PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8708}

Po godzinach

After Hours
1985
7,4 12 tys. ocen
7,4 10 1 11775
7,3 36 krytyków
Po godzinach
powrót do forum filmu Po godzinach

że ten film ma oniryczny klimat. Nie mam oczywiście na myśli tego że można na nim zasnąć - tylko że jego fabuła kojarzy mi się ze snem. Nie oglądałem wielu takich filmów - ale np; Zagubiona Autostrada miała podobny klimat miejscami - tylko że ten film jest prostszy (na plus).

I ta muzyka: http://www.youtube.com/watch?v=n4CCWGF8hKo kojarzy mi się z jedną znaną piosenką ale nie mogę sobie przypomnieć.. może ktoś pomoże?

Podoba mi się sposób w jaki twórcy pokazali zachowania postaci wydają się irracjonalne - ale z drugiej strony pokazane są tam osoby które z jakiegoś powodu prowadzą również nocny tryb życia - a zmęczenie czasami zabija część wątpliwości i obniża zmanierowanie.

ocenił(a) film na 9
widz00

Scharakteryzowanie filmu jako 'oniryczny' trafia w sedno. I teraz już potrafię nazwać to, co mnie w tym filmie tak pociąga.

ocenił(a) film na 9
widz00

Skąd inąd, chętnie obejrzałbym coś w tym klimacie. I o tym poziomie zawiłości :-) Bo z tą onirycznośćią kojarzą mi się niektóy filmy Tarkowskiego (Stalker), albo Polańskiego (Lokator, trochę Chinatown); jednak Stalker i Lokator trącą dodatkowo surrealizmem, windują tą senną efemeryczność poziom wyżej. A aktualnie bardziej trafia do mnie prostota "After Hours". Może @widz00 może coś polecić?

ocenił(a) film na 8
aleksy_fw

Z tak prostymi filmami może być problem. Na pewno Zagubiona Autostrada Lyncha była filmem w klimacie dziwnego snu - ale proste to to nie jest. Oprócz tego nasuwa mi się Mordercze Lato (Summer of Sam) oglądałem ten film tylko raz - ale zapamiętałem właśnie tak (mimo iż to w praktyce zupełnie co innego niż After Hours). Drabina Jakubowa (?). Kroniki Portowe są dla mnie sennym filmem a to jeszcze coś innego jeśli chodzi o motyw.

Cholerka znam jeden film podobny bardzo klimatem do Po godzinach. Tylko nie pamiętam tytułu. To się działo w latach 80tych, w USA w sylwestrową noc. Film naprawdę miał podobny klimat - też działo się coś pokręconego i ludziom nie wypalił sylwester.

ocenił(a) film na 9
widz00

Hm... Zaginiona Autostrada jasne, Kroniki Portowe również. Co do reszty, nie jestem przekonany. A ten film o którym wspominasz to nie będzie czasem "Ostatnia Noc"? Nie oglądałem tego ale tak mi z opisu wygląda...

Przypomniał mi się jeszcze "Into the night" - http://www.filmweb.pl/film/Ucieczka+w+noc-1985-6471 ; wydaje mi się podobny w konstrukcj do "After Hours".

ocenił(a) film na 8
aleksy_fw

W tym filmie o którym mówię jeden bohater wymyślił że zarobi kasę bo całą noc będzie trzeźwy i będzie jeździł po mieście - ludzie którym udał się sylwester raczej nie zmieniają lokacji więc trafiały mu się same awantury. Co do tego Into the night to muszę obejrzeć.

ocenił(a) film na 10
widz00

Znalazłeś może tytuł tego filmu o Sylwestrze? jestem zainteresowany, brzmi ciekawie!

ocenił(a) film na 8
Dobry_2

Właśnie nie a szukałem - nawet wpisując słowa dotyczące filmu w wyszukiwarkę. Widziałem ten film dość dawno temu w nocy w TV i nie pamiętam tytułu.

ocenił(a) film na 5
widz00

Jaki to był film?

ocenił(a) film na 9
aleksy_fw

Ja polecam "Red Rock West" - film z podobnym klimatem i bohaterem, który wikła się w sytuację 'bez wyjścia'. Jest na CDA.