PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=107404}

Piraci z Karaibów: Skrzynia umarlaka

Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest
2006
7,8 431 tys. ocen
7,8 10 1 430655
6,7 50 krytyków
Piraci z Karaibów: Skrzynia umarlaka
powrót do forum filmu Piraci z Karaibów: Skrzynia umarlaka

zawsze sie nad tym zastanawialem , wie ktos moze ??

ocenił(a) film na 10
Luck_6

Jack Sparrow to hiszpański pirat (chyba) heh

ocenił(a) film na 8
Luck_6

nie Jack był marynarzem brytyjskim dopóki czegos tam nie zrobił (niepamietam czego) i został przez becketta mianowany piratem, jakoś tak to było

ocenił(a) film na 9
Luck_6

hmmm nie wiem ale odpowiedź pietro wyżej ma sens;] zapraszam do siebie

LaraNotsil

myśle, że z Singapuru
dużo o nim mówi...
albo po prostu: jest piratem z Karaibów

LaraNotsil

myśle, że z Singapuru
dużo o nim mówi...
albo po prostu: jest piratem z Karaibów

hotchocolate

Namaste!
w Wikipedii pisze że urodził się w Indiach (tak jest!!! yeah!!!!!!! moje Indie!!!!!! Indie to najpiękniejszy kraj świata :]) ale to, że ktos się w Indiach urodził, nie oznacza, że jest Hindusem... (z pochodzenia. jego matka mogła np. być Hiszpanką ale przebywała w Indiach kiedy on sie urodził).
adab
phir milengue

czyli pozdro i do widzenia :]

Moonwish

troche to dziwne skoro ma angielsko brzmiace imie i nazwisko ale moze faktycznie pochodzi z Indii

Luck_6

niekoniecznie pochodzi z Indii, ale tam sie urodził. Aha, i nie nazywa sie naprawde Sparrow, tylko Smith (z tego co wiem). Ale ma indyjskie nawyki, chocby medytacja, scena kiedy Norrington kopie, a Jack medytuje :] albo wtedy, kiedy wciska łapówke w I cz. (3 szylingi i zapomnijmy o nazwisku) składa ręce i lekko się kłania. ten gest zwykle poprzedza powiedzenie 'namaste' (indyjskie powitanie, oznacza: bądź pozdrowiony, dzień dobry albo, w tym przypadku, podziękowanie). w internecie jest oznaczany jako _II_ (każcie mi się zamknąć bo ja o Indiach mogę godzinami...)

ocenił(a) film na 10
Moonwish

W Indiach swego czasu rodzilo sie duzo anglikow xD

tylko nie wiem czy ta epoka xD

a jack jest beznarodosciowy.
wyjety spod prawa, wiec nie ma prawa pochodzic skadkolwiek xD

Toffik_3

eeech, może :] odmawiasz czegoś Jackowi? jak smiesz? (wali w pysk, po czy zatacza się ze śmiechu) xD heheheh ... no w końcu Indie należały kiedyś do Anglików...

Moonwish

Słyszałam, że Jack urodził się na statku niedaleko półwyspu indyjskiego. W Indiach urodził się jego ojciec. Może są Anglikami, ale na skutek okoliczności urodzili się akurat tam np. matka zaczęła rodzić podczas podróży.

ocenił(a) film na 10
Marlena_6_2

No dokladnie tak tylko ze Teague (ojciec jacka) napewno byl anglikiem co do matki to nie wiadomo jakiego byla pochodzenia http://pirates.wikia.com/wiki/Jack_Sparrow

Luthien_Tinuviel

ja to w ogóle chciałam zapytać o te wiadomości na temat Jack'a Sparrowa skąd wy je czerpiecie? znaczy skąd to wszystko jest wiadomo? szukałam trochę o tym i można się dowiedzieć np że Jack wcześniej służył pod Beckettem noo, ale skąd to wiadomo skoro w filmie ponad połowa tych informacji nie jest podana ani w żaden sposób przekazana?!
powiedzcie skąd to się bierze? czy od scenarzystów? czy z jakiejś książki czy to po prostu wymysły internautów?
czekam na odpowiedź :)