezie nazwy "Space Jockey". O odgryzaniu głowy jest w książce pt. " Beautiful Monsters" autorstwa Davida A McIntee.

wociu

w/w książkę polecam na długie wieczory, z czym jak widzę nie powinieneś mieć problemu.

Kax79

Wiesz, ja rozumiem, ale istnieją ludzie którzy potrafią z byle powodu pojechać na ciebie jak po szmacie. A ja nie lubię zbytnio konfliktów.

Mazurian

No ja też nie przepadam, albo inaczej traktuję udział w nich jako marnotrawstwo energii. Ostatnio brałem udział tu na forum Prometeusza w dość bezcelowej wymianie zdan także póki co mam dosyć.

Kax79

Rozumiem. Dla relaksu zobacz galeria Gigera z Obcego 1. Zobaczysz że niektóre sceny z trailera które mają dużo wspólnego z obrazami Gigera.

Mazurian

Galerię obejrzę, a dla pełnego relaksu puszczę sobie ten podkład http://www.youtube.com/watch?v=eXqPYte8tvc&list=FL2CKlEnPYUU9QE0NOnUu6Jw&index=2 &feature=plpp_video

Kax79

Wygląda jak Rayden z Mortal Kombat;)

Mazurian

haha, wyobraź sobie że on się dosłownie przebrał za Raidena z Mortal Kombat. Tam w innych klipach jest gdzieś kawałek zatytułowany wprost "Mortal Kombat" :)

Kax79

He he:D

Mazurian

Luknij:
http://geektyrant.com/news/2010/2/19/what-ridley-scotts-alien-could-have-looked- like.html

Mazurian

Ten trzeci obrazek. Chyba tak miał wyglądać Obcy

ocenił(a) film na 7
gufinka

dlaczego wszycy(większość) są przekonani że ten statek to statek z LV-426??????
po 1. Space jockey's nie mieli tylko TEGO jednego statku
po 2. planeta ze zwiastunów wcale nie przypomina LV-426
reszte sobię dopowiedzcie...............

gufinka

NIE. To jest zupełnie inny statek.

ocenił(a) film na 10
penetrator1981

W traillerze jest już wiadome, że będą nawiązania do oryginalnego Alliena a to za sprawą choćby płaskorzeźby widocznej na jednym z ujęć. Takie nawiązania tylko dodadzą całości smaczku. Natomiast swoiste "nawalenie" xsenomorphów tylko może tylko zepsuć ten wspaniale zapowiadający się obraz. Xsenomorphy powinny zaznaczyć swoją obecność ale nią nie zdominować całości filmu. Prometeusz powinien wnosić coś nowego i świeżego a nie trwać w zatęchłym schemacie, który zakończony został przez Alien Resurrection.

ocenił(a) film na 9
Azawakh

Gdzieś czytałem, że alieny były bronią biologiczną nad którą pracowali inżynierowie rasy SJ. Duże prawdopodobieństwo jest, że będą pokazane ich inne "prace", których obserwatorami będą ludzie z załogi. Mam nadzieję, że na końcu będzie epizod ze stworzeniem alienów, taką informację czytałem rzekomo potwierdzoną przez Scotta.

ocenił(a) film na 9
Azawakh

Dzisiaj znalazłem że Giger pracuje nad jakimśdużym projektem związanym z prometeuszem sąprzecieki, że ma byćto postać jakiegoś dużego obcego, możliwe że w postaci "surowej" bądźw połączeniu np. z gigantami z Prometeusza

penetrator1981

daj linka do tego info. Ciekawy jestem czemu służyć ma ta praca skoro film już zrobiony.

ocenił(a) film na 9
Kax79

Chciałem wsadzić linka to jakiś błąd wyskoczył, teraz tego nie znajde bo tak szukałem na pałe. Nie znam daty artykułu więc może giger pracował?

ocenił(a) film na 10
penetrator1981

A może chodziło tu o, że Giger pracował nad elementami scenografii, tym co miała ona przedstawiać? Nie ździwiłbym się jakby właśnie o to chodziło w wypowiedzi Scotta.

Azawakh

pewnie tak, tylko kolega napisał to tak jakby Giger pracował już po zmontowaniu filmu. No nic, prawdopodobnie nie zwrócił uwagi na datę tego newsa...albo Giger pracuje np. nad jakimś dużym standem na potrzeby premiery w jakimś kinie.

Azawakh

albo w ogóle nad jakimś projektem promocyjnym filmu.

ocenił(a) film na 10
penetrator1981

z tego co czytałem to Ridley podtwierdził, że w ostatnich minutach filmu ma dojść do narodzin obcego

ocenił(a) film na 9
orzel29

Też właśnie gdzieś "wygooglowałem" tą informacje potwierdzoną przez Ridleya Scott'a. Co do info. o prowadzeniu prac przez Gigera to rzeczywiście nie spojrzałem na datę ani już nie mogę znaleźć tej strony, pewnie informacja dosyć stara. Było napisane, że Giger projektuje jakiegoś dużego Obcego. Był to chyba przeciek z firmy zajmującej się figurkami do filmu (chodzi o figurki jakie sprzedaje np. aliensgroup) "Prometeusz", które chyba mają mieć premierę równo z filmem. Nie wiem możliwe, że to jakieś brednie...

ocenił(a) film na 7
penetrator1981

Fake i obalone już kilka miesięcy temu...