Czy nie wystarczyło sprawdzić kto ma na sobie ubranie pod przebraniem malarzy?
Zakładnicy musieli się rozebrać. A poza tym czy w USA nie istnieje badanie wariografem?
Każdego przepytać i wiadomo ;)
z tym ubraniem to tez to zauważyłam, chyba jakies przeoczenie nastapiło w scenariuszu...zwłaszcza, że jak Stevie pokazywała rozmiar swoich piersi to miała pod soba bluzkę....
Bardzo ciekawa uwaga! O ile nie pozwolono im przed przesłuchaniem uzupełnić garderoby (nie wiemy), to byłby to świetny trop!
Dokładność testów wariograficznych jest sprawą dyskusyjną. Niektórzy twierdzą, że dokładność wynosi od ok. 70% do 90% przypadków, krytycy twierdzą, że na badanie ogromny wpływ ma sposób przesłuchiwania czy zadawania pytań. Na niekorzyść wariografu świadczy też przypadek Aldricha Amesa – rosyjskiego szpiega w USA, który dwukrotnie przeszedł pomyślnie badanie poligrafem bez wykazania żadnych nieprawidłowości.
W psychologii opracowano wiele innych sposobów wykrywania kłamstwa. O tym, czy dana osoba kłamie, można wnioskować, obserwując ruchy jej oczu, ton głosu, gestykulację i inne komunikaty niewerbalne.
źródło: wikipedia
polecam również:
http://praktypedia.pl/Jak_oszuka%C4%87_wariograf_(wykrywacz_k%C5%82amstw)
;)
Wiem, że jest sprawą dyskusyjną, ale może być pomocne :) Myslę jednak, że wystarczyło sprawdzić kto ma na sobie ubranie i byłoby po sprawie ;)
Hm, a gdyby przestępcy też ściągnęli swoje prywatne ubranie? Czy nieuważnie oglądałam?...
Ale kiedy mieliby to zrobić? Wybiegli na ulicę i wymieszali się z zakładnikami, nastepnie wszystkich zgarnęła policja.
Nie rozumiem... Przeciez przestepcy wchodzac do banku mieli juz ubrania malarzy, wiec nie wiem skąd Twoj pomysł o tym, że pod spodem mają prywatną garderobe?
Był nawet taki fragment, że jedna z porywaczek była biuściasta ;) Kobita siedziała na przesłuchaniu, miała odpięty strój malarza i spod niego wystawał top. Poza tym myślę, że jeżeli pierwotny plan udałby się to oni uciekliby inną droga i gdzieś zrzucili przebrania i nie byłoby czasu na zakładanie "cywilnych" ;)
Akurat badanie wariografem nie może stanowić dowodu ostatecznego w sprawie i to w żadnym kraju demokratycznym także takie badanie nic by ni dało- a poza tym wcale nie trzeba się na nie zgodzić- nikt cię nie może do tego zmusić
Po wejsciu do banku mieli biale kombinezony. Gdy zamkneli zakladnikow na dole i kazali sie rozebrac, sami weszli do biur i zamienili biale kombinezony na czarne takie jak reszta. Biale ukryli w skrytce, w ktorej byl Owen, ktory pozniej wyniosl je w torbie. Natomiast do workow z ubraniami zakladnikow dorzucili swoje prywatne ubrania przyniesione "z domu".
Naprawde to takie trudne do zalapania?