PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=785038}

Pod ostrzałem

Downrange
2017
5,0 742  oceny
5,0 10 1 742
Pod ostrzałem
powrót do forum filmu Pod ostrzałem

7/10

ocenił(a) film na 7

(...) Fabuła jest tu umowna, wręcz minimalistyczna i bardzo przypomina tę z niskobudżetowego thrillera "The Wall" w reżyserii Douga Limana − pozbawiono ją jednak aspektu socjologicznego, by w efekcie powstał bezpretensjonalny film o fascynacji przemocą. Zobaczymy w "Downrange" sporo trzewi, sporo roztrzaskiwanych czaszek i rozstrzeliwanych kończyn, ale Kitamura przejawia też zacięcie artystyczne − interesują go eksperymenty z kamerą, szerokie, panoramiczne wizje oraz nasycone przebłyski światła, dochodzące spoza zoomowanych głów.

Pełna recenzja: #hisnameisdeath

ocenił(a) film na 3
MyNameIsDeath

Niestety dla mnie film jest slaby. Fakt, coś się dzieje i jest dużo krwi. Jednak jeśli jest snajper to tu powinien być zachowany realizm jego fachu. W filmie usadowiony jest on cały czas w jednym miejscu, a strzela pod takimi kątami, że w rzeczywistości jest to niewykonalne.

ocenił(a) film na 7
walus1981

Nie wszystkim znany jest fach snajpera :P

ocenił(a) film na 3
MyNameIsDeath

Pewnie, że nie ;) Sam nim nie jestem :P Jednak podstawy balistyki każdy raczej zna. Jeśli kąt jest zbyt duży to pocisk aż tak bardzo nie zakręci ;) W tym filmie cuda wyprawiały ;)

ocenił(a) film na 7
walus1981

Zakończenie Downrange podpowiada, że nie należy traktować go z pełną powagą.

ocenił(a) film na 3
MyNameIsDeath

Masz rację. Zapomniałem o zakończeniu. Podniosę ocenę do 4. Chyba w tych czasach nie można większości filmów akcji i horrorów traktować z pełną powagą. Wtedy musiałbym większość nowych produkcji nisko oceniać. Stare są lepsze. Ostatnio oglądałem Skyscraper i też mam mieszane uczucia. Jadnak tamtych absurdów tak bardzo nie analizowałem. To też kwestia charakteru myślę, wszystko analizuję i rozkładam na czynniki pierwsze zamiast wciągnąć się w akcję. Może tak analizuję filmy przez moje drugie zainteresowanie jakim jest muzyka. Utwory także rozkładam na poszczególne dźwięki i ciągle zmieniam elementy systemu grającego gdy mi coś nie gra...