PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8823}

Powrót do przyszłości

Back to the Future
1985
7,5 354 tys. ocen
7,5 10 1 354492
8,2 65 krytyków
Powrót do przyszłości
powrót do forum filmu Powrót do przyszłości

Mam pytanie. Czy w tym filmie nie były wykorzystane utwory Van Halena?
Chodzi mi o te momenty gdy Marty budził swojego ojca jako Darth Vader, oraz jedna z piosenek którą grał główny bohater na balu. W innych momentach też były chyba wykorzystywane utwory tej grupy. Jeśli to nie ten zespół, to proszę o odpowiedź jaki?
Z góry dziękuje za odpowiedź.

użytkownik usunięty
lincoln2491

Jasne że to był Van Halen gdy Marty budził George'a :) Jeśli się nie mylę, to był ten słynny riff z "Eruption" :)

Na balu Marty McFly grał "Earth Angel" (niestety autora tej piosenki nie znam), a potem "Johnny B. Goode" autorstwa Chucka Berry'ego (kuzyna Marvina który zadzwonił do Chucka :D)

A tak dla spokoju. Piosenka z początku filmu gdy Marty McFly jedzie do szkoły to Huey Lewis & The News "The Power Of Love", a pod koniec filmu gdy Marty budzi się w swoim pokoju to też Huey Lewis ale "Back In Time". Ta piosenka jest też na napisach końcowych.

Gdy Marty wraca do 1985 roku i budzi tego menela, w radiu leci Eric Clapton, ale tytuł niestety mi wyleciał z głowy :(

ocenił(a) film na 10

Dodam jeszcze żę najzwyczajniej w świecie kaseta, którą Marty wkłada do walkmana jest... opisana :P Jest na niej napisane Van Helen :]

Madeleine29

Dzięki za odpowiedź. Co do kasety, to nie widziałem nazwy, bo oglądałem film jednym okiem.