PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=464544}

Pozwól mi wejść

Låt den rätte komma in
2008
6,7 41 tys. ocen
6,7 10 1 41237
7,1 25 krytyków
Pozwól mi wejść
powrót do forum filmu Pozwól mi wejść

Polecam ogromnie! Film jest niezwykle realistyczny - fantastycznie wyważony. Wszystko w nim wydaje się takie rzeczywiste. Ta młodziutka wampirzyczka nie jest jakaś uładzona, czyściutka itd. Ta krew faktycznie brudzi. Ciemność jest męcząca, a głód nie do wytrzymania w taki normalny zwierzęcy sposób. Jednocześnie wszystkie te elementy z legend - niemożność wytrzymania słońca, potrzeba zaproszenia, by wejść. Wszystko jest tak ładnie zgrane, że wydaje się czymś zupełnie normalnym - w takim sensie, że jak najbardziej możliwym w świecie "za oknem". I ta senna, melancholijna atmosfera. I ten ojciec dziewczynki, i ci ludzie pijący, siedzący przy stole. Maksimum realizmu. Świetna odtrutka na fatalnie nudny i sztuczny "Zmierzch" ;P

ocenił(a) film na 10
Eleonora

Widzisz, nie używam MISIA, tylko liska, a właściwie pandy małej.

ocenił(a) film na 10
Hominus_nocturnus

GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL!! !!!!!

Messi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2:0 - Manchester jest, niestety, w rzyci.

ocenił(a) film na 10
Hominus_nocturnus

Cholera ciągle dostaję zawiadomienia na skrzynkę, że są tu nowe wpisy w tym cudownym przecudownym temacie, ale za cholerę nie mogę tego wszystkiego ogranąć......

....mimo, że mam misia z którym się wspieramy i kochamy ;PPPPPPP

ocenił(a) film na 10
Eleonora

bo to jest nie do ogarnięcia ;)

ech, ten kochany miś
http://www.youtube.com/watch?v=3NyqYqR0czk

ocenił(a) film na 10
Martinn

Nie do ogarnięcia żadną z dostępnych MOCY;D

Ad misia:

http://longer1986.wrzuta.pl/audio/7wrCV9IBkW6/big_cyc_-_bialy_mis

ocenił(a) film na 10
Martinn

Martin, romantyk z Ciebie..................

ocenił(a) film na 10
Eleonora

jak kiedyś chłopak (znaczy z jego punktu widzenia, bo mojego nie) dał mi misia to się wkurwiłam, bo był drogi, a ja nie jestem dzieckiem i wolałam np. kolczyki....

ocenił(a) film na 10
Eleonora

"Hej dziewczyno,
spójrz na misia"

a nie na jakieś,
kurna,
kolczyki ;)

ocenił(a) film na 10
Martinn

ach daj spokój... ten miś był okropny, bo to był Puchatek i to wielkości słonia. Jakbym kurde była sześciolatką :-/ ....a kolczyki no to wiesz - to jest coś, co można pokochać ;P Zresztą potem udało mi się uzyskać od niego kolczyki i do dziś je kocham, więc mówię Ci - biżuteria to biżuteria jednak... a nie jakieś tam misie...

ale co do misiów to MIsię podobają takie tradycyjne i malutkie - to ma swój urok, ale to wiesz muszą być te takie z łatkami itd. Takie specyficznie stylizowane na oldschool, a nie jakieś nowoczesne kolorowe i bez duszy

ocenił(a) film na 10
Eleonora

I know - kolczyki,
wisiorki, szaliczki

same niezbędne rzeczy ;)

ale dziś
po zwycięstwie
Barcy
jestem, kurna,

w romantycznym
nastroju ...

Martinn

vISCA EL bARCA, MOJA UKOCHANA bARCA :)
Capsa sobie nie wyłaczyłam heh.

ocenił(a) film na 10
mikka_v

Pieprzyć Capsa

Barca über alles!!!
Forever!

Martinn

Heh a Lala płakała comme toujours.

ocenił(a) film na 10
Martinn

Cholera, nie widać.

Pieprzyć capsa!

Barca Über Alles!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ocenił(a) film na 10
Eleonora

Tak myślałem... tepsa rulez :P

Co do rapida - sprawa jest nieco bardziej skomplikowana, niż szaremu "downloaderowi" by się wydawało.
Nikt im nie broni zarabiać, choć to w tej sytuacji jest dość dwuznaczne, ale zauważ/-cie, że ta przestrzeń dyskowa (rzekomo droga w utrzymaniu) staje się czymś na kształt "czarnego rynku" - rapid pobiera jedynie "haracz", natomiast zapewne w statusie ma klauzulę, że "nie odpowiadają za treści zamieszczane przez użytkowników" i tym sposobem uchylają się od odpowiedzialności, bo to użytkownicy przecież wypełniają tą przestrzeń treściami, do których często gęsto nie mają praw. Tak więc zarzut piractwa skierowany w stronę rapid jest - przynajmniej w świetle prawa - bezpodstawny, ale każdy wie, jak to wygląda. Dlatego ja nie mam nic do piratów, jeśli przyczyniają się do rozpowszechniania, a nie każą sobie płacić za ściąganie treści, do których ani nie mają praw (bo ich wcale nie potrzebują), ani sami ich nie zamieszczają. Poza tym tu nie chodzi o kwoty, ale o sam mechanizm działania. Zobacz, np. Pirate Bay odpowiada przed sądem za udostępnianie pliczków *torrent, przy czym nie oferują oni pełnych i gotowych do ściągnięcia treści, a jedynie tracker (tak to się chyba zwie), z kolei rapid oferuje pełne (w paczkach) i gotowe do bezpośredniego ściągnięcia treści, ale za ich zawartość nie odpowiada, dlatego też nie odpowiada przed sądem, choć pewnie i tak się niedługo do nich dobiorą.

A z FW sprawa wygląda zgoła inaczej, ale z racji tego, że się nie zrozumieliśmy, wyciągnęłaś dość pochopne wnioski z mych słów, których ani dobrze Ci nie uargumentowałem, ani nawet nie wyjaśniłem dostatecznie. Wspomniałem jedynie, pisząc o formie wyzysku, że miałem na myśli "wyzysk" w sensie marksowskim, a nie potocznym, do którego z kolei Ty się odwołujesz. Zatem powołując się tu na moje słowa, zresztą opacznie pojęte, tworzysz (być może nieświadomie) nieporozumienie, a ja tego chciałbym uniknąć.

P.S.
Nie wydaje mi się, abyś udało się na tym "cienkim" forum przeprowadzić jakąś poważną dyskusję.

ocenił(a) film na 10
parura

Z tego co wiem, to akurat piratebay bardzo dobrze sobie radzi z wszelkimi zarzutami prawnymi w stosunku do nich wysuwanymi i nie wiem jak, ale wyjątkowo dobrze je obala. Nawet część z jego adminów założyła jakąś partię, żeby było śmieszniej i polityczniej. Tak czy siak - dokładnie w tym nie siedzę, więc dokładnie nie będę pisać, bo się nie orientuję. Ale co do rapida to trudno, żeby odpowiadali za te treści - dla mnie to jest jak najbardziej w porządku, że nie odpowiadają. Wcześniej też były różne edyski i ludzie z tego korzystali, ale były gorzej zorganizowane i po pewnym czasie upadały.

Z kolei co do uploaderów, to też do końca nie wiem jak oni to robią, ale zaciekle zbierają te punkty ładując co się da, a często podkradając cudze załadunki i przeładowują na własne konta i rozpowszechniają linki no i... zarabiają na tym, bo potem sprzedają konta na allegro. A co do Allegro to własnie mozna tam kupić po bardzo atrakcyjnych cenach konta rapidshare - tak przy okazji chciałam poinformować, jak by ktoś nie wiedział, bo to bardzo użyteczna informacja :D

Tak czy siak cieszę, że rapidshare istnieje i nie sądzę, by szybko padło. Wróżę mu bujną przyszłość.

Eleonora

Czy wy się tak zamierzacie ściskać do 1000? Mater nostra...

ocenił(a) film na 10
mikka_v

Nie wiem, ale czy to nie jest sprawa honoru?

Eleonora

Super, to jeszcze 500 pościków.

Regis, masz dla swoich wampiretek, podklej na ML:

http://katya86.wrzuta.pl/audio/aSNiR85XQLA/12_-_wampir

ocenił(a) film na 10
mikka_v

ooooo znam "Wampira" Pudelsów.. to bardzo fajny song.......

ocenił(a) film na 10
Eleonora

Horroru.

ocenił(a) film na 10
mikka_v

10000 złych uczynków?

Hominus_nocturnus

I 1000 jeszcze gorszych :)

ocenił(a) film na 10
mikka_v

Vshrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!!!:

Hominus_nocturnus

A no widzisz, sam masz, ale o twoje poddane ja muszę dbać!

ocenił(a) film na 10
mikka_v

ooooooooooooooooooooops;((

Zawieruszyło się w trakcie czyszczenia dysków.

ocenił(a) film na 10
Hominus_nocturnus

on ma jakieś poddane??

ocenił(a) film na 10
Eleonora

11 stron dyskusji o "Pozwól mi wejść"

cóż za inspirujący skomplikowany film....

Eleonora

Jak widać - inspiracja do spacerów po gzymsie na paluszkach :)

ocenił(a) film na 10
mikka_v

no czyli naśladujemy bohaterkę.....

Eleonora

No czyli inspiracja całą twarzą :D

ocenił(a) film na 10
mikka_v

i kończynami czterema....

ocenił(a) film na 10
Eleonora

wow ale ten temat wygląda pod FF - nic dziwnego, że jesteście umęczeni ;PPPPPPPPPPPPPPP

ocenił(a) film na 10
Eleonora

jak chędożone 150. Vshrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!!!!:

Hominus_nocturnus

No tak z lekkaśmy są...
Może tak teraz przejedziemy na sam początek i znowu będziemy się ścieśniać? Bo za chwilę to przestanie mieć jakikolwiek sens.

ocenił(a) film na 10
mikka_v

jakie te Pudelsy
smutne

może coś
sympatyczniejszego
http://www.youtube.com/watch?v=awCJpkvZLIs

Martinn

Właśnie sprawdzam "Draculs Bluthochzeit" E Nomine, ale jakoś mi nie leży.

ocenił(a) film na 10
Martinn

to są psy - muszą być smutne - taki psi los

ocenił(a) film na 10
Hominus_nocturnus

Ad Eleo i poddanych:

nie na darmo mówiłem: 'CAŁY Moonlight'.

ocenił(a) film na 10
Hominus_nocturnus

ach.... to dlatego lubisz "Moonlight" - łowisz tam niewinne dzierlatki ;PPPPP

Eleonora

Cały ML, który zapewne teraz krwawi sercem własnym za swym władcą...

ocenił(a) film na 10
mikka_v

łał to ja się czuję dumna, że go tu przyciągnęłam do tego jakże interesującego tematu kolumnowego.....

Eleonora

Hehehehe uważaj bo przyjdą i ci zrobią z dupy jesień średniowiecza. Już to przerabialiśmy na TL. Sorry, Regis, zamykam się i nie znęcam więcej.

ocenił(a) film na 10
mikka_v

Co w ciebie wstąpiło, dziewczyno?!

Z dupy jesień średniowiecza - niby komu?!

ocenił(a) film na 10
Hominus_nocturnus

tak, to chyba demon z "True Blood" w nią wstąpił, bo wcześniej nie sadziła takich wulgaryzmów.....

Eleonora

Olala, zaraz wulgaryzmy... To klasyka a nie wulgaryzmy. Cytaty mam cenzurować?

ocenił(a) film na 10
Eleonora

PING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hominus_nocturnus

Miau miau miau, a jakoś tak. Już nic nie mówię. I na ML nie chodzę. I na TL spakowałam walizki. I generalnie fajnie jest.

ocenił(a) film na 10
Eleonora

Zaiste,
temat
z
deczka
kolumnowy.

Tylko KOTA tłajlajtowego tu brakuje.

ocenił(a) film na 10
Hominus_nocturnus

znaczy mi tego jeża zrobią, czy szblozębatemu? .... a koleg ami pisał, że ostatnio spotkał w pracy smutnego jeża............

...może on też był molestowany - ten jeż...