PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=509652}
6,1 61 tys. ocen
6,1 10 1 61188
5,1 27 krytyków
Predators
powrót do forum filmu Predators

Postawię kontrowersyjną tezę że Brody jest lepszy w Predatorze niż Schwarzenegger.
Bardziej wiarygodny. Dlaczego? Predator powstał w latach 80-tych tzn. czasów gdy w
filmach jeden Stallone czy właśnie Arnie potrafili zniszczyć całą armię. W filmie Antala nie
ma pozerstwa. Brody jest zwykłym żołnierzem, a nie mięśniakiem. Żołnierz ma umieć
szybko się przemieszczać, nieść tyle sprzętu ile jest w stanie i strzelać - tylko tyle. Co
prawda Brody przesadził z głosem, ale co tam. Daję filmowi 6/10. Minus 4 za kopiowanie 1
części

ocenił(a) film na 7
borsuk96

Ta "kontrowersyjna teza" to jedyne co brzmi sensownie w tej wypowiedzi - kino akcji trochę się zmieniło przez ostatnie 20 lat. Reszty nie będę komentować.

5ZERYF

To merytorycznie wypowiedz się co jest bezsensowne w mojej wypowiedzi? Bez obrażania mnie, jak to niektórzy na tym forum potrafią

ocenił(a) film na 6
borsuk96

Uważam że jeśli twórcom zależałoby na wiarygodnym filmie, to musieliby stworzyć zupełnie nowy scenariusz.
Mnie Arnold duuuuuuuuużo bardziej przekonał - i tyle ode mnie.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 7
gorhand

Wszystko zależy od scenariusza i reżysera z jajami, nie od suchoklatesów czy osiłków w rolach głównych. Predator 2, na przykład, to bardzo solidny film, a Danny Glover raczej do mięśniaków nie należy. Brody zagrał zupełnie przyzwoicie. Po prostu zarówno on jak i reszta obsady nie mieli specjalnie pola do popisu, bo historia nie obfitowała w jakieś specjalne fajerwerki. Z drugiej strony, tira wódki dla tego, kto w temacie Predzia wymyśli jeszcze coś oryginalnego.

sab1970

Pozostaje jeszcze przyszłość i motyw z gry AvP gdy korporacja Weyland - Yutani odnalazła planetę obcych. Bądź co bądź jest to Predatorzy powinni ją chronić przed ludźmi. Może by tak jakaś wojna Ludzie kontra Predatorzy?

ocenił(a) film na 7
borsuk96

Co do Obcego to Scott ma w planach prequel serii (co mnie osobiście bardzo cieszy). A co powszedniej wypowiedzi (borsuk) nie chciałem Cię obrażać a raczej skłonić do analizy Twojej wypowiedzi (z pewnością się udało) Chodziło mi o to, że Brody NIE przesadził z głosem tylko faktycznie nieźle zagrał, bo trzeba przyznać, że to raczej nietypowa rola dla niego. Co do oceny - akceptowalna (6-8). Najbardziej jednak nieprzemyślane było ostatnie zdanie. -4? Bez żartów, film musiał powielić wile z pierwszej części, bo gdyby nie to grupa docelowa, której oceny będziemy jeszcze widzieć tutaj przez jakiś czas oceniała by film jeszcze niżej (mówię tu o fanach serii Predatora) Ponieważ, moim zdaniem, każdy szanujący się fan obu serii (Pred i Obcy) wie, że AvP to totalna porażka. Oczywiście jeśli chodzi o grę fabuła była o niebo lepsza. Dlatego też powrót do najlepszej części moim zdaniem to NAJBEZPIECZNIEJSZE zagranie ze strony producentów. Oceniłem film na 7 ponieważ, jak już ktoś zauważył, zabrakło w nim świeżości, mimo to "kopiowanie" nie jest dla mnie błędem w tym wypadku.

5ZERYF

Dzięki za kulturalną i konstruktywną krytykę :-)

ocenił(a) film na 7
borsuk96

Hehe zawsze do usług :)

borsuk96

Mało, że się nie zgadzam z tezą to jeszcze ośmielę się napisać, że Brody bardzo źle zagrał w tym filmie. Nie jest stworzony do takich ról, cały czas wymuszał w sobie twardziela, mówił po męsku przez zęby i patrzył "spod łba" co wyglądało komicznie. Arnold za to ma olbrzymią charyzmę, a że jest duży to nawet nie musi udawać męskiego.
I w końcu to Brody trzaska tego predatora jakimś tasakiem z lewej i prawej jak Rambo, a Arnold w starciu bezpośrednim nie ma żadnych szans, jak predator pozwala mu się uderzyć w twarz, co ledwie odczuwa.

ocenił(a) film na 7
Magic_aM

Predators mi się podobali i Brody jest całkiem spoko ale nie zgodzę się że jest lepszy niż Arnold, który w pierwszej części stworzył postać bardzo charyzmatyczną, silną i wzbudzającą sympatię

simon127

ja tutaj z wszystkimi wypowiadającymi sie zgadzam ale wszyscy sie pewnie zgodza (jak to jest w tej reklamie)można było wycisnąc więcej pewnie można. Ciekawi mnie kto za tym wszystkim stoi za sprowadzaniem ludzi na tę planetę i wogule czy ludzie czy predatorzy bardzo mi sie podobał ten motyw z (wygnańcem) tym uwięzionym predatorem jak go brody uwolnił pokazał mu naszą planetkę szkoda że go zabili reżyserzy czy tam scenarzyści byłby ciekawy motyw i by mieli jednego z predatorów jako sprzymierzeńca zamiast tego co przeżył 10 sezonów na tej planecie moglllli by dac arniego jako starego mędra który przeżył starcie z predatorem nie no żrtuje ale kto wie może by było ciekawie ale jednak myśle ze predatorzy stali za tymi porwaniami jak wszyscy muwili błysk a potem spadanie chociaz moze jest głupie to pytanie kto za tym stoi jak brody spada to w ostatniej chwili włacza mu sie spadochron za pomocą czujnika taki miał specyficzny dźwięk tych urządzeń predatorów i czerwony kolor jak się włączył.
Za wszystkie odpowiedzi z góry thx
PS. nie jestem fanem predatorów ale bardzo podobają mi sie ich filmy

ocenił(a) film na 8
Naruto6hokage

Raczej na pewno nie stoją za tym ludzie. Na obecnym poziomie nie mamy możliwości polecieć tak szybko i daleko w przestrzeni, tak żeby opinia publiczna tego nie zauważyła. Poza tym po co ludzie mieliby dostarczać Predatorom zwierzynę.. to Predatorzy potrzebowali tych ludzi.

Magic_aM

Z tego co pamiętam(jeszcze :-P) to Tamten Predator był zmęczony walką z tym przywiązanym którego uwolnił Brody, a później dostał kulę ze snajperki inaczej by się nie dawał. Fakt że Brody ciut przesadził z tym głosem, ale moim zdaniem nawet mu się udało.

borsuk96

Ze snajperki dostał chyba później, w Predatorze 1 za to przeżył kilka wybuchów (to woreczki, które Arnold przyczepiał do strzał i które wybuchały). Albo może masz rację, ci najnowsi predatorzy byli bardzo lewi w porównaniu z tym pierwszym. Tamten poruszał się głównie po drzewach - łowca. I taka wizja predatora spodobała się widzom. A ci najnowsi predatorzy są bardzo przeciętnymi kosmitami. Największym winnym jest reżyser, a Brodyego też trzeba winić za to, że przyjął rolę w takim filmie. Tak samo trzeba winić Arnolda że przyjął rolę w Termianatorze 3, chodź Cameron nie zgodził się go wyreżyserować po przeczytaniu scenariusza. Gdyby Arnold zagrał w najnowszej produkcji to film byłby lepszy, ale i tak przeciętny.

użytkownik usunięty
borsuk96

@borsuk96 - chyba sobie raczysz żartować - "pianista" Brody -przeciwnikiem Predatorów, już samo to jest
komiczne -tragiczne?
Brody, szczupły, nawet powiedziałbym wątły i kiedy patrzę na "biedną" buzie z zapadniętymi oczkami, to nie wiem,
czy mam płakać, czy się śmiać z tego super twardziela.
Przyznam się,że oglądając film miałem duże obawy, czy Brody da radę, czy nie położy filmu i
dał radę - na szczęście.

ocenił(a) film na 8
borsuk96

Ogólnie aktorem lepszym Brody jest zdecydowanie. Ale role w takich filmach jak Terminator, Predator czy Rambo musi grać twardziel z krwi i gości (Stallone, Schwarzenegger, Willis, Diesel itd.) . Tak się utarło i tak musi być. On nie pasował do Predators ,tak samo jak Schwarzenegger nie pasowałby do głównej roli w "Pianiście"

DSLMarvel_Behnke

A moim zdaniem faktycznie, Brody nie pasował do roli, ale nie wypadł tragicznie jak się spodziewałem. Jednak mimo tego nie przebija Arnolda.

ocenił(a) film na 8
ObiWanKenobi444

Ja jestem zadowolony.. Brody zagrał doskonale napakowanego wojaka, a Arnold.. przeważnie gra napakowanego debila.. i zawsze się zastanawiam, czy on w ogóle gra.. :P

DSLMarvel_Behnke

szkoda, że kultura popowa postrzega jako prawdziwych twardzieli wyłącznie gości na sterydach. brody jest najbardziej realnym najemnikiem jakiego widziałem w kinie strikte rozrywkowym i za to chwała twórcom filmu.

ocenił(a) film na 7
djedrys

Zgadzam się. Poza tym , ciekawe, jakie argumenty mieliby przeciwko Brody'emu jego antyfani (w tym filmie), gdyby nie zagrał w "Pianiście"...? :D Ta rola ciągnie się za nim jak na łańcuchu. ;)

ocenił(a) film na 7
sab1970

UWAGA SPOILER z ISTOTY: :Wtedy mówiliby, że "ten ciotowaty gość co pieprzył mutanta się nie nadaje" :)

ocenił(a) film na 7
5ZERYF

He, he... pewnie tak.