PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1216}

Poszukiwacze zaginionej Arki

Raiders of the Lost Ark
1981
7,7 280 tys. ocen
7,7 10 1 279897
8,1 69 krytyków
Poszukiwacze zaginionej Arki
powrót do forum filmu Poszukiwacze zaginionej Arki

Moim zdaniem Poszukiwacze zaginionej Arki to najlepszy film przygodowy jaki powstał do tej pory. Mogłaby się z nim mierzyć któraś z części Władcy Pierścieni, ale to bardziej film fantasy. Bardzo mi sie podobała cała trylogia Władcy, jednak Poszukiwaczy mogę oglądać setki razy i nigdy mi się nie znudzą. Uwielbiam ten film. Zapewnia nie zapomniane 2 godz rozrywki. No i oczywiście postać Indiany Jonesa, jaką stworzył Harrison Ford to absolutny fenomen. Nie można było dobrać lepiej odtwórcy roli Indiany. Spielberg i Lucas trafili w samą 10, a Ford zapewnił sobie tą właśnie rolą nieśmiertelność...

ocenił(a) film na 10
lord_hennry

Zgadzam sie nie ma lepszego przygodowego. A wogole Indiana Jones to klasyka, a Poszukiwacze najlepszy ze wszytskich czesci. Ja juz ten film ponad 100 razy oladlem (wiecej niz jakikolwiek inny) i ciagle nie mam go dosyc...To wszytsko zasłuha Harrisona Forda!

ocenił(a) film na 10
lord_hennry

Popieram. Świetny film. Można rzec, że wybitny. Pamiętam jak go zobaczyłem pierwszy raz jakieś kilkanaście lat temu i wywarł na mnie ogromne wrażenie. Chyba najlepszy film przygodowy jaki widziałem. Muzyczka z Indiany to już klasyk i każdy raczej ją rozpoznaje, a sam Harrison Ford wcielając się w postać Indiany Jonesa przeszedł do historii. Według mnie Poszukiwacze zaginionej Arki zasługują na miejsce w pierwszej dziesiątce TOP Świat. No ale to jest moje zdanie.
Pozdrawiam wszystkich, którzy tak jak ja potrafią docenić wielkość tego filmu.

ocenił(a) film na 10
lord_hennry

Jak najbardziej zgadzam sie z powyzszymi opiniami. Poszukiwacze rzadza! Swietny film i absolutnie fenomenalny Harisson Ford w swojej życiowej roli.
Pozdro dla wszystkich fanow Indiany!

lord_hennry

Prawda. Bardzo dobry film, a nawet rewelacyjny. Po tylu latach nadal oglada sie go bardzo przyjemnie i ciagle sprawia mi on ogromna radosc. 10/10 - glownie to zasluga Forda, poniewaz zagral Indiane wprost genialnie!

lord_hennry

Trafne komentarze. Filmik wypas! Poszukiwacze rzadza a Indy wymiata! Szkoda tylko ze nie sa wyzej w top 100 swiat, a zasluguja na wyzsze miejsce.
Troche mnie to dziwi ale postac Indiany Jonesa nie jest specjalnie popularna wsrod film-maniakow. Moze to przez to ze jest to starszy filmik, ale porownac to z Piratami z Karaibow ktore maja nieporownywalnie wiecej glosow, a bedac zarazem slabszym kinem niz ktorakolwiek z czesci Indiany (moze poza Krolestwem :)

ocenił(a) film na 8
tomy_55t

Uwialbiam ten film - czysta przygoda, nowsze filmy typu Mumia, Skarb Narodów czy Piraci z Karaibów chowaja się przy Indym :D
Aczkolwiek ja jeśli chodzi o filmy przygodowe stawiam "Poszukiwaczy Zaginionej Arki" na pieerwszym miejscu razem z...Imperium Kontratakuje (podobnie jak Indy też kocepcji Georga Lucasa). Dwa najlepsze filmy przygodowe ever.