PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=37309}

Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl
2003
7,7 739 tys. ocen
7,7 10 1 738549
7,1 65 krytyków
Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły
powrót do forum filmu Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły

scena z łódką

ocenił(a) film na 9

czy to jest możliwe, żeby oni tak sobie szli pod wodą z łódką, pod którą byłoby powietrze? jak się zanurzy butelkę, to z niej powietrze wylatuje, a w łódce niby miało zostac? na moje to sciema :)

ocenił(a) film na 9
Mnih

"Pogromcy mitów" próbowali sprawdzić kiedyś realność tej sceny. Okazało się, że nie można tak chodzić z jednego powodu - przez powietrze będące w łódce, ta wypychana jest na powierzchnię wody, więc nie mogłaby się znajdować na tyle blisko dna, aby Sparrow mógł chodzić pod wodą.

ocenił(a) film na 9
Mnih

hmm... nie wiem ile masz lat, ale to tez moze jakies chwilowe zacmienie umyslu :) Pomimo ze film jest z gatunku fantazy to sam fakt, ze w lodce pozostalo powietrze jest jaknajbardziej prawdziwy (tak jak w butelce zanuzonej szjka do dolu). Bardziej zastanawialbym sie nad tym jak udalo im sie utrzymac ja spokojnie spacerujac po dnie, musieliby miec jakies dodatkowe obciazenie. Nie ma sensu jednak doszukiwanie sie w takich scenach zgodnosci z rzeczywistoscia. Pozdro

ocenił(a) film na 9
hubertwzx

Juby mnie ubiegl :)

ocenił(a) film na 7
hubertwzx

Ja sądzę, że gdyby złapać się burt łodzi i całym swoim ciężarem pociągnął w dół, a powietrza w łodzi nie byłoby za dużo, to bez problemu można się w ten sposób zanurzyć.

ocenił(a) film na 7
Atanamir

nie można, ciało ludzkie "samo z sie" ( ;) ) wypływa na powierzchnię wody. jedyna możliwość to, to co napisał ktoś wyżej, musieli być dodatkowo obciążeni.

ocenił(a) film na 9
Iranka

ale posiadali ciężką broń, więc myślę że to mogłoby być realne ;]

pauka6

Broń musiała by ważyć setki kg.

użytkownik usunięty
LordRahl

oczywiśćie że nie!!!!!!!!!!!! tj. możliwe że w odwróconym naczyniu tu łódce było powietrze ale:
1 nie na takiej głębokości
2 łódka raczej miała by małe "dziurki" tj nie była wystarczająco szczelna...
3 na gł. 1 metra ciśnienie pozwoliło by na coś takiego ale na 30m łódka zaczeła by przeciekać...

ocenił(a) film na 9

o tym w sumie nie pomyślałem :]
oczywiście masz rację z tym ciśnieniem

ocenił(a) film na 8
Mnih

Zapewne ta scena kręcona była tak że dublerzy wzięli łódkę, dziurawą łódkę.
Zeszli na dno z aparatami tlenowymi które umieszczone były w łódce, a
których nie widać na zdjęciach.

Motyw z obciążaniem łodzi nie jest realny, jak można zrobić to w/w sposób.

użytkownik usunięty
Mnih

O czym wy gadacie? Mówię do tych, którzy myślą, że to jest możliwe.

Dwie osoby ładują się na łódkę razem z ciężką bronią i pływają - jest okej. A jak odwrócisz łódkę do góry dnem i obciążysz tak samo, gdy pływała normalnie, to już tonie? Gratuluję wyobraźni...

Mnih

Oczywiście że jest to możliwe. Wystarczy do tego celu stworzyć ciśnienie ujemne i voilà :) Sam tak kiedyś robiłem jak spacerowałem po dnie jeziora z wanną.

ocenił(a) film na 9
Foxbat

A to ciekawe... Po pierwsze- ciśnienie nie może być ujemne, pewnie chodzi Ci o podciśnienie. Po drugie jestem ciekaw jak to podciśnienie wytworzyłeś. I po trzecie- po co? Bo nie widzę w tym najmniejszego sensu...