PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8712}
7,5 171 tys. ocen
7,5 10 1 171300
7,3 39 krytyków
Pocahontas
powrót do forum filmu Pocahontas

Ile mają lat?

ocenił(a) film na 10

Jak myślicie ile lat mają Pocahontas i John Smith?

pink100

Pocahontas gdzieś 20 lub 19, a John Smith 25

ocenił(a) film na 7
jasiek151

Podejrzewam, że Pocahontas była jednak młodsza - jakieś 15, 16, no może 17 lat. Trzeba pamiętać, że wtedy ludzie żyli dużo krócej i wiele rzeczy robili wcześniej - np. żenili się wcześniej.

ocenił(a) film na 8
pink100

15 to może nie ale z 17 ;p A John miał ze 20-22

Asiek666

z tego co wiem, Pocahontas miała wtedy 12 lat :) http://pl.wikipedia.org/wiki/Pocahontas

ale faktycznie, w filmie mogła mieć coś koło dwudziestki, bo przecież Disney musiał ukazać ją jako dorosłą kobietę

pink100

Pocahontas jak Pocahontas, ale prawdziwy John Smith miał niewiele wspólnego z disneyowskim playboyem:
http://www.gutenberg.org/files/18127/18127-h/images/019johnsmith.jpg

Nie był ani szczupły, ani blondwłosy, ani gładko ogolony. Uważam, że Disney mógł się jednak choć troszkę bardziej trzymać faktów. Zresztą Pocahontas też się to tyczy: twórcom filmu zarzucano, że bardziej przypomina ona Naomi Campbell niż rodowitą Indiankę. Znając te fakty, nie sposób oglądać filmu bez przymrużenia oka.

ocenił(a) film na 9
Mack_the_Knife

Wg książki Marii Hanes(opartej na faktach) Pocahontas w momencie poznania Smitha miała 12 lat. Wiadomo, że w bajce jest trochę starsza, aczkolwiek w książce uratowała mu życie będąc właśnie dzieckiem.
Smith był blondynem na pewno.

ocenił(a) film na 9
pink100

Pocahontas 17 a John Smith 27. I nie, nie wyssałam sobie tego z palca, miałam kiedyś taki plakat, na którego odwrocie była ta informacja i kilka jeszcze innych. :D No i tak wiem, to duża różnica wieku jak na bajkę Disneya, ale przynajmniej Smith ma tyle lat co powinien. :D

Amish1188, sorry, Smith NIE był blondynem. Miał raczej ciemne włosy. http://www.preservationvirginia.org/rediscovery/image/js.jpg :D Z resztą, jak poszukasz opisów to znajdziesz. :)

ocenił(a) film na 9
Anya_Pooka

opisów, które są oparte na...?

ocenił(a) film na 9
Amish1188

Opisów które są oparte na zapiskach z jego czasów. Jak również jego portretu, tudzież witraża w kościele w Willoughby. :D

Anya_Pooka

wcale że nie musiał wyglądać tak, jak na obrazku przedstawionym przez ciebie. w dzisiejszych czasach każdy może pokolorować czarno-biały wizerunek Smitha [np taki zapodany przez Mack_the_Knife], więc byłabym ostrożna co do tej rudości Johna ;]

ocenił(a) film na 9
amputee

A witraż w Willoughby też sobie ktoś pokolorował?

ocenił(a) film na 9
amputee

Okay, to żeby dodać już pewniejsze źródło. Ostatnio przypadkiem na nie wpadłam wśród moich książek. David A. Price - "Love and Hate in Jamestown" i pisze on tam tak: "He was of slightly below-average height, even by the standards of his time, (...). He had dark hair and full beard, (...)", jakby ktoś chciał poszukać sobie w tej książce, to strona 5 w wydaniu z 2005 roku. :D

pink100

Prawdziwa Pocahontas umarła w wieku 22 lat więc mogła mieć tu z 16, 17 :)

sarah496

a wiesz może dlaczego umarła?

ocenił(a) film na 9
paciazdw

Są różne wersje, ale najczęściej się mówi, że zmarła na czarną ospę. Aczkolwiek, słyszałam też wersję, że zmarła na gruźlicę. Ale ja osobiście bardziej się przychylam do ospy. Gruźlica raczej nie zabija w ciągu kilku dni. :D A ospa chyba może... Nie wiem, aż tak się nie znam. :D