jak dziewczyna z sasiedztwa to "Amerykańska zbrodnia", opowiada tę samą historię.
zobacz sobie film "amerykańska zbrodnia", film oparty na faktach, a scenariusz napisany na podstawie scenopisów sadowych, naprawdę pozostaje w pamięci, ten film 'clevland abduction" w porównaniu z dramatem który przeżyła tamta dziewczyna to pikuś, gorąco polecam jak cie interesuje podobna tematyka
W sumie to nie wiem jak w obiektywny sposób można porównać takie dramaty i napisać, że historia "Cleveland Abduction" to pikuś :o. Podliczałeś jakieś punkty za ilość gwałtów, zadanych ciosów, pobić czy tortur? WTF.
Chained. Chlopak jest przetrzymywany od dziecka przez seryjnego morderce, ktory na jego oczach zabil mu matke. Mocny film.
Tego się dowiesz po obejrzeniu paru pierwszych minut tego filmu albo przeczytasz opis xd więc co to za spoiler
Labirynt,
Horseman 2008,
Angst,
Michael 2011,
Snarveien,
Jeszcze kilka podobnych by się znalazło, ale nie pamiętam w tym momencie tytułów.
Aurore z 2005 roku
Na faktach film przeraża na tyle ze ledwo da się to oglądać :( emocjonalna masa od złości po bezradność polecam
Najlepszy o tej tematyce "Utrzymanka" jest świetny, polecam również:
-Pokój
-3096dni
-dziewczyna z pociągu, chyba podobny temat
-polowanie, podobny temat
-nieuchwytny, podobny temat
ja polecam GHOSTLAND(2018)-nie jest oparty na faktach ale tyle tam przemocy, ze od samego oglądania ciało całe boli. dodatkowo polecam na faktach: room(2015).
https://www.filmweb.pl/film/Ameryka%C5%84ska+zbrodnia-2007-334477 a później długo długo nic. porażający temat i świetnie przedstawiony w filmie. zajęło mi parę dni aby nie powodował u mnie mieszanki złości i poczucia bezsensu
"Upadek Grace"
"Pokój"
"Nostalgia anioła"
"Pluje na twój grób" (2 części)
"Uprowadzona" (3 części w sumie, przy czym pierwsza najlepsza/godna uwagi)