PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=271498}

Piła III

Saw III
2006
6,2 83 tys. ocen
6,2 10 1 83424
5,0 27 krytyków
Piła III
powrót do forum filmu Piła III

co to znaczy

ocenił(a) film na 7

Mam takie pytanie czy w trzeciej czesci piły jest coś w ogóle związane z piłą jest w tym filmie że cos robia z piłą czy nie. Albo ten facet przykłuty do tych łańcuchow co to miałóo znaczyć

ocenił(a) film na 8
agnicha131

SPOILER!!!
Oczywiscie... w jedynce PIŁĄ gosciu ucina sobie noge, w dwojce PIŁĄ Daniel zabija Xaviera no a w trojce Jeff zabija Jigsawa PIŁĄ cyrkulacyjna no i pozatym Eric na poczatku przymierza sie by PIŁĄ uciac sobie noge ale w koncu miazdzy ja...

ocenił(a) film na 10
agnicha131

raczej jakby film nie był związany z piłą to nienazywałby sie "Piła" -_-

agnicha131

Agnicha jak ogladałaś pierwsze dwie części to powinnaś wiedzieć że piła to przydomek tego mordercy Pan piła lub pan uładanka.to jest właśnie ten związek z piła

ocenił(a) film na 8
michalzawiski

Jigsaw znaczy układanka... nie wiem czemu w naszym tłumaczeniu nazwali go Panem Piłą :/... Natomiast Saw to Piła i to miało zwiazek z tym że gordon sobie nozke upiłował... nom a w kontynuacjach tytuł ten juz pozostał... W sumie w każdej części finał filmu rozgrywa się z udziałem piły... Hehe na upartego można sie doszukiwać głębi w tytule... tzn Piła miała oznaczać wybór... śmierć albo kalectwo...

ocenił(a) film na 3
Makron

Ja odlądałam wersje, gdzie Jigsaw na "Piła" był tłumaczony tylko w części 2. W 1 był Układanka a w 3 był Jigsaw :D

ocenił(a) film na 6
Eminem11

W sumie tytuł PIŁA ma coś z treścią wspólnego tylko w przypadku pierwszej części. W drugiej i trzeciej to tylko już tytuł. Jeśli chodzi o 'trylogie' Jigsaw/piła/układanka to albo powinno się mówić Jigsaw albo układnaka- bo to to samo tyle że w innym języku. Tłumaczenie Jigsaw na 'piła' jest błędne co już nie raz było mówione. Wzięło się to od tego, ze drugie znaczenie słowa 'jigsaw' to piłka do drewna. Poprwane jest oczywiście tłumaczenie na 'układanka' ponieważ jak pamiętamy z pierwszej części- nazwano go tak bo wycinał swoim ofiarą puzzle na plecach.