Skoro Jack Sparrow też był pod wpływem klątwy, jak Barbossa i jego piraci, to dlaczego
będąc na wyspie wraz Elizabeth pił rum i miał dyma, skoro jak mówił Barbossa, że będąc
pod wpływem klątwy nie czuje się smaków tego co się jada i pije. Niech mi nikt nie mówi że
Jack udawał, bo przespał po rumie do południa, a potem był wściekły, że Elizabeth
zniszczyła mu jedyną rozrywkę na wyspie. Jeszcze jedno, Jack jak był w tej jaskini zabrał
koronę ze stosu ze skarbem, czy to nie to spowodowało że klątwa też weszła na Jacka?
Dokładnie tak jak mówisz, klątwa przeszła na niego dopiero w jaskini, kiedy zabrał jedną z monet.
Jack nie był pod wpływem klątwy, ponieważ wcześniej piraci którzy go zdradzili zostawili go na bezludnej wyspie. Dopiero na wyspie skarbów, gdzie wszyscy przeklęci zgromadzili się, by zgromadzić całe złoto Azteków i przypieczętować je krwią Turnera, Jack ukradkiem zabrał jedną monetę i schował ją do rękawa. W ten sposób sam stał się przeklęty, ponieważ zabrał złoto z tej skrzyni. Przed zabiciem Barbossy Jack rzuca tę monetę Willowi, który dokłada jeszcze jedną brakującą i swoją krew. W tym momencie klątwa przestaje działać.
Kiedy Jack zabrał koronę ze stosu w jaskini, nie spowodowało to przejścia klątwy na niego, gdyż korona nie była zrobiona z przeklętego złota Azteków. :)
Chciałam Ci to wyjaśnić, ale po tej wypowiedzi nie mam nic do dodania ;)
Było tak jak mówi kasiaa_6 - klątwa spadła na Jacka dopiero w jaskini gdy wziął ukradkiem jedną z monet.
Ok. Ale jeszcze jedno. Motyw z monetą i to, ze Jack stał się przeklęty wiemy. Ale pod koniec filmu w scenie walki z Barbossą, Jack nacina sobie rękę i zakrwawioną monetę rzuca do Willa. Turner wypuszcza obie złote monety gdzie wyraźnie jest widać, że są one zabrudzone krwią. Po co Jack to zrobił?? Przecież nie jego krwi potrzebowali aby zdjąć klątwę.
Ponieważ jeżeli kradnie się Azteckie złoto, nie wystarczy go zwrócić, ale również zapłacić swoją krwią. Ergo... skoro Will "bucior" Turner pomagał kraść złoto, a potem został zabity, nie mógł spłacić długu. a potrzebowali jego krwi. Krew z krwi to jego syn, Will Turner Junior. dlatego on zapłacił krwią. To samo uczynił Jack. Ukradł, potem zwrócił i zpłacił krwią.
To też zrobiła cała załoga, ale nie pokazano tego w filmie, oni zrobili to duuużo wcześniej :P
Ja w myślałem że on stał się przeklęty po tym jak Barbossa wziął go do załogi i mianował kapitanem a siebie komodorem.
Ale wtedy bez sensu byłby motyw przecinania sobie dłoni przed rzuceniem monety przez Jacka..
Chyba za szybko przeczytałem twój post, nie wiem czemu ale wydawało mi się, że pytasz o sytuację z zabraniem monety a nie korony. Mój błąd. Koleżanka wyżej wszystko ładnie wyjaśniła :)