siemka chodzi mi o te wstawki z tylerem ciekaw jestem ilu z was udało się je rozkminić
mi się udało. obejrzałem 3 raz film i tak się zastanawiałem o co chodzi i tak na początku filmu sa2 albo 3 wstawki to jest początek choroby tylera (narratora) i to jest jego wyobraźnia
Ciekawe, ja to rozumiałem tylko jako nawiązanie do jednej z prac Tylera, czyli sklejania filmów w kinie, i dodawania do nich paroklatkowych wstawek, ale faktycznie pierwsza jaką zauważyłem pojawia się kiedy Jack rozmawia z lekarzem o insomni... Ja wyłapałem 4; Tyler obok lekarza kiedy ten mówi mu o zebraniach grupy z rakiem jąder, drugi to Tyler opierający się o prowadzącego grupę raka jąder, trzeci to jak Jack wybiega za Marlą z jednej z grup i widzi tylko jej sylwetkę odchodzącą w stronę światła latarni, Tyler pojawia się tak że przez chwilę ją 'zakrywa', a czwarta wstawka to penis na samym końcu filmu, tuż przed napisami, kiedy leci już "Where Is My Mind" Pixies.
Twoja teoria zakłada, że Jack wie, jak będzie Tyler wyglądał już od samego początku filmu, ale ja to widzę inaczej; mózg ludzki nie jest zdolny samemu do kreowania twarzy, są one po prostu powtórzeniem tego, co widzieliśmy wcześniej. Uważam, że Tyler, którego Jack mija na bieżni na lotnisku, to po prostu jakiś facet, od którego Jack "Ściągnął" wygląd Tylera. Możliwe też, że Tyler w samolocie również jest jeszcze prawdziwy, ale jest to już nie do określenia.
nie wiem ja ogólnie lubię takie rozkminy oglądałeś morze wyspę tajemnic Schutter island tam mam lepszą
no cóż mi się jednak wydaje że to jego wyobraźnia na początku Tyler (narrator nie wiedział dokładnie kim chce być dlatego jego wizja trwałą tylko przez chwilę tzn pojawienie się Brata Pita może pomyślał sobie że taki właśnie chciałby być a nie sądzę że akurat chciałby wyglądać jak brad pit po prostu on akut\rat zagrał tę rolę i to jest niby jego obraz tego kim chciał by być pomyśl sobie czasem myślisz że chciałbyś być np jak jakiś słynny aktor dajmy na to Norton :) ale myślisz sobie że nie chciałbyś wyglądać tak jak on ale posiadać jego cechy .. nie wiem czy zrozumiesz co mam na myśli polecam przeczytać książkę chociaż ja najpierw poogladałem film